Cum putem deveni mai sustenabili acasă și la birou, cu pași mici

A fi sau a nu fi sustenabil? Ei bine, noi suntem pentru, și sperăm ca până la finalul articolului să te convingem și pe tine. Viziunea noastră este să fim referința în domeniul habitatului durabil și al construcțiilor și să îmbunătățim spațiile de locuit și viața de zi cu zi, oferind produse și soluții pentru confortul și bunăstarea tuturor, valorificând eficiența energetică și punând accent pe protecția mediului înconjurător.
Cu toții ne facem griji pentru planeta noastră și asistăm neputincioși la degradarea mediului, dar continuăm să exploatăm într-un mod excesiv și greșit resursele. De aceea, în acest articol îți arătăm cum putem deveni mai sustenabili acasă și la birou, cu pași mici, dar eficienți.
Primul pas şi poate cel mai important este conștientizarea faptului că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Așadar, devino un exemplu pentru colegii de la birou sau acasă, pentru familie.
Evită călătoriile scurte cu mașina, deoarece pe distanțe mici mașina consumă cel mai mult combustibil. Alege mersul pe jos, cu bicicleta sau cu trotineta, mai ales că în ultimul timp a devenit un trend. Poți fi eco și ,,la modă’’ în același timp. Și dacă ai ajuns la destinație, nu folosi liftul, deoarece urcatul pe scări înseamnă mai puțin CO2 și o reducere cu 30% a riscului de boli cardiovasculare.

Un alt pas pentru păstrarea unui mediu sănătos este colectarea deșeurilor pe care ar trebui să le sortezi înainte de reciclare.

De asemenea, încearcă să eviți pe cât posibil tipăriturile la birou. Ştiai că, dacă ne-am implica toți, am putea salva până la 200.000 de copaci pe an?

Un alt factor care nu este compatibil cu protejarea mediului este lumina artificială folosită în exces. De obicei, pe timpul zilei este suficientă lumina naturală, iar lăsarea becurilor aprinse inutil poate duce la o risipă de energie electrică. Așa că nu uita să le stingi atunci când pleci de la birou sau de acasă. Sau, pentru zilele mai înnorate, alege întotdeauna surse de iluminat economice sau cu LED. Pe lângă durata mai mare de viață, acestea sunt mult mai puțin nocive pentru mediu.

Deși durata de viață a unui telefon mobil este de 4 până la 6 ani, noi îl folosim în medie 22 de luni. Așa că dacă îți dorești neapărat să fii la zi cu noile tehnologii, nu uita să îl reciclezi pe cel vechi.

Oricât ,,de departe’’ se află colegul în birou, vorbește cu el față în față și evită să îi trimiți mail, deoarece un e-mail trimis călătorește prin 15.000 km de cablu - un drum destul de lung pentru o discuție între vecini.

Un alt pas mic, dar sigur, este oprirea robinetului atunci când ne spălăm pe mâini și folosim săpunul. Un robinet care curge timp de 1 minut risipește 6 litri de apă.

Un alt trend neprietenos mediului este folosirea paharelor din plastic. Pe cât de comod este pentru noi să ne cumpărăm cafea într-un recipient din plastic sau hârtie, pe atât de nociv este pentru mediul înconjurător. De aceea, îți recomandăm să alegi o cană pentru cafea, iar astfel poți evita folosirea a 600 de pahare din plastic pe an.

