În acest an, provocarea concursului internațional Multi Comfort Student Contest a fost de a transforma zona post-industrială a companiei Coignet din Saint-Denis (Franța) într-un spațiu de locuit, de învățare și de agrement în inima unui mare spațiu verde, respectând atât patrimoniul istoric, cât și nevoile de dezvoltare durabilă a cartierelor moderne, în colaborare cu orașul Saint-Denis. Peste 200 de universități din 38 de țări au participat la concurs în acest an.

Descoperă mai jos câștigătorii concursului:

 Premiul I: Laboratorul Pedagogic – Franța, Echipa nr. 5

Școala Națională Superioară de Arhitectură și Peisagistică Bordeaux (ENSAP Bordeaux) + Institutul Superior Aquitain de Construcții și Lucrări Publice din Anglet (ISA BTP Anglet)

Juriul a apreciat în mod special conceptul proiectului „Laborator pedagogic" care are ca scop deschiderea cartierului către mediul înconjurător și transformarea acestuia într-un loc de învățare și experimentare. Școala este înconjurată de un parc mare, un adevărat spațiu verde în inima orașului. Proiectul implementează soluții inovatoare pentru a reduce impactul asupra mediului și pentru a garanta locuitorilor un confort excelent în toate anotimpurile, rămânând în același timp perfect realist.

Premiul al doilea: Ciclul vieții – Spania, Echipa nr. 40

Școala tehnică superioară Vallès (ETSAV - UP)

În cadrul proiectului „Ciclul Vieții", juriul a apreciat în mod deosebit legătura strânsă dintre locuințe și natură, reinventată într-un parc foarte atractiv, cu elemente de apă conectate cu râul Sena. Propunerile de reabilitare a clădirilor istorice sunt extrem de originale și valorifică patrimoniul într-un mod spectaculos. Juriul a apreciat designul modular al locuințelor care permite o flexibilitate maximă în timp pentru a le adapta la evoluția demografică.

Premiul al treilea: Mozaic Urban – Mexic, Echipa nr. 38

Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM)

Juriul a admirat proiectul „Mozaic Urban" datorită accentului pus pe integrarea socială și pe preocuparea de a dezvolta un nou cartier care să fie pe deplin conectat cu restul orașului. Juriul a apreciat, de asemenea, conversia interesantă a clădirilor istorice și spațiul extins destinat naturii, cu elemente de apă și copaci, pentru a crea o insulă răcoroasă în oraș. Din punct de vedere tehnic, proiectul acordă o atenție deosebită confortului și reducerii impactului asupra mediului.

Premiul special: Mont Verde - Africa de Sud, Echipa nr. 52

Universitatea din Cape Town (UCT)

Juriul a fost cucerit de excelența, îndrăzneala și originalitatea proiectului „Mont Verde" care reinventează locuințele colective în jurul unui parc acvatic pentru a regenera biodiversitatea locală. Arhitectura foarte pură oferă un sentiment de siguranță și de convivialitate, garantând în același timp confortul locuitorilor. Bine conectat cu restul orașului, proiectul a fost gândit, dincolo de o insulă cu natură reînnoită, un cartier plin de viață, cu străzi comerciale.

Premiul pentru studenți (echipa nr. 16 a Republicii Cehe), care este desemnat de restul participanților la competiție, a fost acordat echipei de la Universitatea Tehnică Cehă din Praga (CTU).

„Dinamica orașului Saint-Denis este emblematică pentru schimbările actuale din orașe, iar proiectul propus candidaților în acest an este în deplină concordanță cu spiritul concursului Multi Confort. De asemenea, este aliniat la viziunea Saint-Gobain: lider în domeniul construcțiilor durabile", a declarat Pierre-André de Chalendar, președintele Consiliului de Administrație, în momentul în care a înmânat premiile împreună cu Benoit Bazin, directorul general al Grupului.

Orașul Saint-Denis trece printr-o transformare majoră, iar conversia șantierului companiei Coignet este o provocare pentru noi, pe care studenții au acceptat-o prin proiectarea unor clădiri confortabile, cu emisii reduse de carbon, unui mediu plăcut de locuit, unei școli, unor locuințe și unui parc, păstrând și proiectând în același timp noi funcții pentru Casa Coignet și pentru depozite. Vă mulțumim tuturor pentru bogăția și originalitatea proiectelor voastre și pentru ideile valoroase care vor servi drept sursă de inspirație", a declarat Mathieu Hanotin, primarul orașului Saint-Denis și președintele comunei Plaine.

Desfășurarea concursului într-un format 100% digital a contribuit la reducerea emisiilor de CO2. Aceste emisii evitate au fost transformate într-o donație de 15.000 Euro care va fi oferită asociației "Régie de Quartiers" din Saint-Denis, care respectă mediul înconjurător și bunăstarea locuințelor.

Puteți vizualiza concursul aici.

 

 Articol scris în colaborare cu ArchDaily