Cum se poate obţine confortul vizual în spațiile închise

Toate imaginile pe care ochii noștri le percep ne influențează sănătatea fizică și mintală, afectându-ne ceasul biologic (ciclul de somn și veghe), ritmul cardiac, funcționarea organelor, precum și starea psihică. Variabilitatea și dinamica iluminatului natural reprezintă pentru arhitecți și proiectanți o oportunitate de a identifica soluții inovatoare și de a contribui pozitiv la starea generală de bine a ocupanților.
Lumina naturală – dar și lumina artificială complementară - reprezintă un factor esențial pentru confortul vizual al spațiilor interioare. Absența disconfortului optic nu este suficientă pentru a măsura gradul de confort vizual în interiorul unui spațiu. Aspecte precum rata de clipire, intensitatea strălucirii sau incapacitatea vizuală datorată intensității prea mari a luminii ajută la determinarea gradului de confort al unei camere. Alți factori importanți care contribuie direct la proiectarea unui spațiu plăcut sunt: acuitatea reprezentării culorilor, reflexia redusă și distribuția uniformă a luminii.
Care este soluția pentru utilizarea optimă a celor două tipuri de lumină și care sunt aspectele principale pentru proiectarea de clădiri cu spații confortabile din punct de vedere vizual?
Sursă foto: www.archdaily.com
1. Lumina naturală are întotdeauna prioritate
Lumina naturală este preferabilă deoarece este sursa de iluminat la care ochii noștri se adaptează în mod natural. Nu numai că are un impact dovedit asupra sănătății și stării de bine, dar în plus, generează economii importante de energie, evitându-se astfel utilizarea în exces a luminii artificiale.
Pentru fiecare nouă construcție, arhitecții trebuie să profite din plin de orientarea sitului și să ofere viitorilor locatari sau utilizatori cea mai bună lumină naturală posibilă prin proiectarea corectă a deschiderilor.
2. Mapați distribuția luminii: iluminatul și luminanța
Iluminatul, măsurat în lx, reprezintă totalitatea fluxurilor luminoase ce cad pe o anumită suprafață. De exemplu, valoarea optimă a iluminatului pentru biroul de la locul de muncă trebuie să atingă 500 lx. Valori inferioare sau superioare acestui prag generează disconfort. Acest lucru este valabil pentru iluminatul artificial din birouri, cu toate acestea, pentru calculul iluminatului de acasă trebuie să țineți cont de variabilitatea naturală a luminii de zi.
Luminanța, măsurată în candelă pe metru pătrat (cd/m2), corespunde diferitelor intensități luminoase pe unitatea de suprafață, emise sau reflectate de sursele de lumină. Luminanța permite calculul strălucirii luminii, din punctul de vedere al percepțiilor vizuale și al senzațiilor psihologice. Măsurând-o, putem identifica contrastele de lumină și strălucire și putem înțelege dacă lumina este distribuită uniform sau dacă provine doar dintr-o anumită sursă.
3. Evaluați calitatea și cantitatea luminii
Pentru a evalua cantitatea de lumină, trebuie ca distribuția acesteia în spațiu și iluminatul să fie măsurate pe suprafețe specifice și relevante pentru activitățile ce vor avea loc în camera respectivă. Calitatea luminii va fi evaluată prin analiza nivelurilor de lumină naturală și a distribuției acesteia, un interval acceptabil fiind cuprins între valorile de 100 și 2000 lx.
Sursă foto: www.archdaily.com
Saint-Gobain România furnizează soluții inovatoare pentru proiectarea de clădiri cu spații confortabile, oferind soluții relevante pentru o gamă largă de necesități.
COOL-LITE SKN este o gamă de produse ale căror depuneri asigură înalta performanţă atât în ceea ce priveşte controlul solar, cât şi pentru izolarea termică. Cool-Lite SKN îmbină avantajele unui produs de înaltă performanţă în control solar şi izolare termică cu cele ale unei sticle neutre:
- Valoare mică a factorului solar g;
- Coeficient de transfer termic excelent: Ug ≤1,1 W/m2.K;
- Transmisie mare de lumină;
- Reflexie scăzută;
- Un grad înalt de neutralitate atât în transmisie cât şi în reflexie.
Cool-Lite SKN se utilizează în scopul de a crea interioare cât mai confortabile, reducând considerabil efectul de seră. În acest fel se reduc dimensiunile sistemelor de climatizare, deci implicit, se reduc şi costurile pentru răcirea, respectiv încălzirea încăperilor.
Gama PLANISTAR SUN PLUS este concepută pentru a oferi un maxim de transparenţă, un factor solar foarte scăzut și un coeficient de izolare termică excelent. Printre beneficiile sale se numără:
- Izolare termică avansată - căldura transportată în spectrul radiaţiilor infraroșii este reflectată datorită emisivităţii foarte scăzute,
- Control solar - reflectă o mare parte a energiei solare,
- Transmisie ridicată de lumină naturală.
Performanţele sale sunt asigurate de combinaţia de straturi aplicate pe o sticlă transparentă, utilizând un proces de sputerizare catodică în instalaţii speciale (magnetron), în condiţii de vid înaintat şi atmosferă controlată.
Articol realizat în colaborare cu ArchDaily