Sustenabilitate
Resurse & Circularitate
4 min

Making the World a Better place to live in. Acțiunile Saint-Gobain pentru orașele sustenabile ale viitorului

Clădiri verzi

Scopul nostru, Making The World A Better Home, reflectă ceea ce suntem și stabilește direcția viitorului nostru comun. De 350 de ani, ne dezvoltăm constant, abordând provocările majore cu care se confruntă omenirea, precum schimbările climatice, protejarea resurselor și incluziunea. Iar acum, mai mult ca niciodată, avem un scop foarte bine definit, care ne ghidează acțiunile astfel încât să oferim o mai bună calitate a vieții. Acesta ne provoacă să inovăm constant, să #MakeTheWorldABetterPlaceToLiveIn, pentru binele nostru comun.

Ce definește Scopul nostru? 

Cei 3 piloni de bază, identificați pe parcursul atelierelor colective, definesc scopul nostru:

  • Primul dintre piloni s-a conturat în jurul conceptului de GRIJĂ: acest aspect cuprinde atenția pe care o acordăm angajaților noștri, clienților, comunităților și planetei. Mai mult, în cadrul Scopului, grija se exprimă prin soluții de locuire mai bune (BETTER HOME), ideea unei LUMI (WORLD) care să reprezinte un spațiu comun mai durabil în care să locuim.
  • Cel de-al doilea pilon este reprezentat de SPAȚIILE DE LOCUIT și cuprinde capacitatea noastră de a crea spații de locuit mai durabile și mai confortabile în toate domeniile noastre: locuințe, sănătate, auto și altele. În cadrul Scopului, acest pilon se exprimă prin ideea de LOCUINȚĂ (HOME), pământul văzut ca locuința noastră comună.
  • Cel de-al treilea pilon vizează MATERIALELE. Acest aspect cuprinde căutarea noastră constantă a calității vieții/confortului. El simbolizează capacitatea noastră incredibilă de inovare.  Pentru scop, acest pilon se exprimă prin industria în care PRODUCEM (MAKING) și prin performanță și inovare MAI BUNE (BETTER).

Alături de cei trei piloni, de-a lungul timpului, ne-am definit o serie de principii și deziderate care reprezintă o adevărată carte de vizită, în toate țările în care ne desfășurăm activitatea. 

Zero emisii de carbon

Ne angajăm să atingem un nivel net al emisiilor de dioxid de carbon egal cu zero până în anul 2050, în conformitate cu scenariile privind limitarea încălzirii globale la 1,5° C, pentru a diminua cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, aşa cum indică ultimele analize. De asemenea, ne-am angajat deja să reducem emisiile de CO2 cu 20% între 2010 și 2025. Astfel, au fost deja implementate diverse programe și măsuri pentru a sprijini acest obiectiv, cum ar fi, de exemplu, stabilirea unui preț intern al carbonului, unul pentru investiții și unul pentru proiectele de cercetare și dezvoltare, pentru a orienta deciziile de afaceri către soluții care să genereze un conținut redus de carbon.

Adoptarea economiei circulare

Pe lângă reciclarea clasică ce presupune înglobarea conținutului reciclat în produse noi, similare, există și direcții alternative de utilizare a conținutului reciclat: în Africa de Sud, Saint-Gobain Gyproc reciclează deșeurile din ipsos și le transformă în îngrășământ pentru agricultură. O soluție care, pe lângă reducerea puternică a cantităților de deșeuri, avantajează și agricultura locală și producția alimentară. De asemenea, o altă inițiativă a noastră este aceea de a produce materiale noi din vată de sticlă recuperată din demolări, folosind un proces de geopolimerizare. Acest proces constă în încălzirea produsului pentru a obține așa numitul beton „polimer” cu o amprentă de carbon care este cu 80% mai mică decât cea a betonului obișnuit.

Primul pas pentru a reduce deșeurile este îmbunătățirea produselor încă din faza de proiectare, luând în considerare impactul produselor înainte, în timpul și după folosință. Scopul este cel de a oferi produse cu o durată de viață extinsă pentru o construcție mai durabilă, care la finalul vieții clădirii să poată fi reutilizate sau reciclate într-o mare măsură. Acest lucru este posibil printr-o tranziție de la o economie tradițională liniară - fabricarea, utilizarea și aruncarea materialelor, - către o economie circulară. Saint-Gobain încearcă să confere clădirilor flexibilitate și adaptabilitate pentru a permite o tranziție simplă, care să reducă producerea de noi deșeuri.

Producție locală

Ne bazăm în mare măsură pe producția locală, astfel încât să eficientizăm utilizarea resurselor și să reducem impactul asupra mediului înconjurător, punând accent, în același timp, pe starea de bine și confortul oamenilor. La nivel local, ne mândrim cu o serie de produse de top realizate exclusiv în România. Pentru noi, a produce local înseamnă a produce sustenabil, de aceea investim în retehnologizarea și modernizarea permanentă a liniilor de producție și a siturilor industriale. În plus, producția locală presupune și scăderea semnificativă a amprentei de carbon, datorită faptului că produsele nu mai trebuie să fie transportate din alte țări.