
A construi rapid este același lucru cu a construi mai bine?
„Construiește repede, mai bine și mai ieftin" a fost mantra arhitectului francez Fernand Pouillon (1912-1986) în timpul reconstrucției postbelice, de când a fost luată în serios de majoritatea guvernelor din întreaga lume ca răspuns la urgența demografică și la urbanizarea în creștere. Aceste probleme trebuie privite, de asemenea, prin prisma imperativului climatic. Așadar, întrebarea care se pune acum este cum să construim rapid, mai bine și mai ecologic?
În căutarea unor noi soluții de construcție
28 de ore și 45 de minute. Atât i-a luat unui constructor chinez să construiască o clădire de apartamente cu 10 etaje. A fost o premieră mondială care a "revoluționat" tehnicile tradiționale de construcție. Pentru a stabili acest nou record, antreprenorul a folosit structuri prefabricate asemănătoare unor containere mari și le-a stivuit una peste alta. Trei macarale, câteva șuruburi și racorduri la apă și energie electrică... Iar clădirea a fost gata să își întâmpine noii locatari în mai puțin de două zile. Într-o țară cu o populație de peste un miliard de locuitori, este ușor de înțeles de ce "a construi rapid" este un imperativ esențial. Dar este cu adevărat necesar în alte părți? Deci nu este acesta un record pe cât de util, pe atât de inutil? Sincer?... Nu. Construirea rapidă și - dacă este posibil - mai bună nu mai este doar o optiune. Pentru că, dacă ne uităm în jurul nostru, în lumea de astăzi, există o situație limită.
Deficitul de locuințe evoluează cu viteza luminii, afectând atât țările emergente, cât și cele industrializate. Există deja voci care prezic că aceasta ar putea fi următoarea criză a acestui mileniu. Conform estimărilor, Statele Unite ale Americii vor trebui să construiască locuințe cât pentru trei ani într-un singur an doar pentru a recupera decalajul. Dar situația nu este diferită nici în Europa sau în Africa, unde contorul demografic scapă de sub control și este pe cale să atingă 2,4 miliarde de oameni în 2050, conform celor mai recente proiecții [1].
Așadar, a construi repede înseamnă cu adevărat a construi mai bine? Da! Și cu atât mai mult dacă a construi rapid înseamnă, de asemenea, a răspunde la problemele globale... în timp ce construim mai bine.
Să construim rapid pentru a ne pregăti pentru ziua de mâine
Problemele care trebuie rezolvate construind rapid și mai bine includ urgența demografică, urbanizarea galopantă și necesitatea urgentă de a eradica locuințele de calitate inferioară. Prin urmare, aceste schimbări sunt impulsionate și accelerate de un val de îngrijorare urbană, demografică și de mediu extrem de real. Nu mai construim așa cum am făcut-o dintotdeauna, ci inventăm noi soluții pentru prezent și pentru viitor... acestea sunt provocările cu care se confruntă astăzi industria construcțiilor în timp ce explorează noi modalități de a reduce termenele de finalizare.
Să luăm ca exemplu clădirea chineză: pentru a construi "contra cronometru", constructorul - Broad Group - a îmbrățișat principiile modularității. Cu alte cuvinte, întreaga clădire a fost prefabricată într-o fabrică. Inclusiv sistemele de apă și circuitele electrice. Tot ce a rămas apoi a fost să conecteze unitatea direct pe șantier.
Lemnul și metalul: orientarea spre clădiri regenerabile
O altă opțiune de economisire a timpului - construcțiile ușoare din lemn - pare să ofere o alternativă serioasă pentru construirea rapidă. Folosită pe scară largă în Japonia și în SUA, structura din lemn este o soluție atractivă, având în vedere versatilitatea și viteza de construcție. Urmată îndeaproape de tehnica similară, cea a cadrelor metalice, ambele soluții se bazează pe același principiu de prefabricare în fabrică gata de instalare. Aceasta înseamnă că nu există timp de uscare a materialului umed. Și mai bine, având în vedere penuria actuală de materii prime, lemnul și metalul deschid ușa către o nouă eră a clădirilor regenerabile. Ambele sunt reciclabile și eficiente din punct de vedere energetic, deoarece nu implică nevoia de apă în construcția lor.
Imprimați-mi o casă!
În încercarea de a rezolva problemele actuale legate de locuințe, industria construcțiilor testează, de asemenea, noi căi, inclusiv imprimarea 3D. Saint-Gobain Weber Beamix din Olanda a reușit deja acest lucru prin imprimarea unei întregi case de 94 mp într-o suburbie a orașului Eindhoven. Proiecte similare apar în Belgia, El Salvador și California. O colecție de 15 case 3D a răsărit ca ciupercile pentru Festivalul de muzică și artă Coachella Valley din deșertul Colorado. Proiectate de Mighty Buildings, aceste case ale viitorului îmbrățișează etosul de management al taylorismului, în care 80% din proces este automatizat într-o fabrică. Asta înseamnă că poți deveni mândrul proprietar al unei case imprimate 3D de 3,765 de metri pătrați, la cheie, în doar 24 de ore.