Ne dorim ca sustenabilitatea să fie un lucru obișnuit și un stil de viață pentru fiecare dintre noi. Prin puterea exemplului, poți începe chiar tu să le arăți celor din jur cât de important și esențial este să învățăm să trăim astfel!
Garantarea sănătății și siguranței pentru toate părțile implicate
Dezvoltarea și promovarea unei culturi a sănătății și securității la toate nivelurile organizației reprezintă o prioritate. În acest scop, numeroase instrumente digitale sunt puse la dispoziția echipelor sau a managerilor, facilitând accesul la formare și la gestionarea riscurilor, cât mai aproape de locul de muncă și de angajați.
Companiile abordează problema capacității de inserție profesională a angajaților
Capacitatea de inserție profesională se referă la capacitatea noastră de a evolua pe piața muncii pe parcursul întregii noastre vieți profesionale. Dar într-o lume în schimbare, care necesită ca fiecare să fie capabil să se reinventeze, cum ne putem asigura că angajații își mențin un nivel ridicat de angajabilitate în timp? Și ce resurse au la dispoziție companiile pentru a-i ajuta să realizeze acest lucru?
Pe măsură ce clima devine extremă, cum să ne ocupăm de anvelopa clădirii?
Când vorbim despre eficiența energetică a clădirilor, inevitabil trebuie menționată izolația termică. Rareori o observăm într-o construcție finalizată, iar în desenele tehnice, izolația apare ca un strat subțire. Dar acesta este un element cu o importanță vitală, deoarece acționează ca o barieră în calea schimbului de căldură între interior și exterior, reducând cantitatea care se pierde iarna și care poate fi absorbită vara. Într-o clădire cu o bună izolare termică, este nevoie de mai puțină încălzire pentru a menține interiorul la o temperatură agreabilă, reducând totodată amprenta de carbon
Inovația: este nevoie de un întreg colectiv
Companiile cele mai inovatoare ale lumii înțeleg că valorificarea unei game extinse de părți interesate și dezvoltarea noilor metode de lucru le îmbunătățesc foarte mult șansele de a crea noi soluții și servicii. Dar cum te asiguri că o cultură a inovației va fi una prosperă?
PLANISTAR SUN PLUS: lumină naturală, eficiență energetică, design, toate pentru căminul tău
Ferestrele sunt una dintre cele mai mari surse de scurgeri de energie în casele noastre, dar când sunt alese corect, acestea devin o modalitate perfectă de a economisi mai mulți bani. O metodă eficientă de îmbunătățire a eficienței energetice a unei clădiri constă în analizarea celui mai important aspect: sticla. O sticlă aleasă corect poate fi eficientă din punct de vedere energetic prin scăderea cheltuielilor de încălzire și de răcire ale locuinței și, de asemenea, poate reduce și iluminarea artificială prin aducerea unei lumini naturale abundente. Totodată, sticla poate oferi un răspuns la
Cum să îți amenajezi grădina casei tale: verde, curată și relaxantă
Pentru cei care locuiesc la casă, grădina este de cele mai multe ori, un spațiu nevalorificat la adevăratul său potențial. Însă atunci când i se acordă atenția necesară, aceasta poate deveni un mic refugiu, o oază de liniște și relaxare, un loc de unde ne putem lua zilnic doza de soare, aer curat și verde, dar și unde putem petrece clipe minunate alături de prieteni și familie. Nu știi de unde ar trebui să începi? Noi îți venim în ajutor cu câteva idei și sfaturi care să îți stârnească imaginația și creativatea în amenajarea grădinii tale.
Inovație de la Saint-Gobain PAM: gama Blutop, pentru distribuția apei potabile la cele mai înalte standarde
Apa este una dintre cele mai prețioase resurse naturale din prezent, însă, de foarte multe ori, nu conștientizăm acest fapt și, ca atare, nu o apreciem la adevărata sa valoare. Astăzi, furnizarea apei potabile este o provocare zilnică, dar și un element important fără de care nu am putea supraviețui. Pentru a o putea conserva eficient și pentru ca generațiile următoare să se bucure de beneficiile acestei resurse este necesară o gestionare durabilă. Rețelele de distribuție BLUTOP sunt inovația tehnologică ce se bazează pe folosirea fontei ductile, garantând disponibilitatea și calitatea apei po
Descoperă Parisul, prin prisma inovaţiilor Saint-Gobain
