Inovație
Sustenabilitate
3 minutes min

Biomimetismul – inovația inspirată de natură

The Vessel, New York

Pe măsură ce ne convingem că schimbările climatice ne afectează tot mai mult viața de zi cu zi, trebuie să începem să ne gândim tot mai serios nu doar la cum vom salva planeta, ci și la cum putem fi mai eficienți, în primul rând pentru propria noastră stare de bine. Trebuie, așadar, să găsim modalități eficiente de a construi durabil. Însă ce înseamnă o construcție sustenabilă?

În primul rând, ar trebui să ne gândim la modul în care minimizăm consumul resurselor. Primul - și probabil cel mai important - este cel de electricitate. Marii consumatori ai unei locuințe sunt, pe timp de iarnă, încălzirea, iar pe timp de vară, aerul condiționat. Iar o construcție concepută de la început în spiritul eficienței energetice va diminua semnificativ valoarea facturilor. În al doilea rând, putem să ne inspirăm tot mai mult de la natură. De altfel, aceasta este și una dintre cele mai recente tendințe în rândul arhitecților și designerilor. Concepte precum biomimetismul încep să devină tot mai adoptate de către aceștia. Natura a rezolvat deja multe probleme, iar acum avem ocazia să găsim nu doar inspirație, ci și soluții direct la sursă. 

Arhitectura biomimetică presupune 3 niveluri. Primul este cel care se referă la aspectul casei. Dacă designul se dovedește eficient, ți-ai putea construi o casă ce imită forme din natură, cum ar fi cea a stupului de albine. Cel de-al doilea nivel este cel "comportamental" și care nu are legătură cu estetica, ci cu felul în care cercetătorii inventează noi materiale sau noi tipare ce copiază modul eficient în care organismele din natură se adaptează la climă. Este vorba despre materiale ce pot fi ușor modelate în forme care țin iarna cald și vara răcoare.

Copyright: Maud Caubet Architectes et Quadrifiore Architecture

Arhitecții au găsit inspirație în natură și atunci când au proiectat acoperișurile caselor. Combinate cu ferestre mari, dacă au lungimea potrivită, pot ține soarele departe de interior pe timpul verii în timp ce, iarna, lasă suficient spațiu pentru ca soarele să încălzească întreaga casă, tot așa cum un copac din fața geamului ține umbră pe timp de vară și lasă lumina să intre pe timp de iarnă.

Designul biomimetic nu este strict, ci complementar cu tehnologia. Pentru o construcție durabilă și eficientă, există soluțiile Saint-Gobain - inclusiv în materie de vitraje care permit controlul temperaturii și izolarea termică perfectă indiferent de anotimp. Astăzi avem acces la tehnologii care ne permit să fim mai eficienți energetic ca niciodată: de la sticla cu tehnologii inovatoare de la Saint-Gobain Glass la materialele de izolare termică precum produsele din vată minerală ISOVER,  plăcile din gips-carton şi plăcile speciale Rigips și soluțiile Weber pentru termoizolații și finisaje. 

Prin politica noastră de sustenabilitate, oferim soluții pentru spații de locuit remarcabile și durabile. Rămâne doar să ne inspirăm și să implementăm și cel de-al treilea nivel descris de arhitectura biomimetică: cel al ecosistemului, al modului în care ne raportăm la mediul înconjurător, la natură, la comunitate, astfel încât să fim cu adevărat eficienți și sustenabili nu doar ca indivizi, ci și ca societate.