Sustenabilitate
4 minutes min

Cum putem deveni mai sustenabili acasă și la birou, cu pași mici

birou

A fi sau a nu fi sustenabil? Ei bine, noi suntem pentru, și sperăm ca până la finalul articolului să te convingem și pe tine. Viziunea noastră este să fim referința în domeniul habitatului durabil și al construcțiilor și să îmbunătățim spațiile de locuit și viața de zi cu zi, oferind produse și soluții pentru confortul și bunăstarea tuturor, valorificând eficiența energetică și punând accent pe protecția mediului înconjurător.

Cu toții ne facem griji pentru planeta noastră și asistăm neputincioși la degradarea mediului, dar continuăm să exploatăm într-un mod excesiv și greșit resursele. De aceea, în acest articol îți arătăm cum putem deveni mai sustenabili acasă  și la birou, cu pași mici, dar eficienți.

Primul pas şi poate cel mai important este conștientizarea faptului că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Așadar, devino un exemplu pentru colegii de la birou sau acasă, pentru familie. 

Evită călătoriile scurte cu mașina, deoarece pe distanțe mici mașina consumă cel mai mult combustibil. Alege mersul pe jos, cu bicicleta sau cu trotineta, mai ales că în ultimul timp a  devenit un trend. Poți fi eco și ,,la modă’’ în același timp. Și dacă ai ajuns la destinație, nu folosi liftul, deoarece urcatul pe scări înseamnă mai puțin CO2 și o reducere cu 30% a riscului de boli cardiovasculare.

Un alt pas pentru păstrarea unui mediu sănătos este colectarea deșeurilor pe care ar trebui să le sortezi înainte de reciclare.

De asemenea, încearcă să eviți pe cât posibil tipăriturile la birou. Ştiai că, dacă ne-am implica toți, am putea salva până la 200.000 de copaci pe an?

Un alt factor care nu este compatibil cu protejarea mediului este lumina artificială folosită în exces. De obicei, pe timpul zilei este suficientă lumina naturală, iar lăsarea becurilor aprinse inutil poate duce la o risipă de energie electrică. Așa că nu uita să le stingi atunci când pleci de la birou sau de acasă. Sau, pentru zilele mai înnorate, alege întotdeauna surse de iluminat economice sau cu LED. Pe lângă durata mai mare de viață, acestea sunt mult mai puțin nocive pentru mediu.

Deși durata de viață a unui telefon mobil este de 4 până la 6 ani, noi îl folosim în medie 22 de luni. Așa că dacă îți dorești neapărat să fii la zi cu noile tehnologii, nu uita să îl reciclezi pe cel vechi.

Oricât ,,de departe’’ se află colegul în birou, vorbește cu el față în față și evită să îi trimiți mail, deoarece un e-mail trimis călătorește prin 15.000 km de cablu - un drum destul de lung pentru o discuție între vecini.

Un alt pas mic, dar sigur, este oprirea robinetului atunci când ne spălăm pe mâini și folosim săpunul. Un robinet care curge timp de 1 minut risipește 6 litri de apă.

Un alt trend neprietenos mediului este folosirea paharelor din plastic. Pe cât de comod este pentru noi să ne cumpărăm cafea într-un recipient din plastic sau hârtie, pe atât de nociv este pentru mediul înconjurător. De aceea, îți recomandăm să alegi o cană pentru cafea, iar astfel poți evita folosirea a 600 de pahare din plastic pe an.

Ne dorim ca sustenabilitatea să fie un lucru obișnuit și un stil de viață pentru fiecare dintre noi. Prin puterea exemplului, poți începe chiar tu să le arăți celor din jur cât de important și esențial este să învățăm să trăim astfel!