Hero Image
LISBON ON CLOUD 9 (ASC 2023)
Concursul de Arhitectură pentru Studenți
7 min

Câștigătorii Concursului de Arhitectură pentru Studenți la etapa națională, 2023

Saint-Gobain România anunță câștigătorii celei de-a 18-a ediții a etapei naționale a Concursului de Arhitectură pentru Studenți, o competiție bazată pe viziunea Saint-Gobain asupra clădirilor durabile, la care pot participa studenți din domeniul arhitecturii, designului, ingineriei construcțiilor sau alte discipline conexe, indiferent de anul de studiu.

Obiectivul Concursului de Arhitectură pentru Studenți, denumit anterior Concursul Multi Confort pentru Studenți, este de a dezvolta un proiect de construcție bazat pe durabilitate, atât pentru oameni, cât și pentru planetă, cu clădiri eficiente din punct de vedere energetic, cu emisii reduse de carbon și cu un grad ridicat de confort pentru ocupanți. Studenții pot participa individual sau în echipe de până la trei membri, fiecare echipă având un profesor coordonator.

În fiecare an, Saint-Gobain selectează o țară în care există o provocare arhitecturală și colaborează îndeaproape cu municipalitatea locală pentru a concepe un proiect care să abordeze o serie de aspecte sociale și culturale reale. Studenți de la diferite universități din întreaga lume propun proiecte pentru a candida și a câștiga unul dintre premiile concursului internațional.

Tema ediției curente a constat în proiectarea planului de reabilitare a unei zone industriale situate la vest de centrul orașului Lisabona, Portugalia, prin:

  • realizarea unei videoteci, renovând clădirea existentă de pe latura de est a terenului (Clădirea A);
  • proiectarea unei noi clădiri rezidențiale cu parcare subterană, care să integreze apartamente de locuit private și spații de coabitare aferente utilizatorilor videotecii (Clădirea B);
  • proiectarea spațiului exterior (Zona C) care face legătura între clădirile A și B, prin spații verzi publice care să fie folosite drept spații de agrement care să facă legătura cu zonele învecinate.
Lisabona și terenul destinat concursului - imagini dronă

Proiectul a trebuit să respecte criteriile strategice ale Planului Urbanistic General al Lisabonei și specificațiile tehnice cu componente inovatoare și durabile elaborate de Saint-Gobain, fiind totodată compatibil cu împrejurimile zonei și fezabil din punct de vedere economic. Înainte de lansarea concursului, tema este supusă aprobării profesorilor de la universitățile participante în cadrul evenimentului Ziua Profesorului, unde au posibilitatea de a contribui la elaborarea provocării pe baza căreia studenții își vor construi viitorul proiect. 

Concursul de Arhitectură pentru Studenți se desfășoară în două etape – națională și internațională, proiectul clasat pe locul I la nivel local urmând să intre automat în cursa pentru premii la nivel internațional. 

Criteriile de jurizare, aplicabile ambelor etape, includ 4 componente: arhitectură 50% (excelență în design, concept funcțional și detalii regionale, aspect); criterii tehnice 20% (construcțiile respectă criteriile Saint-Gobain (carbon & energie, resurse & circularitate, sănătate & bunăstare), precum și cerințele de securitate la incendiu); detalii de construcție 20% (calitatea și coerența detaliilor de construcție propuse în ceea ce privește fizica construcției – punți termice și acustice, etanșeitate și controlul umidității etc); utilizarea corectă a produselor și soluțiilor Saint-Gobain 10%, la toate acestea adăugându-se componenta de sustenabilitate (aspecte economice, ecologice și sociale).

Premiul I
LISBON ON CLOUD 9 (ASC 2023)
LISBON ON CLOUD 9

Echipa formată din Ana-Maria Nițică și Alina-Mădălina Lăcătușu, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, Iași, profesor coordonator Radu Andrei.

Alina-Mădălina Lăcătușu

Alina-Mădălina Lăcătușu (studentă)

Ana-Maria Nițică

Ana-Maria Nițică (studentă)

Arh. Radu Andrei

Arh. Radu Andrei (profesor coordonator)

LISBON ON CLOUD 9 (ASC 2023)
Alina-Mădălina Lăcătușu
Ana-Maria Nițică
Arh. Radu Andrei
LISBON ON CLOUD 9 (ASC 2023)

LISBON ON CLOUD 9 este propunerea care respectă atât istoria Lisabonei, cât și arhitectura vechii clădiri. Elementul cheie care oferă personalitate clădirii este fațada chinetică, creată cu panouri de tablă perforată, al căror rol este de a filtra razele soarelui care pătrund în interior. Turnul este cel mai înalt punct de pe sit, devenind un adevărat reper al zonei. Fiecare etaj al turnului are cel puțin un balcon, astfel încât Lisabona să poată fi văzută de la diferite înălțimi.

Premiul II
THE TI(L)ES OF LISBON (ASC 2023)
THE TI(L)ES OF LISBON

Echipa formată din Maria-Alexandra Ungureanu, Mihai-Răzvan Onu și Gheorghe Cecan, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino‘”, Iași, profesor coordonator Dr. Arh. Gabriel Corduban.