Nu este întotdeauna uşor să alegi destinaţia potrivită pentru o vacanţa, mai ales când ai la dispoziţie atâtea variante, de la capitale europene, până la destinaţii exotice sau pitoreşti. Sugestia noastră? Profită din plin de zilele libere şi optează pentru un city break la Paris! Există ceva la acest oraş care ne-a inspirat și ne-a captivat dintotdeauna, cu atmosfera sa boemă, clădirile spectaculoase și oamenii îmbrăcaţi chic. Fiind una dintre cele mai vizitate capitale din lume, Parisul oferă atracții turistice excepționale, recunoscute la nivel mondial.
Soluţii inovatoare pentru un mediu propice educaţiei copiilor
Studiile arată faptul că mediul în care petrecem o mare parte din fiecare zi ne poate afecta sănătatea fizică, emoțională și mentală, precum și starea generală de bine. Mai mult decât atât, primul loc în topul bolilor înregistrate la copiii şi tinerii cu vârsta de până în 19 ani este ocupat de cele ale aparatului respirator, într-un procent destul de ridicat, de 22%.
Idei și inspirație pentru amenajarea casei cu pereți din sticlă
Până nu demult, utilizarea sticlei în construcții era limitată, fiind preferată doar în cazul ferestrelor, dar în prezent aceasta este utilizată ca material de construcții atât pentru pereți, cât și pentru uși și fațade. Designerii și arhitecții o includ tot mai des în proiectele de construcții și amenajări interioare și exterioare, datorită versatilității sale. Cu ajutorul tehnologiei, sticla poate fi transformată în elemente surprinzătoare de design, ce oferă posibilitatea creării unor spații impresionante.
Bucătăria casei tale – idei pentru o amenajare minimalistă și sofisticată în același timp
Până de curând, bucătăria era percepută doar ca un spaţiu pentru gătit și mâncat, drept pentru care nu i se acorda atenția cuvenită în amenajare, aceasta fiind mobilată doar cu electrocasnice, o masă și un dulap. Însă vremurile s-au schimbat, iar bucătăria a devenit centrul atenției într-o casă, locul unde familia se reunește în jurul mesei, pentru a împărtăşi poveşti şi impresii de peste zi.
Beneficiile renovării caselor și clădirilor asupra eficienței energetice
Eficiența energetică înseamnă mai mulți bani în buzunarele noastre prin reducerea semnificativă a facturilor de energie electrică, diminuarea emisiilor de dioxid de carbon, protejarea planetei și combaterea încălzirii globale. Mai mult decât atât, confortul, sănătatea și productivitatea ocupanților clădirilor sunt sporite.
Economia circulară în domeniul construcțiilor
Economia circulară își propune să eficientizeze utilizarea resurselor și să reducă impactul asupra mediului, fără a neglija în același timp starea de bine a oamenilor. Pe scurt, atunci când ne gândim la un produs, trebuie să luăm în considerare întregul său ciclu de viață, de la faza de proiectare până în momentul în care nu mai poate fi utilizat. Conform modelului liniar, la sfârşitul unui ciclu de viaţă produsele erau de obicei aruncate, dar economia circulară propune o nouă abordare, în 3 paşi: reducere-reutilizare-reciclare.
Managementul talentelor la Saint-Gobain, “Angajator de Top” la nivel global, european și în România
Un studiu de piață realizat de Human Performance Development International subliniază faptul că în centrul strategiei de resurse umane trebuie să se afle întotdeauna angajatul. Mai mult decât atât, studiul arată că unul din cinci angajați părăsește firma în primele 100 de zile din cauza atmosferei din echipă și a managementului defectuos, dar și din cauza lipsei de motivație și de instruire în prealabil.
Biomimetismul – inovația inspirată de natură
Pe măsură ce ne convingem că schimbările climatice ne afectează tot mai mult viața de zi cu zi, trebuie să începem să ne gândim tot mai serios nu doar la cum vom salva planeta, ci și la cum putem fi mai eficienți, în primul rând pentru propria noastră stare de bine. Trebuie, așadar, să găsim modalități eficiente de a construi durabil. Însă ce înseamnă o construcție sustenabilă?
Grupul Saint-Gobain omagiază femeile de știință și luptă pentru promovarea diversității de gen
Saint-Gobain s-a raliat intenției de a schimba percepția asupra femeilor în știință, celebrând rolul important al acestora în cercetare și susținând diversitatea de gen. La sediul Saint-Gobain din Paris, suntem mândri că echipele de cercetare sunt reprezentate în proportie de 40% de femei, după cum ne amintește Hélène Lannibois-Drean, Directorul General al filialei de cercetare a Grupului. Femeile reprezintă 40% din tehnicienii și inginerii de la Saint-Gobain în Paris. În plus, la Saint-Gobain, 4 din 8 centre de cercetare și dezvoltare sunt gestionate de femei.
Muzeele renovate cu ajutorul produselor și soluțiilor Saint-Gobain, inspirație și artă în interior și la exterior
