Hero Image
Eco-renovarea: Ce soluții alegem pentru un habitat durabil și sănătos
Soluții de încredere
Sănătate & Stare de bine
9 minutes min

Eco-renovarea: Ce soluții alegem pentru un habitat durabil și sănătos

Aveți în plan lucrări de renovare a locuinței? Ați dori să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și a familiei, protejând în același timp mediul și resursele energetice ale planetei? Demararea unui proiect de eco-renovare poate fi răspunsul. Eco-renovarea este un proiect interesant și important, dar atenție la ideile preconcepute. Renovare ecologică, materiale ecologice, materiale bio: noi vă ajutăm să faceți alegerile corecte!

Renovarea ecologică și renovarea energetică: care sunt diferențele?

Renovarea energetică constă în renovarea unei clădiri pentru a îi îmbunătăți eficiența energetică. Mai simplu spus, permite economisirea energiei și, prin urmare, limitează emisiile de CO₂ legate de locuință (în principal prin intervenția asupra izolației termice, a sistemului de încălzire, a ventilației etc.). În același timp, contribuie la îmbunătățirea confortului zilnic pentru ocupanții clădirii.

Eco-renovarea merge mai departe: se înscrie, în mod evident, în logica îmbunătățirii performanței energetice a clădirii în vederea combaterii încălzirii globale și vizează limitarea emisiilor de CO₂ ale unei clădiri, precum și reducerea consumului de energie în timpul locuirii acesteia, ea integrează și impactul materialelor, tehnicilor și a energiei utilizate în timpul renovării și a desfășurării lucrărilor pe șantier.

Eco-renovarea vizează, de asemenea, performanțe ridicate în mai multe domenii: conservarea mediului, a ecosistemelor și a resurselor naturale (energie și apă), reducerea cantităților de deșeuri, a poluării, îmbunătățirea calității aerului, sănătatea locuitorilor, calitatea materialelor, a echipamentelor și soluțiilor utilizate.

Ce materiale folosim pentru o renovare ecologică?

Dacă citiți acest articol despre eco-renovare, înseamnă că ați auzit deja de materiale ecologice și de materiale din surse biologice. Să aruncăm o privire asupra acestor concepte, care nu sunt întotdeauna ușor de înțeles.

Ce sunt materialele ecologice?

Noțiunea de materiale ecologice nu are în acest moment o definiție oficială. Într-adevăr, analiza impactului asupra mediului este o știință complexă, care necesită numeroși parametri și reguli, deoarece efectele sunt multiple și nu atât de intuitive.

Impactul nu se limitează la fabricarea materialelor, ci și la utilizarea acestora pe tot parcursul lor de viață, de la extragerea materiilor prime până la reciclarea efectivă, inclusiv transportul și utilizarea lor. Iar pentru a asigura proiectarea ecologică a materialelor sale - și pentru a le putea eticheta drept „materiale ecologice" - producătorul efectuează o analiză a ciclului de viață care urmează o metodă bine definită și standardizată.

Știați că ...

Saint-Gobain este primul producător din lume care a implementat o evaluare completă a ciclului de viață (LCA) a produselor sale, în conformitate cu standardele internaționale (ISO 14025, 14040, 14044) și verificată de o terță parte independentă.

Analiza Ciclului de Viață evaluează toate etapele ciclului de viață al produsului,  de la extragerea materiilor prime până la etapa de sfârșit de viață, trecând prin fabricație și toate efectele asupra mediului generate de produs - emisiile de CO2, consumul de energie, consumul de apă, poluarea aerului etc. Rezultatele unei evaluări a ciclului de viață sunt prezentate sub forma unei declarații de mediu a produsului (EPD). Saint-Gobain oferă un număr semnificativ de EPD-uri conforme cu standardele internaționale, deținând un amplu portofoliu de produse pentru clădiri sustenabile, declarațiile de mediu pentru produse oferind cea mai cuprinzătoare imagine a performanței materialelor de construcție în ceea ce privește amprenta lor asupra mediului.

