ArchDaily
Eficiență energetică
7 min

Află cum poți să eviți pierderile termice din clădiri

Află cum poți să eviți pierderile termice din clădiri

Atunci când condițiile termice dintr-o încăpere sunt adecvate, corpul nostru este în echilibru cu mediul și astfel poate să își desfășoare activitățile în mod normal. Pe de altă parte, atunci când într-un spațiu este prea cald sau prea rece, se vor produce modificări în corpul nostru ce ne vor afecta starea de bine. Disconfortul termic apare atunci când echilibrul termic este instabil, adică atunci când există diferențe între căldura produsă de corp și căldura pe care corpul o elimină.

O analiză a 24 de studii privind relația dintre temperatură și performanță a indicat că performanța scade cu 10% atât la 30 ° C, cât și la 15 ° C, comparativ cu intervalul 21°C și 23°C - demonstrând impactul pe care îl poate avea confortul termic asupra oamenilor la locul de muncă.  Un studiu mai recent, într-un cadru controlat, a indicat o reducere a performanței de 4% la temperaturi mai reci și o reducere de 6% la cele mai calde. 

Copyright: Ilustrație de Elisa Gehin pentru Saint-Gobain

Protejarea ocupanților clădirilor de temperaturile exterioare este una dintre funcțiile principale ale arhitecturii. Acest lucru se poate realiza într-un mod activ (folosind, de exemplu, echipamente de încălzire sau aer condiționat) sau pasiv, utilizând radiații solare, ventilație și materiale de calitate. Deși apariția tehnologiilor de răcire și încălzire a îmbunătățit condițiile interioare, acestea au condus, de asemenea, la crearea de clădiri slab adaptate la mediile în care au fost instalate.

Anveloparea unei clădiri are o funcție esențială deoarece acționează ca un filtru între climatul exterior și cel interior iar acesta trebuie selectat în funcție de condițiile climatice locale. În zonele calde, se caută în general clădiri cu cât mai multe aerisiri, cu deschideri generoase și spații cu umbră. Într-o regiune rece, dimpotrivă, anveloparea permite soarelui să pătrundă în spațiu, menținând căldura din clădire. Direcția fluxului de căldură se îndreaptă întotdeauna de la cea mai caldă la cea mai rece suprafață, iar transmisia are loc atunci când există o diferență între temperatura suprafeței externe și a celei interne.

Mai multe lucrări de cercetare abordează principalele forme de pierderi de energie dintr-o clădire. În general, cifrele se apropie de 35% pentru pereți, 25% pentru ferestre și uși, 25% pentru acoperiș și 15% pentru pardoseală. Aceste pierderi de căldură apar prin convecție, conducție și radiații. Ele vor apărea în mod inevitabil, dar arhitectul gestionează cât de repede se pierde căldura - acest lucru poate fi controlat prin utilizarea materialelor și tehnicilor de construcție adecvate pentru a stabili și întreține confortul termic în încăpere. 

Este important să abordăm și conceptele de izolare termică și inerție termică. Izolarea termică reduce pierderile de căldură în anotimpurile reci și determină menținerea căldurii în anotimpurile calde. Materialele de izolare precum vata minerală, fibrele ceramice, spuma de poliuretan și poliuretanul conțin multe goluri. Aerul sau alte gaze captate în aceste goluri acționează ca un izolator. Acestea vor ajuta la reducerea pierderilor și la câștigurile de căldură. Un alt concept important este inerția termică, care este caracteristica unui material de a reține căldura și de a o transmite în mediu puțin câte puțin. Materialele cu inerție ridicată vor avea o reacție întârziată la modificările temperaturii atmosferice. Inerția termică este relevantă în regiunile cu climat cu amplitudini termice mari între zi și noapte. În regiunile și zonele de coastă în care există o diferență mică de temperatură între zile, adoptarea materialelor cu inerție termică scăzută este adecvată pentru a preveni pătrunderea temperaturilor ridicate în spații. 

