Dezvoltare durabilă
3 minutes min

Cum devine o fabrică sustenabilă?

Cum devine o fabrică sustenabilă?

Limitarea risipei de energie, conservarea resurselor naturale sau reducerea impactului asupra mediului. Acestea sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă o fabrică în dorința sa de a reinventa lumea industrială. Inevitabil, apare dilema îmbinării competitivității cu durabilitatea.

Saint-Gobain și fabricile sustenabile

Chennai, India - Complexul de producție Saint-Gobain, conceput încă de la început pentru a fi sustenabil, contribuie în prezent la conservarea biodiversității urbane. Toată apa de ploaie care cade pe acoperiș este preluată de un sistem de colectare înainte de a fi folosită pentru irigarea unei păduri urbane. În plus, în timpul sezonului musonic, rezervoarele sale stochează apă care va fi apoi utilizată pentru alimentarea fabricii, eliminând orice nevoie de a lua apă din rețeaua locală de alimentare.


Fabrica viitorului își afirmă valorile pe fondul durabilității, lăsând în urmă vechiul model industrial al secolului 20. Angajamentul de a produce mai puțină poluare, de a folosi mai puțin materiile prime și de a scădea risipa reprezintă un efort care își arată roadele: buna gestionare a resurselor și a energiei este însoțită de eficiență și economii substanțiale. Mai mult, protecția mediului vine ca un răspuns la cererea oamenilor de a promova un mod responsabil de consum care nu afectează oceanele, pădurile sau alte ecosisteme.

România – Fabrica Saint-Gobain Glass din Călărași a implementat aplicația Sigga Mobile. Cu ajutorul acesteia, sistemul de gestiune a mentenanței din fabrică a fost digitalizat, având un impact ridicat atât în reducerea costurilor de mentenanță, precum și în reducerea consumului de hârtie pentru activitățile zilnice, contribuind în acest mod la protejarea mediului înconjurător.

Tot la fabrica Saint-Gobain Glass din Călărași, a fost demarat proiectul de reducere a consumului de gaz la arzătorul DeNox, care contribuie la reducerea consumului de gaz natural, o resursă energetică limitată, și la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

La Fabrica de Ipsos Saint-Gobain Rigips din Turda, linia de ambalare a gleturilor şi tencuielilor pe bază de ipsos utilizează cea mai modernă tehnologie din domeniu. În acest fel, Saint-Gobain Rigips România pune la dispoziția clienților săi ambalaje din polietilenă (PE) vidate, curate, care nu lasă praf, 100% reciclabile, rezistente la umezeală şi care ajută la păstrarea proprietăților produselor mult mai mult timp, prelungind astfel termenul de valabilitate al acestora.

Folosirea de inovații și soluții sustenabile în fabrici reprezintă unul dintre cei mai importanți pași pentru un viitor durabil și responsabil al industriei construcțiilor.