Gheorghe Cecan

Gheorghe Cecan (student)

Maria-Alexandra Ungureanu

Maria-Alexandra Ungureanu (studentă)

Mihai-Răzvan Onu

Mihai-Răzvan Onu (student)

Dr. Arh. Gabriel Corduban

Dr. Arh. Gabriel Corduban (profesor coordonator)

THE TI(L)ES OF LISBON (ASC 2023)
Gheorghe Cecan
Maria-Alexandra Ungureanu
Mihai-Răzvan Onu
Dr. Arh. Gabriel Corduban
THE TI(L)ES OF LISBON (ASC 2023)

THE TI(L)ES OF LISBON e un proiect care s-a coagulat, dincolo de tematica propunerii, din conștientizarea a două fenomene care, în percepția noastră sunt ceea ce compun aerul Lisabonei. E vorba de un fenomen material, fizic și unul meta-fizic. Fenomenul fizic se referă la plăcile de ceramică care bordează, ornează și articulează estetic Lisabona și în mod special zona studiată. Fenomenul meta- fizic e legat de cel fizic, e vorba de acele conexiuni subtile pe care le manifestă plăcile ceramice care își asumă povestea zonei, a indivizilor, o altoiesc și o continuă prin ritm, contrast și conexiune. În acest sens, proiectul în cauză își asumă această misiune de a oferi prin blocuri și plăci spații care să unească și să unifice părti ale unui întreg.

Premiul III
LIVING THROUGH MEMORIES (ASC 2023)
LIVING THROUGH MEMORIES

Echipa formată din Alexandru Ciprian Ene, Ariana Popescu și Valentina Claudia Popa, U.A.U.I.M., București, profesor coordonator Dragoș Popescu. 

Alexandru Ciprian Ene

Alexandru Ciprian Ene (student)

Ariana Popescu

Ariana Popescu (studentă)

Valentina Claudia Popa

Valentina Claudia Popa (studentă)

Dragoș Popescu

Dragoș Popescu (profesor coordonator)

LIVING THROUGH MEMORIES (ASC 2023)
Alexandru Ciprian Ene
Ariana Popescu
Valentina Claudia Popa
Dragoș Popescu
LIVING THROUGH MEMORIES (ASC 2023)

Raportat la identitatea locală, volumul propus este decalat pe verticală într-un ritm ascendent, care amplifică orientarea către peisaj prin preluarea pantei topografice și la nivel arhitectural. Intervenția menține caracterul alungit al clădirilor care sunt proiectate spre malul apei și, în acest fel, susține permeabilitatea vizuală dintre dealul Santa Catarina și fluviul Tajo, deschizând totodată posibilitatea de circulație pietonală prin spații libere vegetale și minerale dintre clădiri.

Mențiune I
RUSTY (ASC 2023)
RUSTY

Echipa formată din Daniel-Alexandru Beilic și Iuval-Dragoș Hritcu, Facultatea de Arhitectură "G.M. Cantacuzino'', Iași, profesor coordonator Arh. Radu Andrei.

Daniel-Alexandru Beilic

Daniel-Alexandru Beilic (student)

Iuval-Dragoș Hritcu

Iuval-Dragoș Hritcu (student)

Arh. Radu Andrei

Arh. Radu Andrei (profesor coordonator)

RUSTY (ASC 2023)
Daniel-Alexandru Beilic
Iuval-Dragoș Hritcu
Arh. Radu Andrei
RUSTY (ASC 2023)

Vechi. Nou. Din nou vechi. RUSTY vine ca o metaforă asupra faptului că toate lucrurile din lume se deteriorează, chiar și oamenii îmbătrânesc, dar trebuie să ne trăim viața cât mai bine. Designul se bazează pe conexiunea dintre cele două construcții, făcându-le să funcționeze ca una singură. Vechiul și noul lucrează împreună. Ne-am încadrat în limitele sitului nostru și am proiectat locul astfel încât toată lumea să se poată bucura de el.  Noi ne bucurăm de el.

Mențiune II
MIMOSA (ASC 2023)
MIMOSA

Echipa formată din Flavia-Marina Alexoaie și Andreea Cavalgiu, Facultatea de Arhitectură "G.M. Cantacuzino'', Iași, profesor coordonator Arh. Radu Andrei.

Flavia-Marina Alexoaie

Flavia-Marina Alexoaie (studentă)

Andreea Cavalgiu

Andreea Cavalgiu (studentă)

Arh. Radu Andrei

Arh. Radu Andrei (profesor coordonator)

MIMOSA (ASC 2023)
Flavia-Marina Alexoaie
Andreea Cavalgiu
Arh. Radu Andrei
MIMOSA (ASC 2023)

Într-o  veșnică schimbare, proiectul încearcă, asemenea orașului, să urmărească dinamica specifică zonei mediteraneene. Interiorul și exteriorul sunt într-un dialog constant, iar locuitorul se bucură de numeroasele posibilități – precum o floare, acesta poate căuta lumina soarelui și bucuria socializării, iar seara se poate retrage în spațiul privat, să închidă fereastra și să mediteze în liniștea casei. 

Proiecte recompensate cu premii de participare
Port A. L. (ASC 2023)
Port. A. L.

Echipa formată din Paul Bancu și Sebastian Bacalu, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino'', Iași, profesor coordonator Ramona Costea.

Paul Bancu (student)

Paul Bancu (student)

Sebastian Bacalu (student)

Sebastian Bacalu (student)

Ramona Costea (profesor coordonator)

Ramona Costea (profesor coordonator)

Port A. L. (ASC 2023)
Paul Bancu (student)
Sebastian Bacalu (student)
Ramona Costea (profesor coordonator)
Port A. L. (ASC 2023)

Proiectul propus reprezintă o nouă piesă adăugată dorinței de manifestare a unei capitale istorice demnă de modernizare. Această piesă reușește să păstreze totodată comuniunea dintre istorie și modern. O clădire cu o inițială funcțiune de o valoare subestimată în cadrul vechilor modalități de transport urban, reușește să fie readusă la viață și reintegrată în țesutul și cultura locală, prin aducerea în prim planul perspectivelor și al rolului său în cadrul social.

URBAN SCULPTURE (ASC 2023)