Deoarece clădirile au un impact important asupra mediului înconjurător, preocuparea noastră pentru mediu se manifestă încă din stadiul de concepere a unui produs, adoptând o atitudine responsabilă față de schimbările climatice.
La Saint-Gobain ne-am angajat să oferim produse și soluții durabile pentru clienții noștri. De aceea, ne îmbunătățim constant performanțele de sănătate și de mediu ale produselor noastre și furnizăm transparență în toate documentațiile pentru a dovedi performanțele reale de sustenabilitate ale fiecărui produs în parte.
Declarațiile de mediu pentru produse sunt esenţiale pentru evaluarea sustenabilă a clădirilor. Ele prezintă impactul asupra încălzirii globale, consumul de resurse nereciclabile, energie şi apӑ, precum şi cantitatea de deşeuri generatӑ din momentul în care materia primă este extrasă şi până la demolarea clădirii. Aceste documente oferӑ date comparabile între produse din aceeaşi categorie, informaţiile fiind verificate de o terţӑ parte independentӑ.
ȘTIAȚI CĂ
Nº1
Saint-Gobain este primul furnizor de declarații de mediu pentru produse (Environmental Product Declarations) la nivel mondial, deținând cele mai multe EPD-uri din lume. Saint-Gobain pune la dispoziția dezvoltatorilor un portofoliu amplu de produse cu Declarații de Mediu pentru produse (en. Environmental Product Declaration, EPD), necesare pentru construirea clădirilor verzi și a unui mediu durabil.
ANALIZA CICLULUI DE VIAȚĂ (LCA)
Analiza ciclului de viață a produselor este parte integrantă din procesul nostru de eco-inovație. Această analiză (en. Life-Cycle Assessment, prescurtat LCA) reprezintă cea mai cuprinzătoare modalitate de dezvoltare a unui mediu construit durabil, fiind detaliată în Declarațiile de mediu pentru produse (en. Environmental Product Declarations).
La Saint-Gobain, ne-am angajat să producem materiale care îndeplinesc cel mai înalt nivel de performanță și durabilitate.
Declarațiile de mediu pentru produse sunt esențiale pentru evaluarea sustenabilă a clădirilor. Ele prezintă impactul asupra încălzirii globale, consumul de resurse nereciclabile, energie şi apӑ, precum şi cantitatea de deșeuri generatӑ din momentul în care materia primă este extrasă şi până la demolarea clădirii.
Aceste documente oferӑ date comparabile între produse din aceeaşi categorie, informaţiile fiind verificate de o terţӑ parte independentӑ.
Un element-cheie în alegerea soluțiilor pentru clădiri verzi certificate LEED® (Leadership in Energy & Environmental Design) sau BREEAM® (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) – cele mai răspândite certificări la nivel mondial, acestea oferă informații cantitative despre sustenabilitatea produselor și contribuie la acumularea de credite (puncte) pentru scorul de obținere a certificӑrii verzi pentru clӑdiri.
DOCUMENTELE PRODUSELOR FABRICATE ÎN ROMÂNIA
Documentele aferente produselor fabricate în România vin să completeze declarațiile de mediu ale celor importate. Obținerea Declarațiilor de Mediu pentru produsele fabricate local reprezintă încă o confirmare a angajamentului nostru permanent de a genera produse sustenabile cu impact local ridicat, fiind un promotor activ al clădirilor verzi și al unui mediu durabil.
Saint-Gobain România detine declarații de mediu pentru pentru următoarele game de produse:
Obținerea declarațiilor de mediu pentru produsele fabricate local, reprezintă încă o confirmare a faptului că Saint-Gobain este unul dintre cei mai importanți promotori ai clădirilor verzi, dar și un partener transparent și activ pentru sectorul construcțiilor sustenabile din România.
Pe lângă avantajul producției locale, care implică emisii reduse de CO2 asociate transportului, unele produse fabricate în România conțin materie primă reciclată (ex. sticlă), contribuind la diminuarea consumului de resurse naturale și de energie asociate procesului de fabricație. În acest fel, impactul asupra mediului înconjurător este redus.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
EPD-urile conțin informații de mediu verificate?
