
Sănătate și stare de bine în interior
Cum sunt luate în considerare sănătatea și starea de bine în mediul construit?
Un prim aspect care trebuie luat în considerare este acoperirea nevoilor de bază, pentru a ne asigura că ocupanții nu suferă de sindromul clădirii "bolnave", o situație în care persoanele dintr-o clădire prezintă anumite simptome sau sunt infectate cu boli cronice din cauza clădirii în care lucrează sau locuiesc
Cel de-al doilea aspect depășește nevoile de bază, pentru a le oferi ocupanților condiții de viață mai bune: clădirea este proiectată pentru a le îmbunătăți confortul.
Modul de realizare a unor medii interioare care să contribuie la starea de bine a devenit o preocupare din ce în ce mai mare pentru arhitecți și ingineri. Aceștia trebuie să adopte o abordare holistică pentru a echilibra diferite aspecte și a maximiza starea de bine a ocupanților.
Cum definim confortul?
Confortul este o stare de bine și de confort fizic într-un anumit mediu. În cadrul mediului construit, sunt necesare diverse dispoziții pentru a permite ocupanților să desfășoare în condiții optime activitățile specifice spațiului. Siguranța, securitatea și spațiul adecvat sunt condiții necesare pentru confort. Cu toate acestea, ele nu sunt condiții suficiente pentru confortul interior. Atunci când se ia în considerare structura clădirii, cei patru factori principali care afectează percepția oamenilor asupra confortului interior pot fi rezumați după cum urmează:
- Calitatea aerului interior
- Confortul termic
- Confortul vizual
- Confortul acustic
Calitatea aerului interior
O bună proiectare, o ventilație adecvată și specificarea materialelor de construcție potrivite sunt esențiale pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior și pentru a garanta că sănătatea ocupanților nu este pusă în pericol.
Știați că?
65% din expunerea noastră la poluarea aerului din exterior are loc în interior
Confort termic
Confortul termic este influențat de mulți factori, cum ar fi temperatura, umiditatea sau viteza aerului. În abordarea noastră, clădirile trebuie să mențină temperatura interioară ideală pe tot parcursul anului, folosind foarte puțină energie.
Impactul confortului termic: afectează starea de spirit, performanța și productivitatea oamenilor. Este valabil mai ales în cazul supraîncălzirii.
Confort vizual
Clădirile ar trebui să ofere un acces optim la lumina naturală pentru a vă asigura că vă veți simți confortabil în interior, indiferent de activitatea pe care o desfășurați.
Studiile au arătat că un acces mai mare la lumina naturală în spitale aduce:
- Reducerea cu 16% până la 41% a duratei șederii în spital
- Reducerea necesarului de medicamente (cu 22% mai puține medicamente analgezice pe oră)
- Îmbunătățirea somnului și a ritmului circadian
Confort acustic
Proiectarea unui spațiu cu o acustică bine echilibrată și adaptată la tipul de clădire îi face pe ocupanți mai productivi, mai fericiți și mai sănătoși.
Calitatea sunetului într-o clădire depinde de:
- zgomotul exterior (traficul din apropiere, vecinii, ...)
- zgomotul interior (muzică, conversații telefonice, ...)
- zgomotul de impact (pași)
- vibrațiile sonore prin structură
- zgomotul echipamentelor (sisteme de ventilație, echipamente electronice, conducte, lifturi, ...)
Îmbunătățirea calității aerului interior
O bună proiectare, o ventilație adecvată și specificarea materialelor de construcție potrivite sunt esențiale pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior și pentru a garanta că sănătatea ocupanților nu este pusă în pericol.
Acustică îmbunătățită
Proiectarea unui spațiu cu o acustică bine echilibrată și adaptată la tipul de clădire îi face pe ocupanți mai productivi, mai fericiți și mai sănătoși.
Confort termic ridicat
Confortul termic este influențat de mulți factori, cum ar fi temperatura, umiditatea sau viteza aerului. În abordarea noastră, clădirile trebuie să mențină temperatura interioară ideală pe tot parcursul anului, folosind foarte puțină energie.
Confort vizual ridicat
Clădirile ar trebui să ofere un acces optim la lumina naturală pentru a vă asigura că vă veți simți confortabil în interior, indiferent de activitatea pe care o desfășurați.
Echipa Saint-Gobain se bucură de un nou spațiu de birouri
Echipa Saint-Gobain din București se bucură de un nou spațiu de birouri care reflectă valorile în care Grupul crede. Noul sediu, aflat în clădirea de birouri One Tower, clasa A, una dintre primele clădiri verzi din România, din cadrul dezvoltării multifuncționale One Floreasca City, ocupă un spațiu modern, care întrunește toate standardele de ultimă generație în ceea ce privește siguranța la locul de muncă.
