Economia circulară în domeniul construcțiilor

Anual, consumăm mult mai multe resurse decât cele pe care le poate genera planeta noastră. 29 iulie 2019 a fost Ziua Suprasolicitarii Pământului (Earth Overshoot Day) sau momentul în care am epuizat resursele naturale ale anului curent și am început să le utilizăm pe cele ale generaţiilor viitoare. Este o dată marcată la nivel global în calendar din ce în ce mai devreme în fiecare an şi care ne îndeamnă să analizăm şi să revizuim modelele actuale de producţie, consum şi managementul deşeurilor.
Aici intervine economia circulară, un sistem care își propune să eficientizeze utilizarea resurselor și să reducă impactul asupra mediului, fără a neglija în același timp bunăstarea oamenilor. Pe scurt, atunci când ne gândim la un produs, trebuie să luăm în considerare întregul său ciclu de viață, de la faza de proiectare până în momentul în care nu mai poate fi utilizat. Conform modelului liniar, la sfârşitul unui ciclu de viaţă produsele erau de obicei aruncate, dar economia circulară propune o nouă abordare, în 3 paşi: reducere-reutilizare-reciclare. Aşadar, celebra deviză “Nimic nu se pierde, totul se transformă” valabilă în ştiinţă se poate aplica cu uşurinţă şi în economia circulară.
Iniţiative Saint-Gobain în sectorul economiei circulare
Domeniul construcțiilor generează un volum considerabil de deșeuri în fiecare an care poate ajunge şi până la 40% în ţările industrializate, aproape toate provenind din reabilitări sau demolări ale clădirilor. Prin urmare, aceste deșeuri sunt o problemă esențială, iar schimbarea modului în care gestionăm utilizarea materialelor de construcţii este crucială. Dar există oare produse care pot fi reciclate de un număr infinit de ori?
Ei bine da, însă reciclarea este un proces care necesită un nivel înalt de expertiză şi inovaţie, deoarece materialele recuperate pot fi adesea contaminate. Înainte de orice, aceste deșeuri trebuie sortate și supuse unor tratamente speciale.
Să luăm exemplul sticlei. În teorie, aceasta poate fi topită de nenumărate ori, fără a-şi modifica proprietăţile, dar specialiştii Saint-Gobain atrag atenţia că nu trebuie să reciclăm mai multe tipuri de sticlă concomitent. Este important să ţinem cont de caracteristicile diferite ale materialului în funcţie de fiecare aplicaţie în parte, care nu trebuie alterate. De exemplu, sticla plană utilizată în construcţii sau cea pentru parbrize trebuie să-și păstreze transparența ridicată în urma procesului de reciclare, așadar acestea nu pot fi amestecate cu sticla colorată.
Astfel, procesul de reciclare a materialelor de construcţii este guvernat de o serie de factori: compoziția produsului, nivelul de contaminare și capacitatea procesului industrial de a transforma deșeurile într-o materie primă secundară identică din punct de vedere al proprietăţilor cu cea iniţială.
Pentru Saint-Gobain, economia circulară este o prioritate, iar în prezent ne concentrăm pe dezvoltarea de noi soluții pentru reciclarea materialelor noastre. Provocarea majoră este utilizarea materialelor noastre în construirea sau renovarea unui număr cât mai mare de clădiri, reducând în același timp risipa de resurse și contribuind la protecția mediului înconjurător.
De exemplu, în 2008, Grupul a introdus în Franța primul sistem de reciclare a deșeurilor pe bază de ipsos, utilizat în prezent în 18 țări. În Franța, aproape 50.000 de tone de ipsos sunt colectate și reciclate în fiecare an prin intermediul serviciului Placorecycling© furnizat de Saint-Gobain.
Totodată, Saint-Gobain dezvoltă instrumente inovatoare, precum SCORE, pentru a dezvolta noi produse care sunt mai durabile sau pentru a îmbunătăți produsele existente. Acesta facilitează evaluarea performanței produselor de construcție în conformitate cu criteriile de sustenabilitate, luând în considerare cinci categorii de indicatori, precum energia, climatul şi sănătatea.
Tranziţia la economia circulară nu este doar o necesitate. Aceasta reprezintă o oportunitate de a oferi soluții și produse care să răspundă nevoilor generaţiilor actuale şi viitoare, legate de performanță, sustenabilitate sau bunăstare şi de a proteja viitorul planetei noastre.