EPD este un document verificat de o terță parte, ceea ce conferă credibilitate informațiilor oferite.
EPD-urile pot fi utilizate pentru toate tipurile de bunuri și servicii?
Nu există restricții în ceea ce privește produsele care pot avea EPD, deoarece nu există criterii de performanță de mediu care trebuie îndeplinite. EPD-urile funcționează atât pentru bunuri, cât și pentru servicii, iar companii de toate dimensiunile au înregistrat EPD-uri.
EPD-urile iau în considerare evaluarea completă a ciclului de viață al bunurilor și serviciilor?
În comparație cu formatele alternative de raportare, cum ar fi etichetele ecologice, EPD-urile acoperă evaluarea completă a ciclului de viață a bunurilor și serviciilor.
Conceptul de EPD se bazează pe standardul ISO 14025, care este recunoscut la nivel internațional și dezvoltat în cadrul Organizației Internaționale de Standardizare.
Toate Declarațiile de Mediu (EPD) sunt înregistrate în Sistemul International EPD®, cel mai amplu sistem de declarații de mediu din lume, bazat pe standardele internaționale ISO. Acestea sunt publice şi pot fi descărcate gratuit de pe www.environdec.com.
Află mai mult
Economia circulară și politica de gestionare durabilă a resurselor
Pentru a reduce utilizarea resurselor non-regenerabile, trebuie să analizăm fluxurile de materiale pe durata de viață a unei clădiri și să dezvoltăm noi abordări în ceea ce privește proiectarea clădirilor.
Prelungirea duratei de viață funcțională a clădirilor contribuie la optimizarea exploatării resurselor la capacitatea lor maximă. Pe măsură ce evenimentele imprevizibile devin tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice, creșterea rezilienței și adaptabilității clădirilor este esențială.
Sectorul construcțiilor este unul dintre principalii contribuitori la deșeurile solide în întreaga lume. Pentru a reduce cantitatea de deșeuri, sortarea și colectarea acestora pe șantierele de construcții sunt esențiale pentru a facilita reutilizarea sau reciclarea materialelor.
Stresul hidric devine o problemă majoră în unele regiuni. Clădirile ar trebui să își reducă consumul de apă și chiar să urmărească autonomia în ceea ce privește alimentarea cu apă pe durata utilizării lor, de exemplu prin reciclarea apei uzate și a apei de ploaie.
Cu toții ne facem griji pentru planeta noastră și asistăm neputincioși la degradarea mediului, dar continuăm să exploatăm într-un mod excesiv și greșit resursele. De aceea, în acest articol îți arătăm cum putem deveni mai sustenabili acasă și la birou, cu pași mici, dar eficienți.
Economia circulară își propune să eficientizeze utilizarea resurselor și să reducă impactul asupra mediului, fără a neglija în același timp starea de bine a oamenilor. Pe scurt, atunci când ne gândim la un produs, trebuie să luăm în considerare întregul său ciclu de viață, de la faza de proiectare până în momentul în care nu mai poate fi utilizat. Conform modelului liniar, la sfârşitul unui ciclu de viaţă produsele erau de obicei aruncate, dar economia circulară propune o nouă abordare, în 3 paşi: reducere-reutilizare-reciclare.
Pe măsură ce ne convingem că schimbările climatice ne afectează tot mai mult viața de zi cu zi, trebuie să începem să ne gândim tot mai serios nu doar la cum vom salva planeta, ci și la cum putem fi mai eficienți, în primul rând pentru propria noastră stare de bine. Trebuie, așadar, să găsim modalități eficiente de a construi durabil. Însă ce înseamnă o construcție sustenabilă?
Într-o lume predominant urbană, care se confruntă în mod constant cu probleme precum generarea de deșeuri, deficitul de apă, dezastre naturale, poluarea aerului și chiar răspândirea de virusuri, este imposibil de ignorat impactul omului asupra mediului. Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea și este esențial să găsim modalități de a încetini procesul. În acest scop, obiceiurile noastre legate de producție, consumerism și urbanism vor trebui să se schimbe, altfel schimbările climatice și degradarea mediului vor continua să diminueze cal
Una dintre preocupările majore ale Grupului Saint-Gobain este economia circulară, model de producție și consum care are ca scop eficientizarea utilizării resurselor și reducerea impactului asupra mediului înconjurător, fără să neglijeze starea de bine și confortul oamenilor. Economia circulară se abate de la modelul economic tradițional liniar, implicând o abordare în trei pași: reducere-reutilizare-reciclare. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins, iar producerea de deșeuri este minimizată.
