Soluții de încredere
5 min

Soluţii inovatoare pentru un mediu propice educaţiei copiilor

educație

Studiile arată faptul că mediul în care petrecem o mare parte din fiecare zi ne poate afecta sănătatea fizică, emoțională și mentală, precum și starea generală de bine. Mai mult decât atât, primul loc în topul bolilor înregistrate la copiii şi tinerii cu vârsta de până în 19 ani este ocupat de cele ale aparatului respirator, într-un procent destul de ridicat, de 22%.

În privința acestei probleme, Saint-Gobain oferă soluții inovatoare care contribuie esențial la creșterea calității aerului pe care îl respirăm, inclusiv la școală.

În general, petrecem între 16 și 22 de ore din 24 în interiorul clădirilor, iar studiile au dovedit că aerul pe care îl respirăm aici poate fi nociv. Cercetările efectuate în Franţa de către Observatorul Calităţii Aerului Interior arată că 85% dintre clădiri prezintă o concentraţie de formaldehidă care este de 10-15 ori mai mare decât cea din aerul exterior, iar expunerea la această substanţă poate cauza multiple simptome fizice precum: iritaţii ale ochilor, senzaţia de arsuri în nări şi gât, tuse şi dificultate în respiraţie. Expunerea îndelungată, chiar şi la niveluri scăzute, poate conduce la sensibilizarea tractului respirator şi poate cauza astm.

Pe lângă aerisire și folosirea sistemelor de ventilaţie pentru îmbunătăţirea calităţii aerului interior, Saint-Gobain Rigips a lansat o tehnologie revoluţionară pentru materialele de construcţii: Activ’Air®.

  • Cu fiecare metru pătrat placat, substanța activă din componența noii soluții reduce efectele adverse ale formaldehidei cu până la 70%, rezultatele fiind vizibile chiar după montare.
  • Nu permite eliberarea de substanţă nocivă înapoi în aer, reţinând-o în placa din gips-carton.

Rezultatul este un aer interior îmbunătăţit semnificativ pe întreaga durată de viaţă a clădirii, substanţa activă din miezul plăcii din gips-carton rămânând eficientă pentru aproximativ 50 de ani*.

 

Protecția împotriva zgomotului

Pe lângă calitatea aerului, mediul acustic este definitoriu pentru un grad ridicat de concentrare şi o dispoziţie bună a elevilor. Confortul acustic înseamnă transfer redus de zgomot între spaţii şi un timp redus de reverberaţie. De asemenea, în interiorul unei încăperi este important să se asigure claritatea vorbirii, astfel încât mesajul transmis de vorbitor să nu aibă ecou sau să se piardă înainte de a ajunge la receptor.

Nerespectarea parametrilor de confort acustic poate genera numeroase efecte negative:

  • Creşterea nivelului stresului
  • Apariţia oboselii
  • Comunicarea defectuoasă
  • Pierderea capacităţii de concentrare

Pentru ca un spaţiu educaţional să aibă o acustică bună, trebuie alese atent atât sistemele de încălzire şi de ventilaţie ce vor fi utilizate, cât şi elementele de construcţii care să asigure o izolare fonică adecvată între sală şi spaţiile alăturate (holuri, cancelarii, săli de sport).

Un mediu acustic optim nu se obţine prin reducerea zgomotului, ci prin control acustic. Acest control poate fi obţinut prin utilizarea plăcilor acustice Gyptone® BIG, disponibile într-o gamă variată de modele şi dimensiuni. Plafoanele acustice Gyptone® îmbunătățesc atât acustica din încăperi prin reducerea timpului de reverberație (a efectului de „ecou"), având ca rezultat o inteligibilitate/claritate sporită a discuțiilor, cât şi calitatea aerului din interior. În gama Gyptone® BIG se regăsesc modele variate: cu perforaţii liniare, hexagonale sau pătrate. Perforaţiile, împreună cu ţesătura acustică de pe spatele plăcilor, oferă proprietăţi acustice superioare. Cu Gyptone® se pot crea proiecte spectaculoase, care înglobează nu doar produse cu proprietăţi acustice, ci şi materiale durabile. Şi dacă este nevoie de acces la instalaţii, panourile de acces Gyptone® Access Panels reprezintă soluţia perfectă.

Image
Gyptone®

Plafoanele din gama Gyptone® înglobează tehnologia patentată Activ’Air®, care descompune formaldehida (substanță nocivă, parte din compușii organici volatili, COV – ce poate contribui la manifestarea unor alergii, respirație îngreunată, dureri de cap etc) în compuşi non-volatili inofensivi. Această tehnologie revoluţionară contribuie şi la certificările din cadrul schemelor de evaluare a clădirilor verzi, precum LEED – Leadership in Energy and Environmental Design – şi BREEAM – Building Research Establishment Environmental Assessment Method. 

Image
Gyptone

Siguranţa la incendiu

În grădiniţe, şcoli sau licee, un alt element extrem de important constă în rezistența la foc a pereţilor şi a celorlalte elemente de compartimentare. Concret, este vorba despre durata de timp care permite evacuarea în siguranţă a copiilor şi a cadrelor didactice în eventualitatea izbucnirii unui incendiu într-una dintre încăperile clădirii. Pentru a da doar un singur exemplu, sistemele realizate cu Glasroc® F Ridurit (plăci din ipsos armat cu fibră de sticlă) pot rezista la acțiunea focului până la 4 ore.

Liceul Francez „Anna de Noailles” din București este una dintre lucrările noastre de referinţă, fiind  construit cu materiale Saint-Gobain Rigips, care au asigurat rezistenţa la impact şi protecţia la foc a clădirii.

Image
Anna de Noailles

Copiii au nevoie de super-eroi care să le modeleze lumea, iar aceştia putem fi chiar noi - arhitecţi, constructori, investitori sau părinţi. Împreună suntem responsabili de crearea unui mediu propice de învăţare pentru copiii noştri!

*Disclaimer: Reducerea formaldehidei se bazează pe date experimentale conforme cu standardul IS016000-23, prin montarea plăcilor Activ’Air® pe suprafețe cuprinse între 0,4 m² şi 1,4 m² pentru 1 m³ de spațiu interior. Durata de acțiune a fost confirmată experimental și prin calcule pe un eșantion de plăci de către laboratorul certificat  independent ULE, în colaborare cu Prof. J. Zhang de la Universitatea din Syracuse, expert în Chimia și Ingineria Mediului, Ventilație Mecanică și Calitatea Aerului Interior.