Izolarea acustică: o problemă despre care se știe (încă) prea puțin

Efectele poluării fonice asupra sănătății sunt dovedite: dureri de cap, stres, tulburări de somn... Și lista poate continua. Aceasta are un impact asupra sănătății, precum și asupra productivității și, în general, asupra stării de bine a oamenilor. Dar cum putem reduce poluarea fonică în mediile noastre de viață?
În Europa, una din cinci persoane este victima poluării fonice acasă, la locul de muncă sau în altă parte. Pe termen lung și la o intensitate ridicată, această neplăcere poate contribui la apariția hipertensiunii sau a bolilor coronariene. La locul de muncă, aceasta are, de asemenea, un impact asupra performanței noastre. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din California, Berkeley, performanța scade cu 66% atunci când suntem expuși la zgomot care ne distrage atenția. Cum putem rezolva această problemă, care pare nelipsită într-un mediu urban?
Primul pas este să asigurăm un confort acustic mai bun în toate birourile și locuințele. Aceasta este una dintre prioritățile de dezvoltare ale Saint-Gobain, iar compania contribuie la proiectarea clădirilor cu pereți exteriori, pereți interiori și tavane care favorizează izolarea acustică - pentru starea de bine a ocupanților clădirilor. Pentru reducerea zgomotului extern (de la vecini, de la traficul rutier etc.) și a zgomotului echipamentelor (ventilație, obiecte electronice etc.), se recomandă izolarea fațadelor și a sistemelor de conducte, rezultând un confort acustic superior.
Prin utilizarea unor materiale specifice, cum ar fi plăcile de plafon pe bază de vată minerală, se poate controla reverberația (ecoul) din interiorul unei încăperi deoarece plăcile au rol de absorbție acustică. Toate acestea în beneficiul sănătății, stării de bine și productivității noastre.

Acustică îmbunătățită
Proiectarea unui spațiu cu o acustică bine echilibrată și adaptată la tipul de clădire îi face pe ocupanți mai productivi, mai fericiți și mai sănătoși.
Confortul acustic
Confortul acustic reprezintă starea de bine pe care o simt ocupanții unei clădiri sau ai unei case atunci când ne referim la mediul acustic. El constă în minimizarea zgomotului nedorit și menținerea satisfacției în rândul persoanelor, atât acasă, cât și la birou.
Cum obținem confortul acustic în interior?
Activitățile noastre de zi cu zi se desfășoară în proporție de 90% în spații interioare. Fie că vorbim despre timpul petrecut acasă sau la birou, zgomotul este prezent în toate mediile din viața noastră, de aceea traficul, lucrările publice, muzica dată la maximum sau convorbirile colegilor sunt doar câteva dintre sursele zilnice de poluare sonoră care au un impact major asupra sănătății și stării noastre de bine.