Hero Image
Mai multă lumină naturală, efect de orbire redus & mai puțină căldură: Cum funcționează geamurile cu sistem de colorare automat?
ArchDaily
Soluții de încredere
4 minutes min

Mai multă lumină naturală, efect de orbire redus & mai puțină căldură: Cum funcționează geamurile cu sistem de colorare automat?

Într-un sondaj realizat în 2016 în rândul a 400 de angajați din SUA, Saint-Gobain a constatat că ocupanții clădirilor de birouri simțeau disconfort în mod obișnuit din cauza iluminării slabe, temperaturii, zgomotului și calității aerului, ceea ce a determinat compania să realizeze necesitatea de a îmbunătăți iluminatul și confortul termic în clădiri, menținând un consum redus de energie, fără a limita creativitatea de proiectare a arhitecților și clienților.

Soluția a fost SageGlass, o sticlă inovatoare creată pentru prima dată în 1989 și dezvoltată pe parcursul ultimelor trei decenii. Sticla, care dispune de un geam dinamic ce protejează interiorul de căldură și efect de orbire, optimizează în același timp aportul de lumină naturală. O soluție durabilă și estetică, adaptabilitatea SageGlass la condițiile exterioare înlătură necesitatea obloanelor sau a jaluzelelor.

SageGlass utilizează un algoritm avansat de prognoză a luminii de zi care ia în considerare temperatura, iluminarea, gradul de ocupare, dimensiunea ferestrei, ora din zi, anotimpul, orientarea clădirii, unghiul soarelui și starea cerului pentru a regla cu precizie filtrul pentru condiții optime. Acest lucru permite minimizarea efectului de orbire fără a fi nevoie de dispozitive de umbrire, optimizând în același timp cantitatea de lumină naturală pentru a reduce nevoia de lumină artificială și cheltuielile cu energia. Aceste procese ale sistemului sunt urmărite de senzorii de acoperiș și de fațadă, care pot fi integrați cu sistemele existente de gestionare a clădirilor (BMS). În cele din urmă, controlul efectului de orbire și variația nuanței pot fi, de asemenea, gestionate manual, printr-o aplicație mobilă sau un ecran tactil, nedepinzând, astfel, de senzori și procese automate.

© Sergio Grazia

© Adrien Barakat

Există patru opțiuni de filtru: niciunul, ușor, puternic și întunecat, fiecare permițând trecerea luminii de la 60% până la mai puțin de 1%. În funcție de versiunea selectată, sticla poate fi, de asemenea, colorată parțial: SageGlass LightZone, în comparație cu produsul de bază SageGlass, poate fi împărțit în până la trei zone independente de filtre, ceea ce asigură un control solar mai precis și o redare excelentă a culorilor interioare; SageGlass Harmony prezintă tranziții mai graduale ale nuanțării și un „design biofilic îmbunătățit".

© Sergio Grazia

© Sergio Grazia

Beneficiile SageGlass se extind dincolo de controlul iluminatului. Filtrarea luminii solare funcționează pentru a menține temperaturi interioare plăcute, lăsând să pătrundă cantitatea suficientă de energie termică solară pentru a menține condiții optime în interioare și reducând nevoia de încălzire, aer condiționat și iluminat artificial. La rândul său, eliminarea elementelor de umbrire, cum ar fi jaluzelele și storurile pentru ferestre, duce la reducerea frecvenței întreținerii periodice, ceea ce se reflectă în reducerea costurilor. Împreună, aceste proprietăți pot contribui, de asemenea, la obținerea certificărilor energetice și de sustenabilitate, inclusiv LEED, BREEAM etc.

© Sergio Grazia

© Sergio Grazia

SageGlass a fost utilizată într-o mare varietate de proiecte, inclusiv în clădirea de birouri a Saint-Gobain din Paris, Franța. După cum au declarat arhitecții, sticla „rămâne o emblemă a activității tradiționale a Saint-Gobain și, datorită arhitecturii sale cristaline, turnul pune în evidență calitățile sale estetice și proprietățile de transmisie a luminii, de izolare termică și de emisivitate scăzută". Prin utilizarea SageGlass, birourile, serele și zonele de recepție ale turnului se bucură de o puternică iluminare naturală, evidențiind în același timp preocupările pentru mediu și eficiența energetică maximizată. Dincolo de acest turn, alte peste o mie de proiecte utilizează SageGlass – printre care: sediul Nestlé din Elveția, Tombola din Marea Britanie, Weitblick din Germania, Ashford Castle din Irlanda și Bowie State University din SUA.

 

Articol scris în colaborare cu ArchDaily