Sustenabilitate
Soluții de încredere
Dezvoltare durabilă
Clădiri verzi
4 minutes min

Making the World a Better Home to last. Cum contribuie digitalizarea și materialele certificate la construirea unei lumi sustenabile

Making the World a Better Home to last. Cum contribuie digitalizarea și materialele certificate la construirea unei lumi sustenabile

Unul dintre cele mai importante și relevante subiecte ale prezentului pentru arhitecți, ingineri și specialiștii din domeniul construcțiilor este cum putem folosi noile tehnologii și materialele certificate pentru a îmbunătăți felul în care construim și renovăm, într-un mod mai durabil și colaborativ.

Digitalizarea este una dintre tehnologiile ce produc schimbări importante în toate sectoarele de activitate, iar industria construcțiilor nu face excepție. Modelarea digitală sau BIM (Building Information Modeling) ne ajută să construim mai eficient și mai responsabil. Cum putem folosi, deci, BIM pentru construcții durabile, ce ajută la crearea unei lumi sustenabile?  

O resursă diversă și completă 

De la proiectare până la lucrări structurale, alegerea materialelor, logistică și calcularea amprentei de mediu, BIM este o soluție completă care face posibilă analiza, simularea și vizualizarea unei clădiri din orice unghi, oferind în același timp o perspectivă clară asupra eficienței energetice și asupra costurilor și bugetelor. 

Cu ajutorul soluțiilor „tradiționale”, arhitectul sau clientul pot face o serie de alegeri pe baza eșantioanelor sau prototipurilor. Rezultatul este o soluție care deseori nu reușește să reflecte realitatea. Folosind BIM, echipele pot defini toate caracteristicile de performanță ale vitrajelor pentru a modela un exterior extrem de realist. Astfel de simulări sunt acum uzuale on-site și off-site, iar companiile de construcții folosesc BIM pentru a selecta materialele și a „face cumpărături”.

Biblioteca BIM

Așadar, ce anume putem găsi într-o bibliotecă BIM? Biblioteca Saint-Gobain vă oferă acces la 130 de produse ale Grupului, toate acestea putând fi configurate și redate în 3D. Fiecare obiect BIM (partiție, tavan, vitraje etc.) este asociat cu date tehnice (dimensiune, tip, date energetice etc.) care pot fi partajate între toți cei implicați în proiect.

La fel ca într-un joc video, arhitectul, biroul de proiectare sau contractorul pot să aleagă materialele și să facă lucrările de proiectare. Mai mult, software-ul de modelare (cum ar fi pachetele oferite de ISOVER / RIGIPS) poate fi, de asemenea, integrat în modelul digital. Acești configuratori lucrează în jurul geometriei spațiului și garantează acuratețea aspectului, oferind o reproducere virtuală a modului în care se potrivesc elementele individuale. De asemenea, generează lista materialelor care urmează să fie comandate, împreună cu un program de livrare, desene precise de instalare și alte informații esențiale. Rezultatul final este un spațiu fără erori sau depășiri de cost, precum și o durată mai scurtă de livrare a proiectului.

Materiale de construcții certificate

Pentru ca noile tehnologii să genereze proiecte cu un impact pozitiv, este nevoie să alegem materiale sustenabile. Saint-Gobain Building Glass este primul producător de sticlă din lume care a analizat ciclul de viață al produselor sale în 2011 și, în prezent, are cele mai multe declarații de mediu pentru produse disponibile pe piață pentru 17 soluții și peste 170 de configurații de vitraje. Declaraţiile de mediu (Environmental Product Declarations/EPDs) prezintӑ impactul asupra încӑlzirii globale, consumul de resurse nereciclabile, consumul de energie, consumul de apӑ, precum şi cantitatea de deşeuri generatӑ, informaţii verificate de o terţӑ parte independentӑ.  Schemele de evaluare a clӑdirilor verzi conferӑ un rol important Declaraţiilor de mediu pentru produse. Standardul LEED v4 a introdus prevederea conform cӑreia proiectelor pentru care existӑ Declaraţii de Mediu pentru Produse li se acordӑ pânӑ la 2 puncte la scorul necesar obţinerii certificӑrii.

Declaraţii de mediu pentru plăci din gips-carton Saint-Gobain RIGIPS:

  • Placa din gips-carton Rigips® RB tip A 12.5 mm
  • Placa din gips-carton Rigips® RBI tip H2 12.5 mm
  • Placa din gips-carton Rigips® RF tip F 12.5 mm
  • Placa din gips-carton Rigips® RF tip F 15 mm
  • Placa din gips-carton Rigips® Fonic tip D

Declarații de mediu pentru gleturi și tencuieli:

  • Gleturi şi tencuieli Rigips® şi Rimano®

 

Declarații de mediu pentru produse Saint-Gobain ISOVER:

  • ISOVER TP/TN
  • ISOVER CLIMAVER PLUS R
  • ISOVER CLIMAVER NETO
  • ISOVER NF 333
  • ISOVER FORTE, SUPER PROFI, UNIROLL PLUS
  • ISOVER AKUSTO, DOMO, DOMO PLUS

Declaraţii de mediu pentru produse Saint-Gobain GLASS:

  • MIRALITE PURE
  • DIAMANT
  • PLANICLEAR
  • STADIP
  • etc.

Folosirea resurselor tehnologice și a inovației reprezintă unul dintre pașii cei mai importanți către un viitor al industriei construcțiilor 100% durabil și responsabil.