Sănătate & Stare de bine
8 min

Cum obținem confortul acustic în interior?

izolare acustică

Activitățile noastre de zi cu zi se desfășoară în proporție de 90% în spații interioare. Fie că vorbim despre timpul petrecut acasă sau la birou, zgomotul este prezent în toate mediile din viața noastră, de aceea traficul, lucrările publice, muzica dată la maximum sau convorbirile colegilor sunt doar câteva dintre sursele zilnice de poluare sonoră care au un impact major asupra sănătății și stării noastre de bine.

Cum definim un spaţiu confortabil? Care sunt elementele care îl fac atât de plăcut? Designul şi estetica, desigur. Lumina naturală şi controlul temperaturilor extreme, deopotrivă. Dar, mai presus de toate, trebuie creat confortul acustic.

Lipsa confortului acustic înseamnă, în majoritatea cazurilor, prea mult zgomot. Zgomotele nedorite au un impact negativ asupra vieţii sociale, a potenţialului de învăţare sau de muncă într-un anumit spaţiu. Un nivel bun de confort acustic pe de altă parte, care presupune timpi adecvaţi de reverberaţie şi o claritate mare a vorbirii, creează un mediu propice, o stare plăcută de calm pentru toate persoanele din încăperea respectivă.

Un spaţiu în care propagarea sunetului este controlată şi în care unele unde ale sunetelor sunt reflectate, iar altele sunt absorbite, asigură o claritate ridicată a vorbirii şi un mediu acustic plăcut.

Ce este confortul acustic?

Confortul acustic reprezintă starea de bine a ocupanților unei clădiri sau locuințe în ceea ce privește mediul acustic la care sunt expuși (mijloace de transport, diferitele echipamente care funcționează constant, zgomotul provocat de vecini, etc.). Obținerea confortului acustic constă în reducerea la minimum a zgomotului intruziv și în menținerea satisfacției locuitorilor în spații interioare, iar pentru a asigura liniștea este esențială utilizarea unor soluții care să contribuie la controlul zgomotului nedorit.

Beneficiile confortului acustic

Studiile arată că mediile acustice bine proiectate în birouri sau școli contribuie la îmbunătățirea concentrării și permit o mai bună comunicare între ocupanți. Învățarea este mai eficientă și mai puțin obositoare atunci când elevii își pot auzi și înțelege clar profesorul. În spitale, reducerea zgomotului contribuie la diminuarea stresului și a insomniei și ajută pacienții să se recupereze mai repede, facilitând și munca personalului. În casele noastre, un mediu acustic bine conceput contribuie la un sentiment de bunăstare și la sănătatea fizică și psihică.

Este clar că atunci când ne simțim confortabil din punct de vedere acustic, adică atunci când zgomotul nedorit este blocat și putem auzi clar sunetele dorite, suntem mai productivi, mai fericiți și avem mai puține probleme de sănătate.

Cum funcționează?

Confortul acustic este influențat de nivelurile și de natura sunetului perceput într-un spațiu.

Urechea umană este alcătuită din trei părți: urechea externă, medie și internă care recepționează, transmit și detectează sunetul. Undele sonore, adică vibrațiile, intră prin urechea externă și ajung în urechea medie pentru a produce vibrații timpanului, iar această mișcare este transmisă la urechea internă, unde sunt stimulați nervii.

Sunetul este o perturbare mecanică a mediului. Distincția dintre sunetele puternice și cele silențioase se face prin diferența de intensitate. Având în vedere gama largă de presiuni sonore la care răspunde urechea umană, magnitudinea unei mărimi acustice este exprimată în decibeli (dB). Tonalitatea unui sunet este exprimată ca frecvență în Hertz (Hz), iar aceasta reprezintă numărul de cicluri de vibrație pe secundă. O ureche umană sănătoasă este sensibilă la o gamă foarte largă de frecvențe

Soluțiile Saint-Gobain pentru obținerea confortului acustic

Nu este nevoie să îndurăm oboseala și confuziile generate de zgomotele nedorite. Saint-Gobain oferă soluții practice pentru aproape toate problemele legate de zgomot.

Descoperă câteva dintre propunerile noastre care contribuie la diminuarea zgomotelor:

1. Un mediu acustic optim nu se obţine prin reducerea zgomotului, ci prin control acustic. Acest control poate fi obţinut prin utilizarea plăcilor acustice Gyptone® BIG, disponibile într-o gamă variată de modele şi dimensiuni. Plafoanele acustice Gyptone® îmbunătățesc atât acustica din încăperi prin reducerea timpului de reverberație (a efectului de „ecou"), având ca rezultat o inteligibilitate/claritate sporită a discuțiilor, cât şi calitatea aerului din interior. În gama Gyptone® BIG se regăsesc modele variate: cu perforaţii liniare, hexagonale sau pătrate. Perforaţiile, împreună cu ţesătura acustică de pe spatele plăcilor, oferă proprietăţi acustice superioare. Cu Gyptone® se pot crea proiecte spectaculoase, care înglobează nu doar produse cu proprietăţi acustice, ci şi materiale durabile. Şi dacă este nevoie de acces la instalaţii, panourile de acces Gyptone® Access Panels reprezintă soluţia perfectă.

