Hero Image
apa
Resurse & Circularitate
6 minutes min

A construi în mod sustenabil înseamnă a consuma mai puțină apă

Pe măsură ce încălzirea globală afectează ciclul apei printr-o succesiune de secete și inundații, se ridică o întrebare - vom rămâne într-o zi fără apă? Aceasta este o preocupare justificată, deoarece activitățile umane nu fac decât să sporească acest stres hidric. Așadar, cum putem utiliza această resursă într-un mod mai durabil în domeniul construcțiilor?

Construcțiile și deficitul de apă 

Există un motiv justificat pentru care Pământul este denumit „planeta albastră”. Alcătuită în proporție de 70% apă, lumea noastră ne amintește ce resursă prețioasă și esențială are la bază - o resursă pe care trebuie să o conservăm. Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), în prezent, unul din trei oameni din lume nu are acces la apă potabilă. Iar două treimi din populația lumii se vor confrunta cu deficit de apă până în 2025, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Printre regiunile lumii cele mai afectate de acest deficit de apă se numără Orientul Apropiat, Orientul Mijlociu, Africa și Asia, care se confruntă cu perioade de secetă din ce în ce mai intense. Paradoxul este că, în timp ce trei miliarde de oameni se confruntă cu o lipsă severă de apă, alții consideră această resursă inepuizabilă. Nu este așa. Stresul hidric trebuie luat foarte în serios. 

În 2019, Forumul Economic Mondial a identificat acest fenomenul ca fiind unul dintre cele mai mari riscuri cu care se va confrunta lumea în următorii ani. Acesta este rezultatul unor episoade climatice din ce în ce mai violente, care ne degradează permanent rezervele de apă și exacerbează inegalitățile sociale la nivel mondial. Iar situația riscă să se înrăutățească, întrucât unii experți se așteaptă ca planeta să se încălzească cu peste două grade până în 2040. Așadar, ne îndreptăm spre o criză a apei? Numeroși experți trag un semnal de alarmă, în special în sectorul industrial și în cel al construcțiilor, care consumă cantități mari de apă.

Construcții cu sisteme uscate sau umede? 

De la proiectarea materialelor până la producția de beton și utilizarea pe șantier, construcțiile consumă multă apă. Prea multă. Cu toate acestea, pentru a fi cu adevărat durabile, sectorul construcțiilor trebuie să promoveze o utilizare durabilă a apei. Deci, cum putem realiza acest lucru? 

Pe primul loc în cadrul acestei creșteri a gradului de conștientizare, construcțiile cu sisteme uscate devin din ce în ce mai populare. După cum sugerează și numele său, această abordare nu utilizează apă pe șantiere și, prin urmare, nu folosește ciment sau beton turnat. Construcțiile în sistem uscat au în alcătuire pereți și cadre din lemn sau oțel gata să fie asamblate pe șantier, fără a fi nevoie de o singură picătură de apă. Alte abordări „uscate” includ prefabricarea componentelor în fabrică, șapele uscate și pereții despărțitori ușori, rezultând un consum de apă semnificativ redus. Rezultatele sunt extrem de pozitive, astfel se pot obține: un control mai bun al resursei, gestionarea optimă a costurilor și o implementare simplă și rapidă.

Ar putea fi acesta sfârșitul construcțiilor cu sisteme umede? Să nu ne grăbim să tragem concluzii pripite, deoarece sfârșitul erei betonului este departe. Acesta este în curs de transformare, căci producătorii de ciment inovează cu noi formulări concepute pentru a minimiza amprenta asupra mediului și, mai ales, consumul de apă. 

Deși betonul devine acum mai virtuos, alte soluții se remarcă prin consumul redus de apă. Acest lucru este valabil în special pentru numeroase materiale ecologice, care fac parte dintr-o abordare globală a construcțiilor durabile. Să luăm, de exemplu, materialul adobe, utilizat pe scară largă în Africa și în zonele deșertice. Această metodă de construcție veche de secole folosește pământ local neprocesat pentru a construi pereții unei case. Este simplă, sănătoasă și, mai presus de toate, foarte economică din punct de vedere energetic și al consumului de apă. O altă alternativă este cânepa. Cultivată fără pesticide sau irigații, este folosită în construcții ca izolație naturală sau sub formă de beton de cânepă pentru a înlocui blocurile de beton. 

Cele mai bune practici pe șantierele de construcții

Prin urmare, economisirea apei presupune o abordare globală a ciclului de viață (producția/fabricarea produselor, utilizarea și apoi reciclarea), încercând în același timp să se consume cât mai puțină apă pe parcursul întregului proces. Dar acest lucru nu este suficient. Pentru a câștiga bătălia pentru utilizarea durabilă a apei, toată lumea trebuie să ia măsuri, inclusiv la locul de muncă. Suntem într-o eră a unei responsabilități sporite și este important ca șantierele să minimizeze toate efectele lor, adoptând o abordare mai ecologică.

Conservarea apei potabile

Reutilizarea apelor uzate tratate (TWW), care a fost adoptată de Uniunea Europeană în 2020, oferă un răspuns practic la riscul de deficit de apă. 

Această metodă presupune tratarea, filtrarea și dezinfectarea apei utilizate într-o stație de tratare, înainte de a o returna pe șantier sau de a o utiliza pentru irigații agricole. Este o soluție eficientă, care se înscrie pe deplin în economia circulară, păstrând în același timp resursele de apă potabilă.  

Pe lângă apele uzate, există și ape „neconvenționale”, cum ar fi apa de ploaie și apa evacuată, care sunt, de asemenea, resurse ce trebuie exploatate. În Chennai, India, de exemplu, fabricile Saint-Gobain Glass și Sekurit colectează apa de ploaie de pe acoperișuri în containere de colectare pentru a iriga o pădure urbană. În timpul musonului, excesul de apă este stocat în rezervoare pentru a alimenta plantele. 

Aceste tipuri de inițiative industriale au acum ecou în orașe și în locuințele rezidențiale. De exemplu, unele municipalități au înființat sisteme de colectare a apei de ploaie.

După cum putem constata, în fața provocării climatice și a impactului activităților umane, este urgentă adoptarea unei utilizări mai raționale a apei, atât la nivel național, cât și la nivelul fiecărei clădiri. Noile tehnologii de senzori inteligenți, de clădiri inteligente, dar și cele de tip digital-twin ar putea veni în ajutor, pentru a asigura o gestionare mai eficientă a apei. 

 

Credit foto: Shutterstock_264363245/Somsak Nitimongkolchai