Deci, este imprimarea 3D un răspuns credibil pentru înlocuirea locuințelor precare? Ei bine, deși această tehnologie poate reduce costurile și timpul de execuție, ea nu are toate răspunsurile. Așa că, deocamdată, este folosită în principal pentru construcția de case individuale. Nu și pentru clădiri mari. Apoi, mai este și problema amprentei sale de carbon. Adevărul este că avem puține perspective asupra acestor probleme în acest moment, deoarece tehnologia este prea nouă. Prin urmare, ar fi instructiv să se efectueze o evaluare completă - de la fabrică la șantierul de construcție - pentru a face o comparație corectă cu tehnicile de construcție tradiționale.
Explozia obiectelor BIM
Construirea rapidă a clădirilor necesită proiectarea de produse și servicii inovatoare care să nu compromită aspectele legate de durabilitate. De asemenea, este nevoie de o planificare riguroasă, pentru a evita pierderea de timp pe șantier.
În acest context, șantierele de construcții ar putea deveni mult mai raționalizate prin utilizarea obiectelor BIM. Să înțelegem "BIM" sau modelarea digitală. Poate că aceasta nu este o soluție nouă, dar continuă să demonstreze cât de mult timp prețios poate fi economisit atunci când activitățile de construcție sunt programate și coordonate în mod eficient. Cu BIM, totul este modelat, verificat și analizat în avans. Aceasta înseamnă că nu există surprize neplăcute pe șantier sau ajustări de ultim moment, deoarece totul a fost planificat în prealabil. Un alt mare punct forte al BIM este capacitatea de a partaja informații în timp real. Toți cei implicați în proiect au acces la toate specificațiile tehnice, la programul general și la sarcinile individuale. Acest lucru economisește în mod inevitabil timp, eficientizează fluxurile de forță de muncă și materiale etc... și, prin urmare, construim mai repede! În unele țări, BIM merge mână în mână cu tehnica de "construcție accelerată", care permite suprapunerea sarcinilor și atribuțiilor. De exemplu, aceasta prevede ca lucrările de terasament să înceapă chiar înainte ca faza de proiectare să fie finalizată.
Saint-Gobain Rigips România deține obiecte BIM pentru soluțiile de pereți de compartimentare și tencuieli uscate cu plăci din gips-carton Rigips® și plăci speciale. Soluțiile au fost transpuse în obiecte inteligente 3D de tip BIM, astfel încât utilizatorii acestor programe de proiectare să le implementeze cu ușurință în proiecte.
Obiectele BIM ilustrează cele mai recente tendințe de construcție de pe piață, reprezentând un real suport pentru arhitecți, constructori și ingineri, acestea având rolul de a scurta procesul de proiectare, de a crește siguranța unui proiect, de a reduce la minimum riscul de erori și de a face orice proiect mult mai eficient și mai profitabil.
O altă soluție pentru accelerarea procesului de construcție la fața locului este pre-tăierea materialelor la cerere. Astfel, de exemplu, Saint-Gobain Belgia oferă plăci de gips-carton pre-tăiate exact la dimensiunea potrivită, minimizând deșeurile și economisind cât mai mult timp. Un alt exemplu este reprezentat de plăcile pentru plafon, care sunt teșite pe toate cele 4 laturi pentru a permite o ajustare ușoară, precum și de pereții despărțitori maxi de 3 metri lungime pentru a evita îmbinările multiple. Acestea și alte soluții sunt concepute nu numai pentru a economisi timp, ci și pentru a construi clădiri de înaltă calitate, mai durabile și mai responsabile, amplificând astfel inițiativele de construcție durabilă.
SAM, noul meșter de pe șantier
Construcțiile realizate rapid și calitativ pot beneficia, de asemenea, de avantajele digitalizării și ale Industriei 4.0. Să luăm, de exemplu, dronele, care pot fi utilizate pentru a verifica progresul pe șantierele de construcții mai eficient decât o simplă plimbare în jurul proiectului. Și apoi există SAM, (Semi-Automatic Mason), un zidar robotizat capabil să așeze 3.000 de cărămizi pe zi. Dar, soluții ca acestea ridică întrebări cu privire la viitorul meseriilor specializate. Compania americană care produce modelul SAM se străduiește să îi liniștească pe meseriași: SAM este doar un instrument de creștere a productivității și va avea întotdeauna nevoie de un om care să îl programeze și să inspecteze lucrările finalizate.
Digitalizată, ultramodernă sau bazată pe tehnici tradiționale...În cele din urmă, construcția rapidă este în primul rând un răspuns practic și eficient la schimbările care au loc în prezent în întreaga lume, de la urbanizarea tot mai mare la explozia demografică și la necesitatea unei mai mari eficiențe energetice. Înseamnă, de asemenea, să învățăm cum să construim mai bine, mai convenabil și chiar mai ieftin, fără a face compromisuri în ceea ce privește calitatea produselor.