Sustenabilitate
5 minutes min

Construcția durabilă - o nouă abordare pentru orașele viitorului

Construcția durabilă - o nouă abordare pentru orașele viitorului

Nucleul central al conceptului de construcție durabilă este format din dorința și angajamentul de combatere a schimbărilor climatice și de eficientizare a utilizării resurselor naturale, cu accentul pe starea de bine și confortul oamenilor.

Orașele trebuie să se reinventeze

Pe de o parte, populația urbană la nivel mondial este în creștere. Pe de altă parte, există o conștientizare puternică a impactului pe care îl are industria construcțiilor asupra climei, resurselor naturale și sănătății oamenilor. În întâmpinarea numeroaselor provocări, orașele trebuie să se reinventeze pentru a oferi generațiilor actuale și viitoare condiții de trai mai bune. Cum pot face acest lucru? Prin adoptarea construcției durabile!

Acoperișuri și pereți din materiale ecologice, clădiri cu emisii reduse de carbon, cu un consum scăzut de energie, care generează mai multă energie decât consumă...Bine ați venit în locuința viitorului - locuințe sigure, estetice, confortabile și mai eficiente din punct de vedere energetic.

O nouă abordare

O abordare sustenabilă constituie utilizarea de materiale reciclabile sau reutilizabile, care au o durată de viață lungă și o amprentă de carbon redusă pe parcursul întregului lor ciclu de viață. Prin urmare, o construcție sustenabilă înseamnă luarea în considerare a structurii în întregime, de la momentul fabricării materialelor de construcție, până la demontarea acestora la sfârșitul ciclului de viață.


Departe de a fi o tendință trecătoare, este vorba despre o abordare complet nouă, responsabilă față de mediu, pentru a construi orașele viitorului. Un oraș rațional, axat pe conceptul de coabitare, sustenabilitate și conservarea biodiversității. Un oraș responsabil format din edificii construite pe baze etice, proiectat să consume o cantitate minimă de energie și care este alimentat mai degrabă cu energie din surse regenerabile (hidroenergie, energie solară, eoliană, biomasă etc.), decât pe bază de combustibili fosili. Aceasta este una dintre provocările majore ale construcției durabile, care are ca scop îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, care consumă în prezent 40% din toată energia din întreaga lume.

Pentru a atinge aceste obiective, clădirile trebuie să aibă eficiența energetică trasată încă din faza de proiect. Acest lucru necesită noi practici care vor ghida apoi fiecare verigă din lanțul de construcție, de la fabricarea și proiectarea materialelor, până la producția și exploatarea clădirilor. Dar cu ce scop final? Îndeplinirea unui angajament societal, și anume, o lume cu zero emisii de carbon, cu o economie 100% circulară care nu generează risipă!

Doar așa putem deveni cu toții câștigători! Dincolo de furnizarea de performanțe energetice excelente și de conservarea resurselor, construcția sustenabilă contribuie la starea de bine a ocupanților prin implementarea de soluții care îmbunătățesc confortul termic, acustic, vizual, și calitatea aerului interior, folosind materiale prietenoase cu mediul înconjurător.

Inovare la fiecare nivel al proiectării

Pentru a răspunde acestei provocări, echipele de cercetare și dezvoltare ale companiilor de top din întreaga lume poartă suflul inovației pentru proiectarea de clădiri sustenabile. La Saint-Gobain, dăm dovadă de agilitate și de curaj pentru a ne imagina noi soluții inovatoare, precum:

  • Producția vatei minerale bazaltice în cadrul fabricii Saint-Gobain ISOVER din România, unde deșeurile tehnologice rezultate în urma procesului de producție sunt recuperate și reintroduse în proces în proporție de 100%. În acest fel, contribuim la conservarea resurselor și la un consum controlat și responsabil.
     
  • Sistemul EKO® Purity Door introdus de Pietta Glass Working, un sistem universal complet de uși, conceput pentru frigidere comerciale cu uși verticale, utilizat în magazine și în hipermarketuri. Sistemul este echipat cu ușă de geam termopan cu marginile perfect transparente EKO® Purity, aceasta fiind sustinută de un sistem inteligent ce oferă siguranță clienților. În timpul proiectării sistemului de uși, a fost luat în considerare impactul asupra mediului înconjurător, punând accent pe eficiența energetică, reutilizare și stare de bine.
     
  • Dezvoltarea tehnologiei SBM în vederea protejării mediului prin folosirea energiei regenerabile. Introducerea utilizării biomasei în procesul de producție a contribuit la reducerea cu 20% a consumului anual de gaz natural, reducerea emisiilor de CO2 și a uzurii părților metalice, precum și la o flexibilitate crescută prin posibilitatea utilizării mai multor tipuri de biomasă.
     
  • Proiectul de reducere a consumului de gaz la arzătorul DeNox, un proiect Saint-Gobain Building Glass Romania ce contribuie la reducerea consumului de gaz natural, o resursă energetică limitată, și la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.
     
  • La fabrica de ipsos Saint-Gobain Rigips din Turda, linia de ambalare a gleturilor şi tencuielilor pe bază de ipsos deține cea mai modernă tehnologie din domeniu. Astfel, Saint-Gobain Rigips Romania pune la dispoziția clienților săi ambalaje din polietilenă (PE) vidate, curate, care nu lasă praf, 100% reciclabile, rezistente la umezeală şi care ajută la păstrarea proprietăților produselor mult mai mult timp, prelungind termenul de valabilitate al acestora.   Pe linia de însăcuire, paletizare și împachetare a fabricii de ipsos din Turda se ambalează toate produsele pe bază de ipsos din gama Rimano® (Uni, Ten, Bianco, Glet), Rigips® (Duo Glet, Super, Rifix), precum și weber N17 și weber N19. Produsele pe bază de ipsos au multe beneficii pentru sănătatea oamenilor, reglând umiditatea din spațiile interioare, şi, în plus, îşi păstrează proprietăţile pe toată durata de viaţă a clădirii în care sunt utilizate. Nu doar că ele sunt sigure pentru aplicatori (nu provoacă arsuri la contactul cu pielea), dar sunt şi mai uşor şi mai rapid de aplicat, contribuie la confortul termic al clădirii, pierderile de material sunt mult mai mici, gradul de incărcare a structurii de rezistență a clădirii fiind extrem de scăzut.

Materiale mai ușoare, conținut reciclat, clădiri mai verzi și mai puțin consumatoare de energie...Acum, viitorul industriei construcțiilor intră pe un drum comun – cel al sustenabilității!