Sistematizarea celei de-a doua vieți a deșeurilor din construcții

Cererea tot mai mare de resurse în industria construcțiilor are o consecință directă: crește cantitatea de deșeuri. În total, se preconizează că nu mai puțin de 2,2 miliarde de tone de deșeuri din construcții vor fi generate la nivel mondial până în 2025. Cum putem inversa această tendință? Iată câteva explicații.
Să începem cu principiul-cheie al economiei circulare: fabricarea de bunuri și servicii într-un mod durabil, prin limitarea consumului de resurse și a producerii de deșeuri. Vă sună cunoscut? Această abordare sistemică se bazează pe ideea că „nimic nu se pierde și totul se transformă”. În timp ce multe sectoare au început să aplice această abordare, construcțiile au, de asemenea, o carte puternică de jucat pentru a reduce cantitatea de deșeuri pe care o generează.
Gama de materiale dezvoltate la Saint-Gobain le permite celor implicați în procesul de construcție să beneficieze de soluții circulare. De exemplu, atunci când proiectează clădiri noi, aceștia se pot baza pe materiale reciclate și/sau durabile create de Saint-Gobain. Renovarea clădirilor vechi se poate baza, de asemenea, pe o gamă de produse care optimizează clădirea pentru a o face mai prietenoasă cu mediul.
Utilizarea deșeurilor de construcție și de demolare este esențială pentru Saint-Gobain. Și, deoarece o tranziție nu se întâmplă niciodată de una singură, intenționăm să răspândim mișcarea. În acest scop, punem la dispoziția clienților noștri servicii prin care pot comanda produse debitate la dimensiuni specifice proiectului de construcții; astfel, ne asigurăm că deșeurile rămase după realizarea proiectului sunt minime sau inexistente.

Reducerea cantității de deșeuri nevalorificate din construcții și demolări
Sectorul construcțiilor este unul dintre principalii contribuitori la deșeurile solide în întreaga lume. Pentru a reduce cantitatea de deșeuri, sortarea și colectarea acestora pe șantierele de construcții sunt esențiale pentru a facilita reutilizarea sau reciclarea materialelor.
Stop deșeurilor: economie circulară pentru clădiri sustenabile
Una dintre preocupările majore ale Grupului Saint-Gobain este economia circulară, model de producție și consum care are ca scop eficientizarea utilizării resurselor și reducerea impactului asupra mediului înconjurător, fără să neglijeze starea de bine și confortul oamenilor. Economia circulară se abate de la modelul economic tradițional liniar, implicând o abordare în trei pași: reducere-reutilizare-reciclare. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins, iar producerea de deșeuri este minimizată.
Economia circulară în domeniul construcțiilor
Economia circulară își propune să eficientizeze utilizarea resurselor și să reducă impactul asupra mediului, fără a neglija în același timp starea de bine a oamenilor. Pe scurt, atunci când ne gândim la un produs, trebuie să luăm în considerare întregul său ciclu de viață, de la faza de proiectare până în momentul în care nu mai poate fi utilizat. Conform modelului liniar, la sfârşitul unui ciclu de viaţă produsele erau de obicei aruncate, dar economia circulară propune o nouă abordare, în 3 paşi: reducere-reutilizare-reciclare.
Saint-Gobain România, angajată în economia circulară
În 2021, la fabrica de sticlă Saint-Gobain de la Călărași, a fost pusă în funcțiune o instalație de tratare și sortare a cioburilor de sticlă colectate, în vederea reciclării și utilizării acestora în fluxul de producție. Până la sfârșitul acestui an, vor fi evitate aproximativ 8,000 de tone de emisii de CO2, echivalentul a 28 milioane de kilometri parcurși cu avionul, însemnând înconjurul Pământului de 700 de ori.