Dezvoltare durabilă
Clădiri verzi
3 minutes min

Saint-Gobain susține și în anul 2021 Săptămâna Mondială a Clădirilor Verzi

Saint-Gobain susține și în anul 2021 Săptămâna Mondială a Clădirilor Verzi

Saint-Gobain continuă să susțină Săptămâna Mondială a Clădirilor Verzi. Inițiativa World Green Building Council, care are loc în perioada 20-24 septembrie, reunește o rețea globală de 70 de Consilii pentru Clădiri Verzi și are drept scop accelerarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Pentru Saint-Gobain, continuarea acestui parteneriat subliniază importanța construirii unui mediu sustenabil într-o manieră responsabilă din punct de vedere al grijii pentru mediu, precum și al impactului social. În acest an, evenimentul se desfășoară sub sloganul #BuildingResilience și urmărește 3 teme de discuție, care vizează reducerea decalajelor ecologice, sociale și economice printr-o abordare holistică a dezvoltării sustenabile, prin proiectarea clădirilor verzi.

1. #BuildingResilience pentru combaterea schimbărilor climatice

Un mediu construit rezilient contribuie la diminuarea impactului schimbărilor climatice prin facilitarea obținerii de energie la prețuri accesibile, iar aportul cel mai semnificativ se resimte în cele mai vulnerabile regiuni și comunități.

2. #BuildingResilience pentru oameni

Dimensiunea socială a mediului construit rezilient presupune oferirea unor medii sănătoase de locuit și un acces echitabil la infrastructură socială vitală, prin abordarea problemelor de echitate și de justiție climatică. 

3. #BuildingResilience pentru economii

De asemenea, un mediu construit rezilient oferă beneficii socio-economice economiilor în statele unde un astfel de model este implementat. Prin intermediul economiilor circulare se facilitează crearea unor locuri de muncă ecologice și este sprijinită regenerarea resurselor naturale.

Aceste teme de discuție sunt deosebit de importante în contextul actual, în care industria construcțiilor și omenirea, în ansamblu, se confruntă cu aspecte îngrijorătoare: clădirile sunt responsabile pentru 38% din emisiile globale de dioxid de carbon legate de consumul de energie și pentru 50% din eforturile de extracție a materialelor. 4 miliarde de oameni fac parte din categoria vulnerabilă la riscurile climatice, iar 91% din populația mondială trăiește în zone cu poluare atmosferică ridicată.

În plus se preconizează că până în anul 2050, numărul total de clădiri din lume se va dubla, ceea ce va crește semnificativ impactul sectorului în care activăm, deoarece clădirile ineficiente au o puternica influenta atât asupra modului de a locui cât și a viitorului mediului înconjurător.

„Tematica din acest an este reprezentativă pentru scopul Saint-Gobain -“MAKING THE WORLD A BETTER HOME”. Această dimensiune de dezvoltare durabilă, care aduce un plus de confort și care încurajează reducerea risipei de resurse reflectă angajamentul față de clienții noștri și de mediul în care împreună trăim și construim. Suntem onorați să avem oportunitatea de a continua dialogul despre viitorul și importanța clădirilor verzi și să ne alăturăm în acest an discuțiilor despre reziliența clădirilor, alături de cei mai importanți lideri din domeniul construcțiilor.” (Ovidiu Păscuțiu, CEO al Grupului Saint-Gobain în România)

Promotor al unui consum responsabil de resurse, Saint-Gobain pune la dispoziția dezvoltatorilor și arhitecților în mod constant un portofoliu amplu de produse cu Declarații de Mediu, esențiale pentru evaluarea sustenabilă a clădirilor.

Saint-Gobain participă în programul internațional Green Homes Solutions Provider, coordonat de către Romania Green Building Council, Grupul fiind Partener în peste 35 de Consilii ale Clădirilor Verzi din întreaga lume.  

În anul 2018, Grupul Saint-Gobain a fost inclus, alături de alte 126 de nume relevante la nivel mondial, pe lista companiilor ce derulează acțiuni cu impact în domeniul schimbărilor climatice (“Climate Change A List”). Lista a fost stabilită de organizația mondială CDP, iar obiectivele sale de mediu pentru 2025 au fost validate prin inițiativa „Obiective Bazate pe Știință”.