Soluții de încredere
Sănătate & Stare de bine
6 minutes min

Cum pot contribui materialele la procesul de învățare din școli

Cum pot contribui materialele la procesul de învățare din școli

Fie că asigură confortul termic, acustic, vizual sau calitatea aerului din interior, materialele pot juca acum un rol cheie în școli, pentru a optimiza mediul în care copiii învață. Școlile pot fi într-adevăr locuri în care sănătatea elevilor și a profesorilor este o prioritate.

Construirea școlilor viitorului

Călătoria noastră ne duce în nordul Europei, într-un orășel de lângă Rotterdam, în Olanda, care are o școală pentru elevi cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani. La prima vedere, această clădire de 3.800 m² arată ca orice altă școală din Occident. Dar clădirea a fost proiectată pentru a combina eficiența energetică, performanța de mediu și... calitatea procesului de învățare. Este ceea ce se numește o școală „sănătoasă”, în care sunt luate în considerare cele patru dimensiuni ale stării de bine a elevilor. Aceste dimensiuni sunt sănătatea fizică, calitatea relațiilor sociale, sentimentul de siguranță și dezvoltarea cognitivă. În plus, elevii au ocazia să lucreze într-un mediu durabil și ecologic! Iată cum.

În timp ce alegerea materialelor în ceea ce privește performanța energetică a unei clădiri nu mai este de mult discutabilă, problema modului în care acestea pot influența calitatea învățării este adesea mai puțin luată în considerare.

O minte sănătoasă are nevoie de un mediu sănătos? Da, deoarece o sală de clasă slab izolată termic sau fonic sau insuficient ventilată poate avea un efect negativ asupra stării de bine elevilor și, în cele din urmă, asupra notelor lor. De aceea, în ultimii ani, aceste noi probleme sociale și de învățare au început să fie luate în considerare. Principalul obiectiv? Crearea școlilor viitorului, care vor trebui să facă față provocărilor presante ale tranziției energetice și ecologice,  dar și provocărilor legate de modul de transmitere a cunoștințelor într-un cadru mai adecvat.


Confort acustic

Motivul numărul unu al plângerilor în școală: zgomotul! Săli de clasă supraaglomerate, un mediu exterior zgomotos, acustica slabă în sălile de clasă și multe altele. Elevii, profesorii și alți angajați ai școlii sunt din ce în ce mai mult expuși la poluarea fonică prelungită. Pentru copiii mici, această supraexpunere la zgomot are consecințe asupra succesului lor academic. Pe scurt: cu cât clasa este mai zgomotoasă, cu atât notele sunt mai mici! Zgomotul omniprezent poate duce chiar la întârzieri în dobândirea limbajului, la probleme de concentrare și, bineînțeles, la stres. În teorie, zgomotul dintr-o sală de clasă nu ar trebui să depășească niciodată 50 dB. În realitate, nivelurile de zgomot sunt prea des mult mai ridicate.

Ce se poate face în legătură cu acest zgomot neîncetat care împiedică transmiterea unor mesaje clare? Maestru în „arta tăcerii”, Saint-Gobain a dezvoltat materiale cu performanțe acustice dovedite. Printre soluțiile sale recomandate pentru confortul acustic se numără, bineînțeles, vitrajele triple, precum și panourile izolante și plafoanele (de exemplu Ecophon sau Eurocoustic) care absorb sunetul. Și acestea funcționează! Școala primară olandeză a reușit să reducă zgomotul până la 45 dB, îmbunătățind în același timp claritatea vorbirii (cu 4 până la 8 dB) după montarea acestor plafoane acustice.

Confort termic

Pe lângă zgomot, disconfortul termic este un alt factor care împiedică învățarea. Sălile de clasă au o temperatură prea ridicată vara și prea scăzută iarna; copiii pur și simplu nu se pot concentra corespunzător atunci când temperaturile fluctuează atât de radical. Potrivit experților, 20-21°C este temperatura ideală pentru o învățare eficientă. De aceea, este important să izolăm pereții și compartimentările în mod corespunzător. Unele școli aleg o izolație exterioară cu soluțiile propuse de Isover sau Weber, mărci Saint-Gobain. Altele optează pentru căldura oferită de lemn, care garantează un confort optim. În alte regiuni, în special în țările calde, sistemele pe bază de plăci de gips-carton și vată minerală reprezintă cea mai bună opțiune.

Confort vizual

Oriunde s-ar afla, elevii sunt acum pregătiți să învețe într-un mediu liniștit, bine izolat, care să favorizeze învățarea. Ei bine, aproape. Pentru că, într-o sală de clasă, iluminatul slab sau excesiv de puternic poate fi la fel de dăunător ca și zgomotul. Din fericire, există câteva soluții simple pentru a îmbunătăți confortul vizual al elevilor. Începeți prin înlocuirea vechilor neoane care au existat de generații cu surse de lumină moderne, cum ar fi LED-urile. La ferestre, vitrajele de dimensiuni mari și performanțe energetice superioare atât vara, cât și iarna (cum ar fi Planistar SUN PLUS de la Saint-Gobain Glass) sunt, de asemenea, utile pentru a favoriza pătrunderea unei cantități cât mai mari de lumină naturală.

Calitatea aerului din interior

Un alt lucru la care trebuie să fim atenți pentru un mediu de învățare optim: calitatea aerului! Da, s-a dovedit că, prin ventilarea regulată a aerului dintr-o sală de clasă, copiii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani beneficiază de o creștere semnificativă a capacităților lor cognitive. Un studiu realizat în 100 de școli primare din SUA arată că elevii obțin rezultate cu 2,9% mai bune la matematică și cu 2,7% mai bune la limba engleză la o creștere a ventilației de 1 L/s pe persoană*. Cu toate acestea, multe școli încă se luptă cu o ventilație deficitară, la care se adaugă potențialele surse de umiditate sau mucegai. Prin urmare, una dintre provocările cheie într-o școală este aceea de a le oferi elevilor un aer mai sănătos, atât pentru a-i ajuta să învețe mai eficient, cât și pentru a limita răspândirea virusurilor.

Există și vești bune: unele soluții Saint-Gobain care utilizează tehnologia Activ'Air® (ex. plăci de gips-carton Rigips® Activ'Air®, plafoane Gyptone® Activ'Air® sau Rigitone® Activ'Air®), contribuie la purificarea aerului interior prin absorbția anumitor compuși organici volatili (COV), cum ar fi formaldehida. Combinate cu o bună ventilație, acestea asigură o mai bună calitate a aerului. 

Deschis către lume

Pentru a oferi un cadru optim de desfășurare a actului didactic, școala viitorului trebuie să se concentreze pe cele „5 simțuri” (auz, văz, miros, gust, tactil).

Deși școlile sunt destinate învățării, ele au, de asemenea, rolul important de a forma viitorii cetățeni. În acest spirit de deschidere către lume, școlile de mâine trebuie să ofere spații flexibile și modulare, astfel încât elevii să poată interacționa atât în grupuri mici, cât și ca o clasă întreagă. 

Iată o școală care a fost renovată și care este acum propice pentru a crea viitorii cetățeni. Este mai „atentă” la capacitățile de învățare ale elevilor săi, dar și mai confortabilă, mai durabilă și mai prietenoasă cu copiii și cu planeta. Secretul este reducerea amprentei de carbon, reducerea costurilor cu energia... și creșterea satisfacției elevilor.  

 

*Allen J.G. et al. (2017), Foundations for Student Success: How School Buildings Influence Student Health, Thinking and Performance, Harvard, T.H. Chan School of Public Health