Inovație
5 minutes min

Co-crearea: implicarea tuturor în procesul de inovare

Co-crearea: implicarea tuturor în procesul de inovare

De la sesiuni de brainstorming la prototipuri și de la crowd-sourcing la marketing. Co-crearea devine din ce în ce mai importantă în toate sectoarele industriei de producție actuale. Toată lumea contribuie acum la procesul creativ în moduri care stimulează inovarea. Și funcționează!

Stimularea inovării

„Cel mai important lucru pentru succesul activităților de co-creare este încrederea. Așadar, este la fel de important să găsim cadrul de interacțiune într-o etapă timpurie.” (Sylvie Perez, Director Cercetare, Inovare & Durabilitate la Saint-Gobain PAM)

Deci, cum inovăm astăzi? Singuri la birou sau în laborator? Sau ca o echipă de proiect ultra-motivată? Da și nu. Inovarea este condusă din ce în ce mai mult de co-creație. Aceasta înseamnă angajarea într-un dialog încă din faza de proiectare cu toate părțile interesate, fie că este vorba de clienți, parteneri sau angajați. Toate acestea sună bine, dar cum se aplică? Și, mai ales, de ce?

Faptul că din ce în ce mai mulți producători apelează la acest model mai colaborativ, care implică toate părțile interesate în procesul creativ, se datorează faptului că schimbă totul! „Co-creația ne permite să fim mai agili, să lucrăm mai repede și să fim mai eficienți”, subliniază Sylvie Perez, director de cercetare, inovare și durabilitate la Saint-Gobain PAM. „Are ca rezultat un proces mai creativ, care oferă progres în fiecare element al lanțului valoric”. Trebuie spus că acum co-crearea pare a fi o a doua natură în acest centru de cercetare și dezvoltare Saint-Gobain. Aici, aproximativ 200 de cercetători gândesc soluțiile vitrate de mâine pentru industria automobilelor și a construcțiilor, precum și pentru aplicații industriale (sticlă pentru cuptoare, frigidere etc.). 

Dar cum se transformă o idee într-un produs finit? Tocmai aici intervin diferitele mecanisme de co-creație.

Economia bazată pe experiență

În trecut, modul de gândire în materie de cercetare și dezvoltare se axa pe probleme și soluții; în prezent, acesta include și alți parametri. „Realitatea de astăzi este reprezentată de un concept care plasează clientul în centrul procesului creativ”, subliniază Sylvie Perez. În prezent, cercetarea și dezvoltarea utilizează ateliere de lucru colaborativ și sesiuni de brainstorming pentru a se concentra pe realizarea produsului potrivit, ceea ce înseamnă produsul așteptat de clienți, fezabil din punct de vedere tehnic și care aduce profit. Cele trei pietre de temelie ale pieței, fezabilității și profitabilității înseamnă că acest filtru este acum punctul de plecare al procesului creativ, dar ceea ce este „nou” aici este perspectiva „centrată pe utilizator” care informează parcursul creativ în fiecare etapă a procesului.

Co-creație imersivă

Acest proces a fost adoptat de mulți comercianți cu amănuntul, inclusiv Décathlon (cu Décathlon Création) și IKEA, unde inovarea co-creativă este aproape o religie. Gigantul suedez găzduiește cursuri de inițiere cu startup-uri și antreprenori, lucrează cu studenți și menține un contact constant cu un număr mare de laboratoare de inovare din întreaga lume. În același timp, oferindu-le clienților săi finali posibilitatea de a sugera noi produse. Serviciul de curierat, colete și poștă expres DHL a implicat clienții în sesiunile sale de ateliere de creativitate din Germania și Singapore, cu scopul de a imagina noi soluții care să ofere o experiență mai bună clienților. Crearea centrelor de inovare DHL a blocat această abordare pe termen lung.

Și este o realitate și la Saint-Gobain, în urma lansării Laboratorului de aplicații. În uriașa sală de testare, prototipurile Sekurit sunt montate pe vehiculele clienților săi producători de automobile. De la ploaie la zgomot și vânt aceste vitraje sunt testate cu rigurozitate pentru a se asigura că oferă un nivel unic de performanță termică și/sau acustică. Așadar, unde este beneficiul pentru client? Realizarea de prototipuri este inspirată de o filozofie „hand-made”; o abordare personalizată care ne permite să ne ajustăm parametrii foarte precis la așteptările clienților. „Totul este testat, setat și modificat pentru a se alinia la preferințele clienților”, continuă Sylvie Pérez. „Este o nouă abordare a creativității care accelerează timpul de lansare pe piață, reducând în același timp riscurile.” Centrat pe utilizator, așa cum am spus.

Co-crearea este, de asemenea, un proces intern

Așadar, este co-inovarea o nouă mentalitate? Da, deoarece implică o mare interacțiune cu clienții, dar și în cadrul companiei, prin implicarea echipelor de vânzări și marketing și/sau a unităților de producție. „La Saint-Gobain, interacționăm nu numai cu angajații, ci și cu cadrele universitare, pentru a înțelege mai bine anumite mecanisme fizice și chimice care guvernează procesul de lipire a anumitor polimeri”, explică Sylvie Pérez. „De asemenea, lucrăm în colaborare cu startup-uri, care contribuie cu agilitatea lor înnăscută și cu o creativitate enormă.”

Care sunt beneficiile concrete ale co-creării?

Această atmosferă de competiție sănătoasă este o sursă de inspirație, deoarece numeroasele faze de testare și de realizare a prototipurilor facilitează validarea unui proiect cu adevărat creativ sau, alternativ, respingerea unei idei care părea bună, dar care, de fapt, nu funcționează. Și unde intervine rentabilitatea? Acesta este obiectivul final, dar nu este neapărat un câștig imediat. „Co-crearea este o modalitate dovedită de a câștiga cotă de piață, deoarece produsul răspunde unei nevoi specifice. Acestea fiind spuse, ar trebui să fim atenți să nu confundăm viteza cu graba. Sfatul meu? Îndrăzniți să nu vă grăbiți și, cel mai important, abordați-vă permisiunea de a face greșeli, care reprezintă o parte esențială a procesului creativ.”
 

 

Copyrights: 
Shutterstock
©ChristelSasso_CAPA