Deoarece clădirile au un impact important asupra mediului înconjurător, preocuparea noastră pentru mediu se manifestă încă din stadiul de concepere a unui produs, adoptând o atitudine responsabilă față de schimbările climatice. La Saint-Gobain, ne-am angajat să producem materiale care îndeplinesc cel mai înalt nivel de performanță și durabilitate, analiza ciclului de viață a produselor fiind parte integrantă din procesul nostru de eco-inovație. Această analiză (en. Life-Cycle Assessment, prescurtat LCA) reprezintă cea mai cuprinzătoare modalitate de dezvoltare a unui mediu construit durabil, fiind detaliată în declarațiile de mediu pentru produse (en. Environmental Product Declaration, prescurtat EPD).

Declarațiile de mediu pentru produse sunt esenţiale pentru evaluarea sustenabilă a clădirilor. Ele prezintă impactul asupra încălzirii globale, consumul de resurse nereciclabile, energie şi apӑ, precum şi cantitatea de deșeuri generatӑ din momentul în care materia primă este extrasă şi până la demolarea clădirii. Aceste documente oferӑ date comparabile între produse din aceeaşi categorie, informațiile fiind verificate de o terţӑ parte independentӑ.

Un element-cheie în alegerea soluțiilor pentru clădiri verzi certificate LEED® (Leadership in Energy & Environmental Design) sau BREEAM® (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) – cele mai răspândite certificări la nivel mondial, acestea oferă informații cantitative despre sustenabilitatea produselor și contribuie la acumularea de credite (puncte) în vederea facilitării acestor certificări.

Majoritatea produselor cu declarații de mediu comercializate de Saint-Gobain în România sub diverse mărci – Glass, Rigips®, ISOVER contribuie semnificativ la acumularea de puncte pentru schemele de evaluare ale clădirilor verzi.           

Obținerea declarațiilor de mediu pentru produsele fabricate local reprezintă încă o confirmare a faptului că Saint-Gobain este unul dintre cei mai importanți promotori ai clădirilor verzi, dar și un partener transparent și activ pentru sectorul construcțiilor sustenabile din România.

Toate Declarațiile de mediu (EPD) sunt înregistrate în Sistemul Internațional EPD®, cel mai amplu sistem de declarații de mediu din lume, bazat pe standardele internaționale ISO. Acestea sunt publice şi pot fi descărcate gratuit de pe www.environdec.com.

Materialele ecologice... nu este atât de simplu!

Pentru a garanta siguranța locuitorilor, materialele de construcție trebuie să respecte standarde foarte specifice, în funcție de utilizarea lor: izolație, acoperiș și structură. Atunci când alegeți un material pentru casa dumneavoastră, conformitatea acestuia pentru o anumită utilizare este primul lucru care trebuie verificat.

Al doilea punct critic este calitatea montajului realizat de către specialiștii în construcții în timpul renovării: puteți achiziționa unul dintre cele mai „eco" materiale, însă dacă acesta este instalat necorespunzător, rezultatul va fi total nefavorabil, atât pentru mediu, cât și pentru confortul și sănătatea dumneavoastră.

Desigur, dincolo de impactul materialelor utilizate asupra mediului, trebuie luat în considerare impactul casei dumneavoastră ca întreg și pe toată durata sa de viață.

Sunt materialele bio mai bune decât alte tipuri?

Materialele din surse biologice și materialele ecologice sunt adesea confundate, dar nu sunt același lucru. Faptul că un material este obținut din surse biologice înseamnă că este compus, fie în întregime, fie parțial, din compuși derivați din organisme vii (plante sau animale).

În prezent, nu există un prag minim de compoziție, însă materialele 100% biologice sunt relativ rare: lemn, paie, in etc. Mai mult, unele materiale așa-zis „convenționale" pot fi compuse din ingrediente biologice. Prin urmare, nu este întotdeauna ușor să te orientezi în acest sens.