Saint-Gobain Glass anunță lansarea noului substrat de sticlă cu cea mai scăzută amprentă de carbon din lume – ORAÉ®. Noua soluție are o amprentă de carbon estimată la numai 7 kg CO2 eq./m2 (pentru un substrat cu o grosime de 4 mm), ceea ce înseamnă o scădere de aproximativ 40% față de produsul Saint-Gobain Glass european de bază. Această inovație tehnică de referință este o urmare a anunțului făcut de companie la începutul lunii iulie, când a dezvăluit producția primei sticle cu emisii reduse de carbon dedicate pieței construcțiilor.
Angajat să atingă neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050, Grupul Saint-Gobain anunță că Science Based Targets initiative (SBTi) a validat obiectivele sale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe termen lung ca fiind în concordanță cu noul său standard net-zero și cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
Saint-Gobain Glass devine pionierul unei inovații tehnice de referință, reușind să ofere pieței construcțiilor de fațade un nou tip de sticlă cu cel mai scăzut nivel de carbon încorporat din lume. Această premieră industrială, obținută printr-un proces de producție care combină un conținut ridicat de sticlă reciclată (aproximativ 70% cioburi de sticlă) cu energia regenerabilă, se datorează efortului susținut al echipei de Cercetare & Dezvoltare și a excelenței echipelor industriale ale Saint-Gobain.
În 2021, la fabrica de sticlă Saint-Gobain de la Călărași, a fost pusă în funcțiune o instalație de tratare și sortare a cioburilor de sticlă colectate, în vederea reciclării și utilizării acestora în fluxul de producție. Până la sfârșitul acestui an, vor fi evitate aproximativ 8,000 de tone de emisii de CO2, echivalentul a 28 milioane de kilometri parcurși cu avionul, însemnând înconjurul Pământului de 700 de ori.
În luna mai a anului 2022, Saint-Gobain România a organizat o acțiune de plantare de copaci la Moldovița, în Bucovina, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și Rotil Prest, furnizor de ambalaje pentru activitățile Glass și Sekurit.
Saint-Gobain România și ENGIE Romania au încheiat un parteneriat pentru construirea celui mai mare parc fotovoltaic on-site din România, amplasat pe terenul fabricii de sticlă a companiei. Rezultatul acestui parteneriat va fi un sistem de panouri fotovoltaice, cu o capacitate instalată de 8,6 MWp, pentru producerea de energie regenerabilă ce deservește situl industrial de la Călărași. Energia produsă va fi folosită 100% pentru autoconsum.
Echipa Saint-Gobain din București se bucură de un nou spațiu de birouri care reflectă valorile în care Grupul crede. Noul sediu, aflat în clădirea de birouri One Tower, clasa A, una dintre primele clădiri verzi din România, din cadrul dezvoltării multifuncționale One Floreasca City, ocupă un spațiu modern, care întrunește toate standardele de ultimă generație în ceea ce privește siguranța la locul de muncă.
Cu ocazia Zilei Piețelor de Capital, organizată la Paris, Saint-Gobain a anunțat un nou plan strategic pentru perioada 2021-2025, conceput pentru a accelera creșterea profitabilă a Grupului. Planul este însoțit de o viziune ambițioasă, aceea de a deveni lider mondial în domeniul construcțiilor ușoare și durabile.
Grupul Saint-Gobain a fost inclus pe lista companiilor care derulează acțiuni cu impact în domeniul combaterii schimbărilor climatice („Climate Change A List”), întocmită de CDP, o organizație globală non-profit recunoscută ca fiind un punct de referință în ceea ce privește evaluarea impactului asupra mediului și transparența.
