Resurse umane
5 minutes min

Inovația: este nevoie de un întreg colectiv

Inovația: este nevoie de un întreg colectiv

Companiile cele mai inovatoare ale lumii înțeleg că valorificarea unei game extinse de părți interesate și dezvoltarea noilor metode de lucru le îmbunătățesc foarte mult șansele de a crea noi soluții și servicii. Dar cum te asiguri că o cultură a inovației va fi una prosperă?

Exista o concepție greșită conform căreia inovația are loc atunci când o persoană are un moment de revelație sau cantități semnificative de capital investite în cercetare și dezvoltare. În realitate, însă, inovația este un concept mult mai complex. Multe companii înființează laboratoare dedicate inovației pentru a-și îmbunătăți șansele de a crea noi produse și servicii. Dar în timp ce oamenii într-adevăr fac posibilă inovația, există o recunoaștere tot mai sporită a faptului că acest lucru nu este ceva ce poate fi lăsat în voia sorții sau fabricat de către o echipă izolată de „inovatori”.

Apropierea oamenilor cu expertize complementare

De exemplu Kärcher, compania cu sediul în Germania, plasează oamenii în centrul strategiei lor de inovație Acest lucru include colaborarea dintre echipe multidisciplinare pentru a dezvolta noi idei de business, cooperarea cu start-up-uri pe proiecte noi și încurajarea indivizilor din afara companiei să își expună ideile. Pare să funcționeze: cei de la Kärcher spun că aproximativ 90% din toate produsele lor nu sunt mai vechi de 5 ani și că au înregistrat cea mai mare cifră de afaceri de până acum, 2,72 miliarde euro în anul 2020.

„Eforturile constante de a inova trebuie să facă parte din ADN-ul unei companii,” confirmă Fabian Bernhard, profesor de management la EDHEC Business School. „Chiar dacă afacerea merge bine, trebuie să te gândești cum se va schimba piața. Inovația nu este un lucru singular – investiția continuă în oameni este esențială.”

Dar cum pot companiile să asigure că acest tip de comportament este încorporat în cultura companiei pe termen lung?

Crearea unei noi culturi de management

Leadership puternic – și mai precis, noi metode de a practica leadership-ul – este important în depășirea uneia dintre cele mai mari provocări cu care companiile se confruntă atunci când mai multe echipe colaborează: rezistența la schimbare. În legătură cu acest subiect, Fabian Bernhard crede că dacă le dă oamenilor mai multă proprietate și mai mult control asupra unor proiecte sau sarcini este un lucru eficient. „Cea mai bună strategie împotriva imobilității este modificarea percepțiilor oamenilor asupra lucrurilor,” spune el. Dar pentru asta este nevoie de o cultură managerială reînnoită.

Aceasta este o alegere pe care Saint-Gobain a făcut-o. În ultimii ani, pentru a asigura că poate să țină pasul cu piețele tot mai schimbătoare și mai competitive în care operează, Grupul și-a reînnoit profund metodele de management, adoptând noi soluții pentru o muncă bazată pe încredere, împuternicire și colaborare. Această strategie are ca obiectiv îmbunătățirea stilurilor de management, dezvoltarea transparenței, încurajarea spiritului antreprenorial și sporirea oportunităților pentru pregătire.

Deschiderea drumului către o schimbare culturală

Pavând calea către o schimbare culturală, încurajând spiritul inovator printre angajați și explorând noi metode de a fi și de a acționa necesită un proces decizional mai scurt și mai rapid și manageri care sunt dedicați ghidării echipelor lor către o autonomie mai mare și o responsabilitate asupra rezultatelor. Acest lucru înseamnă dezvoltarea unei culturi a colaborării și a unui succes comun, condus de către manageri care au fost pregătiți să minimizeze ierarhia din echipele lor și să împărtășească rezultatele colective.

Încurajarea inovației mai înseamnă și împuternicirea angajaților, încrederea că ei știu mai bine. La Saint-Gobain, de exemplu, a fost creată o serie de aplicații pentru operatorii de pe teren, permițându-le să fie autonomi în declararea defecțiunilor sau a necesității mentenanței pentru echipamentele lor. Drept urmare, ei sunt responsabili pentru mașinăriile lor și pot oferi companiei idei pertinente în legătură cu îmbunătățirea proceselor sau pot chiar să propună noi metode.

De asemenea, este nevoie și de dezvoltarea unei culturi a feedback-ului, al cărei scop să fie oferirea unei contribuții continue în loc de o analiză anuală a proiectelor. În acest fel, angajații pot obține feedback în timp real de la managerii lor asupra fiecărei acțiuni întreprinse și pot, de asemenea, să împărtășească unii cu ceilalți.

Așa cum aceste companii de top demonstrează, este nevoie de un întreg colectiv pentru a inova cu succes. Pentru a inventa noi produse și servicii e nevoie de un amestec complex de oameni, tehnologie și procese. Crearea culturii potrivite este, de asemenea, esențială. Pe măsură ce liderii de afaceri caută să dezvolte abilități de adaptare pentru orice are de oferit viitorul, ei trebuie să mizeze pe inovație și să se asigure că aceasta devine o parte din ADN-ul organizației.

1Mergând înainte: Kärcher dezvăluie noi tehnologii și modele de business interesante