Productivitate
Instrumente digitale
3 minutes min

Industria 4.0: Oamenii sunt motorul fabricilor inteligente

Industria 4.0: Oamenii sunt motorul fabricilor inteligente

Big data, coboți, realitate augmentată, toate acestea reprezintă cele mai importante elemente ale celei de-a 4-a revoluții industriale. Cu toate acestea, „Factory 4.0” înseamnă mai mult decât tehnologie. Fabricile inteligente schimbă modul în care lucrăm, în care ne organizăm, dar mai ales rolul pe care oamenii îl joacă în cadrul organizației.

Secolul XXI, începe să prindă contur cea de-a 4-a revoluție industrială: robotizarea. În ultimii ani, unitățile de producție s-au angajat într-un proces de transformare, integrând astfel tehnologiile digitale în sistemele lor. Potrivit unui sondaj KPMG, se așteaptă ca piața globală pentru noile tehnologii de fabricație să atingă o valoare de 320 de miliarde dolari până în 2020 (în creștere față de 200 de miliarde dolari în 2019). Ceea ce vedem nu este doar o schimbare evolutivă, ci o transformare profundă.

Producția inteligentă și agilă

Utilizarea tehnologiei digitale în fabrici determină o producție mai inteligentă și mai agilă. Acum interconectate, mașinile comunică permanent între ele și fac schimb de informații în timp real. Acest dialog inteligent este conceput pentru a oferi un nou impuls performanței și competitivității.

Un exemplu este utilizarea de către Adfors - o filială a grupului Saint-Gobain specializată în soluții de armare pe bază de fibră de sticlă - a unui software bazat pe inteligență artificială pentru a optimiza funcționarea cuptoarelor sale. Avantajele acestui software sunt: mai puține resurse utilizate, costuri mai mici și o calitate îmbunătățită a produsului. Mai mult, producătorii sunt acum capabili să își valorifice datele pentru a înțelege așteptările clienților și pentru a le oferi acestora soluții personalizate în timp real. De asemenea, un alt exemplu este implementarea aplicației Sigga Mobile în fabrica Saint-Gobain Glass din Călărași. Digitalizarea sistemului de gestiune a mentenanței din fabrică are un impact ridicat atât în reducerea costurilor de mentenanță, precum și în reducerea consumului de hârtie pentru activitățile zilnice, constribuind substanțial la protejarea mediului înconjurător.


 

Coboții și realitatea augumentată

Fabricile viitorului nu reprezintă doar o aventură tehnologică. Cu siguranță, digitalizarea liniilor de producție și revizuirea sistemelor de informații este extrem de importantă, însă nu suficientă. Actualizând procesul de producție, Industria 4.0 facilitează noi moduri de lucru, nu pentru a înlocui oamenii cu roboți, ci pentru a-i degreva pe aceștia de sarcinile care le consumă timp și energie.

Pentru o ilustrare bună a acestui parteneriat între oameni și mașini, trebuie să ne uităm la roboții colaborativi cunoscuți sub numele de „coboți”. Scopul acestei abordări este combinarea creativității umane cu acuratețea și viteza roboticii pentru a permite operatorilor să delege anumite sarcini repetitive mașinilor, lăsându-le oamenilor timpul necesar să se concentreze asupra sarcinilor cu o valoare adăugată.