Sănătate & Stare de bine
4 minutes min

Proiectele de reabilitare energetică: o problemă majoră de sănătate

Proiectele de reabilitare energetică: o problemă majoră de sănătate

Având în vedere numeroasele riscuri cauzate de locuințele improprii, renovarea nu este doar o modalitate de a combate schimbările climatice sau de a economisi energie, ci și o modalitate de a crește gradul de confort și de a reduce eventualele probleme de sănătate ale ocupanților.   

Ce înseamnă „locuințe sănătoase”? Organizația Mondială a Sănătății (OMS) rezumă caracteristicile acestora în recomandările privind locuințele și sănătatea. Accesibilitatea, elementele de siguranță pentru a limita accidentele casnice și spațiul suficient pentru a evita supraaglomerarea se numără printre criteriile recomandate. Nu este surprinzător faptul că OMS insistă, de asemenea, asupra temperaturii și izolării clădirilor ca fiind caracteristici esențiale ale unei locuințe sănătoase.

„Pentru țările cu climă temperată sau mai rece, o temperatură de 18˚C a fost sugerată ca fiind o temperatură interioară sigură și bine echilibrată pentru a proteja sănătatea populației în timpul anotimpurilor reci”, amintește OMS, care avertizează, de asemenea, asupra căldurii excesive în locuințe. Numărul tot mai mare de valuri de căldură, exacerbat de schimbările climatice, face imperios necesară abordarea acestei provocări la scară mondială. Nu este vorba doar de o chestiune de confort, ci și de sănătate: luând în considerare toate riscurile pentru sănătate, OMS estimează că 130 000 de decese sunt asociate în fiecare an în Europa cu condițiile inadecvate de locuit.

Consecințele unei locuințe necorespunzătoare

Locuința ne poate afecta sănătatea în multe feluri. Combinată cu lipsa de ventilație și o izolare deficitară, umiditatea excesivă generează mucegai, care poate declanșa boli respiratorii și agrava astmul. Verificând studii din SUA, Canada și mai multe țări europene, OMS a raportat în 2009 că în aproape 20% dintre clădirile din aceste regiuni a fost înregistrată prezența mucegaiului. 

Mai mult timp acasă

Pentru ocupanți, aceste expuneri sunt adesea periculoase pe termen lung: cifrele variază în funcție de țară, dar, de exemplu, un francez petrece în medie 16 ore pe zi la domiciliu - această cifră este în creștere odată cu telemunca.  

Această schimbare de paradigmă a evidențiat nevoia stringentă de renovare a locuințelor. Mai mult timp petrecut acasă crește nevoia de încălzire în perioadele reci. În timpul verii, nevoia de răcoare în toiul zilei aproape te face să regreți aerul condiționat disponibil adesea la locurile de muncă convenționale. Și, indiferent de anotimp, lumina naturală optimă este, de asemenea, esențială, atât pentru a asigura un nivel ridicat de confort, cât și pentru a limita utilizarea iluminatului electric în timpul zilei. 

Reechilibrarea masivă între muncă și domiciliu - în favoarea celui din urmă - se observă la nivel internațional. În SUA, giganții din Silicon Valley, precum Facebook și Twitter, au făcut din telemuncă o normă, iar unele companii, precum Amazon și Paypal, au recunoscut că respingerea muncii la distanță ar putea reduce atractivitatea lor ca angajatori. Această situație nu afectează toate categoriile de angajați, dar sporește urgența renovărilor, ale căror beneficii nu se mai limitează la confortul în viața personală, ci și la locul de muncă. Necesitatea unei izolări fonice optime pentru a proteja împotriva zgomotului exterior nu mai este doar pentru a asigura somnul pe timp de noapte, ci și pentru a asigura un mediu de lucru liniștit în timpul zilei.   

Dublarea preconizată a populației urbane mondiale până în 2050 va necesita soluții de locuire care nu pot fi absorbite în totalitate prin construcții noi. Pentru binele climei, dar mai ales pentru sănătatea tuturor, un val masiv de renovări eficiente este esențial la scară mondială.