 

Pereți

Pentru a reduce transferul de căldură dintre interior și exterior, este important să utilizăm materiale izolatoare, cum ar fi vata minerală, și integrarea acestora în sistemele de fațadă. De asemenea, și tencuiala ajută la îmbunătățirea confortului termic, iar membranele inteligente ajută la gestionarea etanșeității și umezelii. 

Acoperișuri

Este întotdeauna recomandat să combinați un anumit tip de izolare termică cu acoperișul pentru a beneficia de un confort mai mare în interiorul structurii. În regiunile în care este recomandat să lucrați cu inerție termică ridicată, este indicat să construiți o placă masivă cu aplicarea finală a unui izolator. În regiunile în care este posibil să se lucreze cu inerție termică redusă, se pot folosi căptușeli ușoare, dar întotdeauna cu aplicarea izolației termice. O tehnică care este utilizată la scară largă și care a dovedit rezultate pozitive și costuri reduse este aceea de a vopsi plăcile în alb sau de a utiliza plăci de culori deschise, deoarece reflectă razele solare. 

 

Podea

Deși este adesea trecută cu vederea, izolarea podelei este importantă pentru a reduce transferul de căldură între clădire și sol. În plus, este important de menționat că podelele acoperite vor influența percepția temperaturii de către ocupanți.

Ferestre și uși

Sticla din ferestre și fațade poate permite radiației solare să pătrundă în încăpere, dar poate conserva și căldura produsă de ocupanți, sistemele de încălzire din interiorul clădirii, sau permite evacuarea căldurii, în funcție de tipul clădirii. Pe scurt, controlul radiației solare poate fi rezumat în:

• Permite sau blochează lumina naturală;

• Permite sau blochează căldura solară;

• Permite sau blochează pierderile de căldură din interior;

• Permite contactul vizual între interior și exterior.

Saint-Gobain România furnizează produse și soluții inovatoare pentru proiectarea de clădiri cu spații confortabile, oferind soluții relevante pentru un confort termic ridicat. Iată câteva recomandări de produse de la Saint-Gobain Glass pentru izolare termică:

1. Gama SGG PLANISTAR SUN PLUS este concepută pentru a oferi un maxim de transparenţă, un factor solar foarte scăzut și un coeficient de izolare termică excelent. Printre beneficiile sale se numără:

- Izolare termică avansată - căldura transportată în spectrul radiaţiilor infraroșii este reflectată datorită emisivităţii foarte scăzute.

- Control solar - reflectă o mare parte a energiei solare

- Transmisie ridicată de lumină naturală

2. SGG Cool-Lite SKN este o gamă de produse ale căror depuneri asigură înalta performanţă atât în ceea ce priveşte controlul solar, cât şi izolarea termică. SGG Cool-Lite SKN se utilizează în scopul de a crea interioare cât mai confortabile, reducând considerabil efectul de seră. În acest fel, se reduc dimensiunile sistemelor de climatizare, deci implicit, se reduc şi costurile pentru răcirea, respectiv încălzirea încăperilor.

De asemenea, și soluțiile ISOVER oferă o înaltă calitate pentru izolația termică:

ISOVER RIO PLUS - au o conductivitate termică de λD = 0,040 W/(m·K) și se pot utiliza pentru toate tipurile de izolații termice și fonice supuse unor sarcini mecanice reduse, precum planșeele podurilor circulabile sau necirculabile.

ISOVER PLE PLUS λD = 0,038 W/(m·K) - se folosesc pentru izolații termice, fonice și siguranță la incendiu în construcțiile civile sau industriale, precum: izolarea pereților exteriori pe interior, pereții de compartimentare, pereții caselor cu structură din lemn, poduri şi mansarde.

ISOVER PLE PLUS ALU λD = 0,038 W/(m·K) - se folosesc pentru izolații termice și fonice în construcțiile civile, precum: poduri necirculabile și mansarde, pereții caselor cu structură din lemn.

Deciziile luate influențează calitatea vieții ocupanților și fiecare material poate juca un rol important în cadrul unei strategii generale de proiectare. Specificația finală nu numai că ar trebui să optimizeze consumul de energie, ci să ofere și confort utilizatorului. 

 

 

Articol realizat în colaborare cu ArchDaily