Plafoanele din gama Gyptone® înglobează tehnologia patentată Activ’Air®, care descompune formaldehida (substanță nocivă, parte din compușii organici volatili, COV – ce poate contribui la manifestarea unor alergii, respirație îngreunată, dureri de cap etc) în compuşi non-volatili inofensivi. Această tehnologie revoluţionară contribuie şi la certificările din cadrul schemelor de evaluare a clădirilor verzi, precum LEED – Leadership in Energy and Environmental Design – şi BREEAM – Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Arhitecţii şi proprietarii de locuinţe deopotrivă vor fi încântaţi că îmbinările dintre plăci nu mai sunt vizibile, cu ajutorul produselor Gyptone® obţinând suprafeţe continue, de o înaltă valoare estetică, medii acustice şi climate interioare sănătoase. Află mai mult.

2. Pentru izolarea fonică între încăperi, se pot alege, de exemplu, soluțiile de pereți de compartimentare cu plăcile din gips-carton Rigips® Fonic și vata minerală de sticlă ISOVER AKUSTO (produs recomandat de     Societatea Română de Acustică). Un perete de compartimentare cu patru straturi de plăci Rigips® Fonic (2 pe o parte, 2 pe cealaltă) şi vată minerală ISOVER AKUSTO, pe structură metalică Rigiprofil®, oferă o izolare fonică superioară, la o greutate mult redusă a peretelui modern față de un perete clasic, din zidărie. Produsele au Declaraţie de mediu, contribuind la schemele de evaluare a Clădirilor Verzi. Monitorizăm îndeaproape impactul produselor noastre asupra mediului, utilizând tehnica de evaluare a ciclului de viaţă a produselor (LCA= Lifecycle Assessment), larg acceptată pe piaţă. Oferim informaţii transparente, astfel că se pot face comparaţii între produse chiar de către arhitecţi, constructori sau utilizatori finali.

3. În cazul faţadelor vitrate și a ferestrelor, sticla SGG STADIP SILENCE asamblată sub formă de geam izolant, permite o atenuare semnificativă a zgomotului exterior în clădirile sau locuinţele situate în zone zgomotoase (artere comerciale, periferice, zona gărilor, aeroporturilor etc.). Soluția este indispensabilă dacă doriți diminuarea substanțială a zgomotului din exterior, astfel ridicând gradul de izolare fonică cu până la 10 decibeli, în comparaţie cu ferestrele tradiţionale. Vitrajele cu izolare acustica din ferestrele termopan conțin o peliculă distinctă din plastic, ce oprește propagarea sunetului de la o foaie de sticlă la cealaltă, acționând precum o barieră pentru zgomotul venit din afară. SGG STADIP SILENCE este un geam laminat acustic şi de siguranta compus din două sau mai multe foi de sticlă asamblate cu ajutorul uneia sau a mai multor pelicule de polivinil butiral acustic PVB (SI). În cazul acoperişurilor, atenuează foarte mult zgomotul produs de ploaie sau de grindină la impactul cu ferestrele şi vitrajele duble situate la nivelul acoperişului.

4. „A sound effect on people” reprezintă temelia întregii activități a Saint-Gobain Ecophon care dezvoltă, produce și comercializează sisteme și produse acustice ce contribuie la un mediu de lucru corespunzător prin îmbunătățirea stării de bine și a performanței oamenilor. Pentru a crea o cameră cu un confort acustic optim, trebuie să reduceți zgomotul, să creșteți claritatea vorbirii și să minimizați propagarea sunetului. Acesta este motivul pentru care Ecophon a dezvoltat varii game de plafoane și panouri fonoabsorbante. Pătrate, hexagonale, circulare, heptagonale, pentagonale, octagonale, triunghiulare sau dreptunghiulare, produsele Ecophon sunt potrivite atât pentru plafoane, cât și pentru placări de pereți, recomandate pentru birouri, spitale, magazine, hoteluri, centre de recreere, cinematografe sau săli de curs în cadrul unităților de învățământ. Panourile individuale din vată minerală de sticlă Ecophon Solo (coeficient de absorbție acustică αw 1,0) sunt mereu adecvate tendințelor momentului și sunt oferite în diverse forme și dimensiuni, ceea ce permite libertatea designului și oportunitatea de a crea expresii noi și remarcabile, mențînând totodată pasul cu demersurile arhitecturale sustenabile.

Varietatea artistică poate fi explorată pe verticală cu Ecophon Akusto™. Venind în completarea plafoanelor acustice, panourile verticale Ecophon Akusto™ rezolvă provocările acustice oferind, în același timp, soluții cu design şi montaj ce se înscriu în trendurile actuale. Datorită varietății culorilor disponibile și finisajelor diferit texturate, Akusto este potrivit pentru o gamă largă de aplicații. Descoperiți întreaga gamă de soluții Ecophon, aici

Atunci când se proiectează o încăpere, aceasta trebuie izolată inteligent pentru că fiecare material joacă un rol important în obținerea unui grad ridicat de confort.