Centrul Comunitar din Buftea este un program complex, dezvoltat pentru a sprijini comunitatea locală prin accesul la educație. Pentru a combate sărăcia, excluziunea socială și abandonul școlar în comunitate, Habitat for Humanity Romania și Saint-Gobain vor construi în Buftea un centru educațional în care copiii din familii sărace vor participa la activități extrascolare și vor primi zilnic o masă fierbinte. Copiii vor participa, de asemenea, la activități vocationale precum călătorii și tabere anuale, vor primi cărți, haine sau obiecte de igienă.

 

Proiectul urmărește dezvoltarea unui centru comunitar de educație socială într-o comunitate săracă din Buftea (satele Buciumeni și Flămânzeni), pentru a facilita accesul la educație și asistență socială a peste 200 de copii vulnerabili în fiecare an. Scopul principal al Centrului Comunitar este de a preveni absenteismul școlar în rândul copiilor proveniți din familii dezavantajate și de a le îmbunătăți performanțele școlare, pentru a le oferi un viitor mai bun și o integrare ușoară în societate. 50 de copii vulnerabili (cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani) vor beneficia zilnic de programe care vor crește motivația lor de a învăța și de a dezvolta abilități suplimentare prin activități educaționale integrate adaptate nevoilor lor (îndrumare și consiliere, educație non-formală, ateliere de creație etc.). Acești copii vor beneficia și de o masă zilnică. În plus, peste 150 de copii defavorizați vor participa periodic la activitățile educaționale din centru.


Centrul promovează conceptul de sprijin integrat și holistic, astfel încât părinții (sau, uneori, bunicii, în cazul în care copilul a fost lăsat în urmă de părinți) vor lua parte, de asemenea, la activitățile centrului (cursuri pentru părinți, consiliere etc.). Aproximativ 300 de părinți / tutori vor fi implicați în fiecare an în activitatea centrului. În afară de acordarea de sprijin social și educațional copiilor, centrul comunitar dorește să promoveze solidaritatea și să încurajeze toți membrii comunității - inclusiv părinții și seniorii - să devină activi și să se implice în activitățile centrului. Construcția va urmări conceptul MultiConfort dezvoltat de Saint-Gobain și promovat de nZEB - o clădire cu consum energetic aproape de zero, promovând soluții inovatoare, astfel încât eficiența energetică să fie maximă: ventilație naturală, iluminat LED, ferestre cu vitraje eficiente energetic.


În plus, arhitectura va respecta personalitatea locului, designul centrului comunitar fiind o parte integrantă a arhitecturii peisagistice locale.