Grupul Saint-Gobain - dedicat unui model de dezvoltare responsabil și eficient

Bine ați venit în era în care responsabilitatea socială este o parte integrantă din strategia companiilor! Companiile integrează din ce în ce mai mult responsabilitatea socială în acțiunile lor zilnice, atât pentru binele comun al angajaților, precum și al societății. Companiile angajate să acționeze pentru binele comun preferă acțiunile și dovezile în locul discursurilor mari. Mai presus de toate, se asigură că există coerență între ceea ce produc, ceea ce spun și ceea ce fac.
Știați că 55% din populația lumii nu are acces la protecție socială, precum asigurări de sănătate sau pensii, iar 45% beneficiază doar de un singur tip de protecție socială?
La Saint-Gobain, a fost lansat recent programul CARE by Saint-Gobain, care garantează protecție socială pentru toți cei 170.000 de angajați ai Grupului și familiile acestora. Programul de protecție socială acoperă controale medicale, oferă acces la îngrijire, la concediu parental și chiar la asigurări de viață, completând schemele guvernamentale atunci când acestea sunt mai puțin extinse. De asemenea, Saint-Gobain România oferă asigurare privată de sănătate cu acces în toate clinicile private din România, atât pentru angajații Saint-Gobain România, cât şi pentru membrii familiilor acestora, facilitând accesul la un stil de viață mai bun și mai sănătos, solidaritatea fiind un principiu adânc înrădăcinat în cultura corporativă a Grupului.
De la paternalism la companii responsabile social
Ce au în comun omul de afaceri Andrew Carnegie și industrialistul Henry Ford? Amândoi au contribuit, în felul lor, la apariția companiilor filantropice, preocupate să acționeze pentru binele comun. Prin deschiderea a aproape 2.500 de biblioteci în Statele Unite, Andrew Carnegie a oferit comunităților muncitorești acces la cultură. Henry Ford a dublat salariile și le-a scurtat programul de muncă angajaților săi, această mişcare ajutând la stabilizarea forţei de muncă. La acea vreme, abordarea se baza mai mult pe filosofia „paternalismului industrial”, care presupunea contribuția la progresul social prin furnizarea de locuințe, școli și spitale lucrătorilor și familiilor acestora.
Noile vremuri au adus noi abordări. Un secol mai târziu, companiile s-au îndepărtat de paternalism. Acum își propun să acționeze pentru binele comun și să adopte o abordare orientată către o responsabilitate socială corporativă, în conformitate cu valorile companiei. Această nevoie de coerență a dus la crearea unui model economic mai responsabil, care servește obiectivelor sociale și de mediu.
La Saint-Gobain, acțiunile de responsabilitate socială sunt activități esențiale, care fac parte din însuşi ADN-ul Grupului. Grupul se implică în mod constant în acţiuni de responsabilitate socială, atât prin sprijin financiar cât şi prin materiale de construcţii și voluntariat, pentru a asigura confortul şi starea de bine a comunităţii în care activează. Din dorința de a oferi acces la locuințe confortabile, eficiente energetic și prietenoase cu mediul înconjurător, în special comunităților vulnerabile, Saint-Gobain a înfiinţat în anul 2008 Fundaţia Saint-Gobain Initiatives.
Spre exemplu, unul dintre proiectele Fundației Saint-Gobain Initiatives, în parteneriat cu Hope and Homes for Children România, a fost renovarea și utilarea completă a trei apartamente familiale din Suceava, Gura Humorului și Fălticeni. Astfel, Fundația a contribuit la încetarea instituţionalizării a 15 copii şi tineri aflaţi în Centrul de Plasament „Speranța”. Cei 15 copii s-au mutat în noile apartamente, unde se bucură de un spațiu de locuit sigur, confortabil, eficient energetic și prietenos cu mediul înconjurător.
Sursă foto: Hope and Home For Children România
În calitate de lider în domeniul habitatului și al materialelor de construcții, Saint-Gobain şi-a asumat misiunea de a asigura confortul și starea de bine a comunităților în care activează. Grupul este dedicat unui model de dezvoltare responsabil din punct de vedere social, susținând în mod activ numeroase proiecte de impact pentru persoanele aflate în situații vulnerabile, contribuind la îndeplinirea scopului său, Making The World A Better Home, pentru binele nostru comun.