Efectele calității aerului din locuințe și birouri asupra sănătății și activităților cotidiene
Oamenii pot supraviețui 30 de zile fără mâncare, 3 zile fără apă, dar doar 3 minute fără aer. Calitatea aerului determină în mod direct și profund sănătatea noastră, deși adesea aerul din interiorul locuințelor și birourilor poate fi mai puțin curat decât am spera. Mirosurile neplăcute ne fac să fim conștienți de aerul poluat deoarece acestea sunt percepute în mod conștient de creier și de sistemul nervos, permițându-ne să facem judecăți despre mediul ambient. Cu toate acestea, mulți iritanți și gaze nesănătoase nu sunt ușor de detectat prin simțul mirosului.
Cum să asigurați confortul și starea de bine în interior?
„Acasă” este locul în care ne petrecem majoritatea timpului, în special în contextul actual, tocmai de aceea este important să creați un spațiu de locuit confortabil care să asigure un sentiment de bunăstare și care să influențeze într-un mod pozitiv starea de spirit. Așadar, când vine vorba de construirea, amenajarea sau renovarea locuinței, indiferent de tipul acesteia, trebuie să aveți în vedere câteva criterii care contribuie la obținerea unui spațiu de locuit confortabil, plăcut și comod.
Ventilația naturală nu este în toate cazurile cea mai eficientă soluţie
Ventilația are două scopuri principale într-o cameră: eliminarea poluanților și furnizarea de aer curat, precum și satisfacerea nevoilor metabolice ale ocupanților, oferind temperaturi optime. Este binecunoscut faptul că mediile cu ventilație necorespunzătoare pot cauza probleme de sănătate ocupanților și, mai ales în clima caldă, disconfort termic.
Cum obținem confortul acustic în interior?
Activitățile noastre de zi cu zi se desfășoară în proporție de 90% în spații interioare. Fie că vorbim despre timpul petrecut acasă sau la birou, zgomotul este prezent în toate mediile din viața noastră, de aceea traficul, lucrările publice, muzica dată la maximum sau convorbirile colegilor sunt doar câteva dintre sursele zilnice de poluare sonoră care au un impact major asupra sănătății și stării noastre de bine.
Cum transformăm un mediu interior poluat într-o casă sănătoasă?
Oamenii tind să-și petreacă majoritatea timpului în interior deoarece mulți dintre aceștia trăiesc în orașe și în comune dezvoltate. Când nu suntem acasă, lucrăm, învățăm sau chiar ne angajăm în activități distractive, în special în spații închise, amenajate special în acest sens. Astfel că, 90% din timpul nostru este ocupat cu activitățile de interior. Prin urmare, este esențial să se asigure un mediu interior de calitate.
Eco-renovarea: Ce soluții alegem pentru un habitat durabil și sănătos
Aveți în plan lucrări de renovare a locuinței? Ați dori să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și a familiei, protejând în același timp mediul și resursele energetice ale planetei? Demararea unui proiect de eco-renovare poate fi răspunsul. Eco-renovarea este un proiect interesant și important, dar atenție la ideile preconcepute. Renovare ecologică, materiale ecologice, materiale bio: noi vă ajutăm să faceți alegerile corecte!
Reducerea poluării din interiorul locuințelor noastre pentru stare de bine
Saint-Gobain a dezvoltat materiale care emit puțini compuși organici volatili și absorb cât mai multă formaldehidă (o substanță chimică nocivă care se găsește în unele lacuri care acoperă piese de mobilier sau în unele tapițerii) din aer. De exemplu, plăcile din gips-carton Rigips® Activ’Air® și plafoanele Rigitone® și Gyptone® înglobează tehnologia activă de purificare a aerului. Izolațiile din vată minerală Isover sunt certificate EUCEB, ceea ce înseamnă că fibrele din vată nu sunt clasificate ca fiind cancerigene sau periculoase pentru sănătate.
Izolarea acustică: o problemă despre care se știe (încă) prea puțin
Efectele poluării fonice asupra sănătății sunt dovedite: dureri de cap, stres, tulburări de somn... Și lista poate continua. Aceasta are un impact asupra sănătății, precum și asupra productivității și, în general, asupra stării de bine a oamenilor. Dar cum putem reduce poluarea fonică în mediile noastre de viață?
Cum pot contribui materialele la procesul de învățare din școli
Fie că asigură confortul termic, acustic, vizual sau calitatea aerului din interior, materialele pot juca acum un rol cheie în școli, pentru a optimiza mediul în care copiii învață. Școlile pot fi într-adevăr locuri în care sănătatea elevilor și a profesorilor este o prioritate.
Proiectele de reabilitare energetică: o problemă majoră de sănătate
Având în vedere numeroasele riscuri cauzate de locuințele improprii, renovarea nu este doar o modalitate de a combate schimbările climatice sau de a economisi energie, ci și o modalitate de a crește gradul de confort și de a reduce eventualele probleme de sănătate ale ocupanților.