Hero Image
De ce 2022 este anul internațional al sticlei?
Dezvoltare durabilă
Resurse & Circularitate
5 minutes min

De ce 2022 este anul internațional al sticlei?

Organizația Națiunilor Unite a decis ca 2022 să fie Anul Internațional al Sticlei, dedicat explorării modului în care sticla ne ajută să construim o lume mai sustenabilă. De la ferestre la fiole de vaccin, sticla este prezentă în viața noastră sub numeroase forme - unele mai evidente decât altele. Pentru a sărbători acest lucru și pentru a promova inovațiile care ne conduc către următorul capitol, ONU a declarat anul 2022 drept Anul Internațional al Sticlei.

MODUL ÎN CARE STICLA ESTE PARTE INTEGRANTĂ A SUSTENABILITĂȚII PE TERMEN LUNG

Alicia Durán are misiunea de a aduce discuțiile despre sticlă în centrul atenției. Durán este președinta Comitetului de coordonare pentru Anul Internațional al Sticlei, care își propune să celebreze utilitatea sticlei, să stimuleze interesul pentru industria sticlei și să promoveze inovarea în acest sector.

Participanții la această inițiativă provin din 90 de țări, de pe cinci continente. Prin intermediul evenimentelor, activităților și expozițiilor, anul acesta nu va celebra doar importanța sticlei în modelarea societății noastre, ci și rolul său esențial în tranziția către un viitor mai sustenabil.

DE CE ESTE STICLA ATÂT DE SPECIALĂ?

Copyright:  Franck Dunouau

Sticla este specială, deoarece face parte din viața noastră de secole și, în același timp, continuă să testeze limitele inovației și ale descoperirilor științifice, prin fibre optice, parbrize personalizate pentru industria auto, dar și pentru potențialul său medical, după cum subliniază Alicia Durán.

Cu toate acestea, în domeniul construcțiilor, sticla și calitățile sale intrinseci ar putea avea cel mai mare impact, ajutându-ne să construim o lume mai durabilă și să îndeplinim obiectivele de sustenabilitate ale ONU.

Sticla este un material care se curăță facil și este ușor de întreținut. Rezistența sa chimică îi conferă rezistență sporită la condițiile atmosferice. Sticla este componenta esențială a clădirilor care oferă acces la lumina naturală și la priveliștea exterioară, protejând cădirea împotriva căldurii vara și a frigului iarna, sau a zgomotului din apropiere.

Poate cel mai important: acest material este, teoretic, reciclabil la infinit. Spre deosebire de materiale precum plasticul, nu se degradează în timp. Putem încălzi sticla spartă (cioburi) până când se topește, iar lichidul rezultat se poate reconstitui în sticlă nouă. Topirea cioburilor ca materie primă nu produce emisii directe de CO2, iar cuptoarele ard cu o intensitate mai mică pentru a topi cioburile de sticlă.

Și, spre deosebire de alte materiale care sunt dificil de reutilizat în mod eficient, sticla constituie o resursă abundentă și regenerabilă pentru construcții. Revista Nature a numit-o chiar „bijuteria ascunsă într-un viitor neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon”.

În ciuda amprentei sale de carbon mai mari, un avantaj pe care betonul l-a avut față de sticlă este izolarea mai eficienta a căldurii. Dar noi evoluții ajută la remedierea acestui dezechilibru. De exemplu, vitrajele termoizolante cu sticla Saint-Gobain (cunoscută și sub numele de sticlă cu emisivitate redusă sau sticlă low-E) au un strat metalic transparent și reflexiv care ajută la reducerea pierderilor de căldură și contribuie la creșterea eficienței energetice a clădirilor: pentru Europa, de exemplu, 37% din consumul total de energie al clădirilor poate fi economisit în 2050 grație vitrajelor de înaltă performanță.

NOI INOVAȚII ÎN DOMENIUL STICLEI MAI DURABILE

Există și alte modalități prin care putem face din sticlă un material mai durabil, indiferent dacă este utilizat în construcții sau în alte domenii. De exemplu, rolul sticlei în crearea unei economii mai circulare depinde de eficiența proceselor de reciclare.

În 2019, 78% din toate produsele din sticlă au fost reciclate în cele 28 de țări din UE. Acest lucru este semnificativ, dar trebuie să fie posibil să se facă și mai eficient, în special în sectorul construcțiilor. Unul dintre obiectivele Anului Internațional al Sticlei la ONU este de a obține rate medii de reciclare de peste 90% până în 2030. Acesta își propune să atingă acest obiectiv printr-o combinație de procese mai avansate de colectare, sortare și tratare.

Dar creșterea numărului de persoane care reciclează nu este suficientă. În mod special, trebuie găsite canale mai eficiente pentru reciclarea sticlei plane. Sticla plană (materialul utilizat pentru vitraje) trebuie să fie extrem de pură, astfel încât poate fi produsă exclusiv din altă sticlă plană reciclată - nu din ambalaje din sticlă, de exemplu. Prin urmare, sunt necesare canale de reciclare separate pentru a se asigura că această puritate este păstrată. Pentru Saint-Gobain Glass, acest lucru înseamnă o creștere a raportului actual de cioburi de la 34% în 2022 la 40% în 2030.

Dincolo de reciclare, putem, de asemenea, să continuăm să îmbunătățim sustenabilitatea sticlei prin perfecționarea modului în care este produsă. Pentru producerea sticlei sunt încă necesare cantități semnificative de energie, dar se depun eforturi pentru creșterea eficienței acestor procese.

Saint-Gobain lucrează la impulsionarea acestor evoluții în tehnologia de fabricare a sticlei, pentru a arăta că 2022, Anul Sticlei, ar putea fi un an al inovației durabile pentru industria sticlei plane.

Cu ajutorul ONU, probleme ca acestea vor fi aduse în prim-planul discuțiilor despre sticlă, despre cum este fabricată, cum este reciclată și cum poate fi folosită pentru a construi o lume mai durabilă.

„Trebuie să le arătăm oamenilor unde funcționează sticla, care este rolul sticlei și cum sprijină evoluția unei societăți mai durabile”, spune Durán. „Aceasta este ceea ce sperăm să realizăm pe parcursul anului 2022. Bine ați venit în era sticlei”.