Din anul 1700 și până în prezent, unele dintre cele mai impresionante clădiri ale lumii poartă o semnătură comună: Saint-Gobain. Fie că vorbim despre construcția, consolidarea sau despre restaurarea unor edificii pe care le admirăm în revistele de arhitectură sau în timpul vacanțelor, compania a oferit de-a lungul anilor materiale și soluții de top, inovatoare și sustenabile.
Transformă-ți balconul în spațiul preferat al casei
Un balcon confortabil presupune și geamuri care să ofere un coeficient de izolare termică ridicat, indiferent de anotimp, păstrând în același timp o transmisie optimă de lumină naturală. Recomandarea noastră este SGG PLANISTAR SUN PLUS pentru a te bucura de confort termic și vizual ridicat.
Echipa Saint-Gobain - solidară pentru comunitate
Saint-Gobain crede în importanța acțiunilor care aduc schimbări în comunitate și se preocupă în permanență de conservarea mediului, a resurselor, de reducerea inegalității de șanse, precum și de îmbunătățirea vieții de zi cu zi. Astfel, de-a lungul timpului, alături de echipele locale dedicate și implicate, Grupul a derulat o serie de acțiuni de responsabilitate socială cu rezultate de succes.
PrimeView Protect, soluția sustenabilă pentru respectarea regulilor de distanțare socială
PrimeView Protect este un produs sustenabil, ecologic, 100% reciclabil, fiind fabricat la Pietta Glass Working în Vălenii de Munte, cu sticlă specială SGG DIAMANT, un tip de sticlă extra-clară foarte transparentă, a cărei compoziție se remarcă prin conținutul redus în oxizi de fier, produsă la fabrica noastră Saint-Gobain Glass din Călărași. Această caracteristică îi conferă sticlei o transmisie luminoasă mai ridicată decât aceea a unei sticle clare.
Butterfly Effect: 4 principii pentru combaterea problemelor globale prin intermediul arhitecturii
Într-o lume predominant urbană, care se confruntă în mod constant cu probleme precum generarea de deșeuri, deficitul de apă, dezastre naturale, poluarea aerului și chiar răspândirea de virusuri, este imposibil de ignorat impactul omului asupra mediului. Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea și este esențial să găsim modalități de a încetini procesul. În acest scop, obiceiurile noastre legate de producție, consumerism și urbanism vor trebui să se schimbe, altfel schimbările climatice și degradarea mediului vor continua să diminueze cal
Stop deșeurilor: economie circulară pentru clădiri sustenabile
Una dintre preocupările majore ale Grupului Saint-Gobain este economia circulară, model de producție și consum care are ca scop eficientizarea utilizării resurselor și reducerea impactului asupra mediului înconjurător, fără să neglijeze starea de bine și confortul oamenilor. Economia circulară se abate de la modelul economic tradițional liniar, implicând o abordare în trei pași: reducere-reutilizare-reciclare. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins, iar producerea de deșeuri este minimizată.
Care sunt factorii de acasă și de la birou ce ne influențează starea de bine și sănătatea
Pe lângă factorul estetic, confortul constă în cinci aspecte-cheie ce contribuie la starea de bine a ocupanților, în special pentru omul modern care petrece în medie 90% din timp în spații închise. Pentru a le atinge, arhitecții și proiectanții trebuie să aibă, pe lângă o cunoaștere solidă a conceptelor care stau la baza celor mai bune practici, și o înțelegere profundă asupra modului de selecție a materialelor, responsabile pentru calitățile vizuale, termice și acustice ale spațiilor, dar și pentru calitatea aerului din spațiul de la birou și de acasă.
Cum se poate obţine confortul vizual în spațiile închise
Toate imaginile pe care ochii noștri le percep ne influențează sănătatea fizică și mintală, afectându-ne ceasul biologic (ciclul de somn și veghe), ritmul cardiac, funcționarea organelor, precum și starea psihică. Variabilitatea și dinamica iluminatului natural reprezintă pentru arhitecți și proiectanți o oportunitate de a identifica soluții inovatoare și de a contribui pozitiv la starea generală de bine a ocupanților.
Izolarea exterioară sau interioară a acoperișului? Ce alegem?