Saint-Gobain continuă să susțină Săptămâna Mondială a Clădirilor Verzi. Inițiativa World Green Building Council, care are loc în perioada 20-24 septembrie, reunește o rețea globală de 70 de Consilii pentru Clădiri Verzi și are drept scop accelerarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Saint-Gobain a dat în folosință la Eindhoven, în Olanda, prima casă construită în întregime cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D pe bază de beton. Inspirată de forma unei stânci, casa ilustrează perfect libertatea pe care o oferă imprimarea 3D pe bază de beton în construcții.
Pentru implicarea angajaților în atingerea neutralității carbonului până în 2050 şi contribuția acestora la atingerea obiectivului Grupului cu privire la reducerea emisiilor de CO2 până în 2030, Saint-Gobain lansează un Fond intern de Carbon.
Saint-Gobain și-a stabilit strategia pentru a atinge obiectivul de zero emisii de carbon până în anul 2050. Planul cuprinde noile angajamente ale Grupului pentru anul 2030 în ceea ce privește reducerea nu numai a emisiilor directe și indirecte de dioxid de carbon, dar și a emisiilor întregului lanț valoric.
De 350 de ani, ne dezvoltăm constant, abordând provocările majore cu care se confruntă omenirea, precum schimbările climatice, protejarea resurselor și incluziunea. Iar acum, mai mult ca niciodată, avem un scop foarte bine definit, care ne ghidează acțiunile astfel încât să oferim o mai bună calitate a vieții. Acesta ne provoacă să inovăm constant, să #MakeTheWorldABetterPlaceToLiveIn, pentru binele nostru comun.
Unul dintre cele mai importante și relevante subiecte ale prezentului pentru arhitecți, ingineri și specialiștii din domeniul construcțiilor este cum putem folosi noile tehnologii și materialele certificate pentru a îmbunătăți felul în care construim și renovăm, într-un mod mai durabil și colaborativ.
Pandemia de COVID-19 a schimbat la nivel global percepțiile și așteptările multora dintre noi. Căutarea unui scop, autenticitatea, responsabilitatea socială și față de mediul înconjurător prevalează acum asupra noului „normal”, tendința fiind orientată spre construirea unui mediu mai sustenabil și a unei lumi orientate spre consumul de produse locale.
Turnul Saint-Gobain care găzduiește noul sediu global al Grupului Saint-Gobain din Place de l’Iris, Courbevoie, Franța, a obținut toate cele patru certificări internaționale de mediu principale, cu cele mai bune calificative. Cel mai important proiect imobiliar dezvoltat de Generali la Paris, Turnul Saint-Gobain, a poziționat sustenabilitatea drept marca sa distinctivă încă din faza de proiectare.
Nucleul central al conceptului de construcție durabilă este format din dorința și angajamentul de combatere a schimbărilor climatice și de eficientizare a utilizării resurselor naturale, cu accentul pe starea de bine și confortul oamenilor.
Conceptul de „decarbonizare” este un subiect abordat în discursurile politice și în evenimentele globale dedicate mediului înconjurător, însă, o atenție deosebită trebuie acordată și în domeniul arhitecturii. În prezent, clădirile sunt responsabile pentru 33% din consumul de energie globală și de 39% din emisiile de gaze cu efect de seră, indicând faptul că arhitecții joacă un rol semnificativ în combaterea schimbărilor climatice și în eficientizarea utilizării resurselor naturale. Una dintre cele mai importante modalități prin care acest obiectiv poate fi atins este prin procesul de decarboni
Limitarea risipei de energie, conservarea resurselor naturale sau reducerea impactului asupra mediului. Acestea sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă o fabrică în dorința sa de a reinventa lumea industrială. Inevitabil, apare dilema îmbinării competitivității cu durabilitatea.
Degradarea mediului și accelerarea schimbărilor climatice au avut un impact direct asupra calității vieții și a sănătății noastre. Acest lucru a determinat noi trenduri, o tendință orientată spre construirea unui mediu mai responsabil și durabil, cu grijă față de mediul înconjurător.
Auzim tot mai des termenul de oraș sustenabil, dar știm cu adevărat ce presupune? Este mai verde și mai eficient din punct de vedere energetic decât un oraș tradițional? Ne va schimba stilul de viață? În acest articol, vom separa faptele de ficțiune privind orașele sustenabile.