În ceea ce privește impactul ecologic, faptul că un material este biologic înseamnă doar că este ecologic, însă nu și că este produs organic. După cum s-a menționat mai sus, nu este posibil să se compare două materiale fără a se ține cont de contextul producerii și utilizării lor. Răspunsul la întrebarea dacă un material biologic va fi mai sănătos decât un alt material, este unul care are diferite valențe.

La fel ca și calitatea mediului, calitatea unui material în materie de sănătate nu poate fi rezumată la compoziția sa. Etichetarea obligatorie a produselor de construcție vă oferă o idee despre compușii care pot fi emiși de aceste materiale și care pot avea un impact asupra calității aerului din interior și, prin urmare, asupra sănătății dumneavoastră.

Deci, care este utilitatea materialelor biologice? Utilizarea produselor obținute din surse biologice poate fi foarte relevantă în anumite cazuri de construcție sau renovare. Anumite calități atribuite produselor ecologice pot avea, de exemplu, un impact favorabil asupra gestionării umidității pereților în clădirile vechi. În alte cazuri, acestea vor oferi o alternativă locală interesantă pentru construcții noi. Și, în sfârșit, în anumite condiții, vor reduce impactul emisiilor de dioxid de carbon al construcției în ansamblu și vor contribui la logica eco-renovării pe care numai o analiză globală a construcției va permite verificarea.

Cum renovăm pentru a avea o casă durabilă și sănătoasă?

În primul rând, pentru a reuși în eco-renovare, este important să facem un pas înapoi și să analizăm subiectul. Este esențial să se țină cont de standardele și regulile care, dacă păreau rigide sunt acum în curs de adaptare și reactualizare, creând o oportunitate reală de inovare pentru producătorii de materiale.

Atunci când alegeți produsele, nu uitați să verificați dacă acestea au certificare CE sau Agrement Tehnic și dacă firma care se ocupă de instalare are experiență demonstrabilă în montarea acestui tip de produse.

De asemenea, feriți-vă de ideile preconcepute și optați pentru o abordare globală a etichetării proiectului dumneavoastră de eco-renovare, cu ajutorul unui birou de proiectare competent. Acesta este cel mai bun mod de a vă asigura că proiectul dumneavoastră este în concordanță cu preocupările dumneavoastră. Așa cum am menționat mai sus, acești pași vă pot permite, de asemenea, să beneficiați de un sprijin financiar care vă va ajuta să reduceți costurile suplimentare.

Pe scurt, iată câteva principii-cheie de care trebuie să țineți cont atunci când demarați un proiect de eco-construcție sau de eco-renovare:

Calitatea din punct de vedere al mediului și al sănătății unei clădiri este mai mult corelată cu calitatea aplicării materialelor și cu stilul de viață al ocupanților decât cu calitățile intrinseci ale materialelor în cauză. O aplicare necorespunzătoare sau o aplicare neadaptată situației (în cazul unei renovări) poate genera probleme de confort interior: apariția și acumularea umidității, a mucegaiului, degradarea structurii, scăderea performanțelor locuinței, a calității aerului interior și asta, indiferent de natura produselor utilizate. În același mod, nu va fi foarte oportun să efectuăm o renovare energetică, dar să continuăm să reglăm temperatura aerului interior la 25 de grade.

Calitatea ecologică a unei clădiri nu se limitează la calitatea ecologică a componentelor sale, o sumă de materiale ecologice nu înseamnă neapărat o renovare ecologică.

Dacă sunteți profesionist în domeniu, indiferent de materialele utilizate: ecologice, din bio-surse sau cele standard, nu uitați de echipamentul de protecție individuală. Indiferent de compoziția lor, tăierea și manipularea materialelor generează praf de finețe variabilă, care este potențial iritant pentru mucoase, ochi și căile respiratorii.

Este esențial să alegeți sistemul complet adaptat la proiectul dumneavoastră de eco-renovare.

În cazul în care aveți un proiect de construcție sau de eco-renovare, echipa Saint-Gobain vă stă la dispoziție.