Calculele făcute conform Metodologiei Mc001/2006 arată că, într-o casă unifamilială neizolată, circa 45% din căldură se poate pierde prin acoperiș. Pentru a evita pierderile de căldură, există soluții: izolați-vă mai bine acoperișul pentru a vă bucura de confort și pentru a face economii la factura de energie. Există însă două opțiuni disponibile: izolarea exterioară a acoperișului sau izolarea pe interior a acoperișului. Ce alegem? În acest articol vă oferim principalele aspecte de care să țineți cont pentru a alege cea mai bună variantă potrivită nevoilor dumneavoastră, dar și constrângerilo
Află cum poți să eviți pierderile termice din clădiri
Atunci când condițiile termice dintr-o încăpere sunt adecvate, corpul nostru este în echilibru cu mediul și astfel poate să își desfășoare activitățile în mod normal. Pe de altă parte, atunci când într-un spațiu este prea cald sau prea rece, se vor produce modificări în corpul nostru ce ne vor afecta starea de bine. Disconfortul termic apare atunci când echilibrul termic este instabil, adică atunci când există diferențe între căldura produsă de corp și căldura pe care corpul o elimină.
Efectele calității aerului din locuințe și birouri asupra sănătății și activităților cotidiene
Oamenii pot supraviețui 30 de zile fără mâncare, 3 zile fără apă, dar doar 3 minute fără aer. Calitatea aerului determină în mod direct și profund sănătatea noastră, deși adesea aerul din interiorul locuințelor și birourilor poate fi mai puțin curat decât am spera. Mirosurile neplăcute ne fac să fim conștienți de aerul poluat deoarece acestea sunt percepute în mod conștient de creier și de sistemul nervos, permițându-ne să facem judecăți despre mediul ambient. Cu toate acestea, mulți iritanți și gaze nesănătoase nu sunt ușor de detectat prin simțul mirosului.
Making the World a Better place to live in. Acțiunile Saint-Gobain pentru orașele sustenabile ale viitorului
De 350 de ani, ne dezvoltăm constant, abordând provocările majore cu care se confruntă omenirea, precum schimbările climatice, protejarea resurselor și incluziunea. Iar acum, mai mult ca niciodată, avem un scop foarte bine definit, care ne ghidează acțiunile astfel încât să oferim o mai bună calitate a vieții. Acesta ne provoacă să inovăm constant, să #MakeTheWorldABetterPlaceToLiveIn, pentru binele nostru comun.
Making the World a Better Home to last. Cum contribuie digitalizarea și materialele certificate la construirea unei lumi sustenabile
Unul dintre cele mai importante și relevante subiecte ale prezentului pentru arhitecți, ingineri și specialiștii din domeniul construcțiilor este cum putem folosi noile tehnologii și materialele certificate pentru a îmbunătăți felul în care construim și renovăm, într-un mod mai durabil și colaborativ.
Spre o nouă realitate. Răspunsul Saint-Gobain în fața necesitaților de protecție a mediului înconjurător
Pandemia de COVID-19 a schimbat la nivel global percepțiile și așteptările multora dintre noi. Căutarea unui scop, autenticitatea, responsabilitatea socială și față de mediul înconjurător prevalează acum asupra noului „normal”, tendința fiind orientată spre construirea unui mediu mai sustenabil și a unei lumi orientate spre consumul de produse locale.
Industria 4.0: Oamenii sunt motorul fabricilor inteligente
Big data, coboți, realitate augmentată, toate acestea reprezintă cele mai importante elemente ale celei de-a 4-a revoluții industriale. Cu toate acestea, „Factory 4.0” înseamnă mai mult decât tehnologie. Fabricile inteligente schimbă modul în care lucrăm, în care ne organizăm, dar mai ales rolul pe care oamenii îl joacă în cadrul organizației.
Turnul Saint-Gobain obţine cele mai importante certificări internaționale în domeniul dezvoltării durabile
Turnul Saint-Gobain care găzduiește noul sediu global al Grupului Saint-Gobain din Place de l’Iris, Courbevoie, Franța, a obținut toate cele patru certificări internaționale de mediu principale, cu cele mai bune calificative. Cel mai important proiect imobiliar dezvoltat de Generali la Paris, Turnul Saint-Gobain, a poziționat sustenabilitatea drept marca sa distinctivă încă din faza de proiectare.
Grupul Saint-Gobain - dedicat unui model de dezvoltare responsabil și eficient
Bine ați venit în era în care responsabilitatea socială este o parte integrantă din strategia companiilor! Companiile integrează din ce în ce mai mult responsabilitatea socială în acțiunile lor zilnice, atât pentru binele comun al angajaților, precum și al societății. Companiile angajate să acționeze pentru binele comun preferă acțiunile și dovezile în locul discursurilor mari. Mai presus de toate, se asigură că există coerență între ceea ce produc, ceea ce spun și ceea ce fac.