Sustenabilitate
Dezvoltare durabilă
5 minutes min

Spre o nouă realitate. Răspunsul Saint-Gobain în fața necesitaților de protecție a mediului înconjurător

Spre o nouă realitate. Răspunsul Saint-Gobain în fața necesitaților de protecție a mediului înconjurător

Pandemia de COVID-19 a schimbat la nivel global percepțiile și așteptările multora dintre noi. Căutarea unui scop, autenticitatea, responsabilitatea socială și față de mediul înconjurător prevalează acum asupra noului „normal”, tendința fiind orientată spre construirea unui mediu mai sustenabil și a unei lumi orientate spre consumul de produse locale.

CREȘTERE A CONSUMULUI DE PRODUSE LOCALE

Ne vom aminti de 2020 ca fiind anul în care ne-am petrecut majoritatea timpului în casă. Lockdown-ul ne-a redat pofta de a petrece timp acasă și ne-a făcut să ne concentrăm mai mult pe viața privată și de familie. Această reorientare spre casă, natură - și, prin extensie, cartierul și orașul nostru - a accelerat tendința pentru consumul de produse locale. Acum vrem ca produsele pe care le alegem să fie realizate cât mai aproape de casele noastre.

O LUME MAI DIGITALĂ

Criza generată de coronavirus a avut ca prim impact relocarea multora dintre angajaţi de la locul de muncă la propria locuinţă. Acest lucru a accelerat procesul de digitalizare și de implementare a noilor tehnologii. Acum, aflată la baza tuturor interacțiunilor noastre, tehnologia digitală a asigurat modalități noi, mai rapide, mai agile și mai directe de a lucra. Deși multe dintre schimbări au fost „impuse” de situația pandemiei, unele dintre aceste obiceiuri fac deja parte din normalitatea noastră și vor rămâne și după terminarea pandemiei.

În lumea afacerilor, telemunca a devenit foarte rapid o nouă normă, iar rezultatele pozitive au surprins atât angajatorii, cât și angajații în ceea ce privește capacitatea de a colabora eficient ca echipă, fără a fi nevoie să împărtășească același spațiu fizic. Această nouă relație cu „locul de muncă” ridică multe întrebări cu privire la scopul propriu al unui birou și - prin extensie - la viitorul orașelor, întrucât acestea se concentrează pe micromobilitate, precum și pe o navetă mai mică.

O LUME MAI DURABILĂ

Înainte era doar o tendință, acum este o așteptare clar exprimată: angajamentul social pentru o lume mai sustenabilă. Această tendință exista deja de câțiva ani, însă impactul pandemiei a readus-o în prim plan. Aspirăm la o formă de consum responsabilă față de oameni și de mediul înconjurător. În plus, preocupările legate de mediu nu au fost niciodată atât de puternic exprimate, 86% din populația globală dorește o lume mai durabilă și echitabilă. Acum, la baza achizițiilor stă o gândire mai responsabilă: produsele de unică folosință sunt evitate, iar întregul ciclu de viață al unui produs este luat în considerare, de la producător până la consumatorul final. 

SĂNĂTATEA NOASTRĂ, PLANETA NOASTRĂ ȘI VALORILE NOASTRE

Deși pandemia nu ne-a „schimbat” în mod fundamental, cu siguranță a accelerat anumite aspirații: căutarea unui sens, preferința pentru produsele locale, responsabilitatea socială și față de mediul înconjurător. Această abordare este esențială pentru planurile de redresare care sunt acum puse în aplicare de guvernele din întreaga lume: noile economii digitale și sustenabile pot obține profit prin aceste abordări, deoarece, în cele din urmă, sănătatea, planeta și valorile noastre sunt toate legate în mod indisolubil.

SAINT-GOBAIN ÎN FAȚA NECESITĂȚILOR DE PROTECȚIE A MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR

La Saint-Gobain, scopul nostru, Making The World A Better Home, reflectă ceea ce suntem și stabilește direcția viitorului nostru comun. De 350 de ani, ne dezvoltăm constant, abordând provocările majore cu care se confruntă omenirea, precum schimbările climatice, protejarea resurselor și incluziunea socială. Iar acum, mai mult ca niciodată, avem un scop foarte bine definit, care ne ghidează acțiunile astfel încât să le oferim tuturor o mai bună calitate a vieții.

De-a lungul timpului, ne-am definit o serie de principii și deziderate ca răspuns la necesitățile de protecție a mediului înconjurător:

  • Zero emisii de carbon: Ne angajăm să atingem un nivel net al emisiilor de dioxid de carbon egal cu zero până în anul 2050, în conformitate cu scenariile privind limitarea încălzirii globale la 1,5°C, pentru a diminua cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, aşa cum indică ultimele analize.
     
  • Adoptarea economiei circulare: Economia circulară este o prioritate pentru noi, iar în prezent ne concentrăm pe dezvoltarea de noi soluții pentru reciclarea materialelor noastre. Provocarea majoră este utilizarea materialelor noastre în construirea sau renovarea unui număr cât mai mare de clădiri, reducând în același timp risipa de resurse și contribuind la protecția mediului înconjurător. Spre exemplu, gleturile și tencuielile Rigips® și Rimano® au în compoziție materie primă reciclată (ipsos), fiind primul test de succes de reciclare a ipsosului în România.
     
  • Producție locală: Ne bazăm în mare măsură pe producția locală, astfel încât să eficientizăm utilizarea resurselor și să reducem impactul asupra mediului înconjurător, punând accent, în același timp, pe starea de bine și confortul oamenilor.
     
  • Declarații de Mediu: Saint-Gobain pune la dispoziția dezvoltatorilor un portofoliu amplu de produse cu Declarații de Mediu (en. Environmental Product Declaration, EPD), necesare pentru construirea clădirilor verzi și a unui mediu durabil. Spre exemplu, Saint-Gobain Building Glass este primul producător de sticlă din lume care a realizat LCA (en.  Life Cycle Assessment) în 2011 și, în prezent, are cele mai multe EPD disponibile pe piață pentru 20 soluții de produse și peste 200 de configurații de vitraje, precum SGG MIRALITE® PURE, SGG PARSOL®, SGG DIAMANT®.