Hero Image
Inovație arhitecturală. Clădiri simbol din întreaga lume proiectate cu sticlă de înaltă performanță de la Saint-Gobain
Soluții de încredere
Inovație
5 min

Inovație arhitecturală. Clădiri simbol din întreaga lume proiectate cu sticlă de înaltă performanță de la Saint-Gobain

În toată lumea există multe puncte de atracție inovatoare din punct de vedere arhitectural – de la clădiri impunătoare, desprinse dintr-un secol al viitorului, cu forme abstracte, până la edificii care folosesc tehnologii și soluții de ultimă generație. Soluțiile Saint-Gobain sunt pretutindeni, iar astăzi vă prezentăm contribuția noastră la construcția fațadelor a trei clădiri din Europa. Sticla de înaltă performanță de la Saint-Gobain a venit în ajutorul arhitecților cu soluții eficiente și durabile.

Sediul Autorității Portuare, Belgia

Sursă: Hufton + Crow

Într-o zonă aflată la granița dintre orașul Antwerp, Belgia și portul său, se remarcă o bijuterie arhitecturală ce a devenit noul sediu al Autorității Portuare. Volumul cu pereți de sticlă de peste 100 de metri lungime a fost amplasat pe acoperișul clădirii care găzduia fosta stație de pompieri și, acum, este spațiul unde își desfășoară activitatea cei 500 de angajați ai Autorității Portuare. Priveliștea grandioasă asupra portului și a orașului oferită de acest proiect, cât și iluzia efectului de mișcare oferit de pereții din sticlă cu fațete triunghiulare și designul arhitectural, reprezintă atuurile sale cele mai sugestive.

Diferitele configurații, în care s-au înglobat și sticle SGG STADIP® SILENCE, asigură în interior un confort acustic sporit, protejând astfel utilizatorii de zgomotele din exterior. Pentru asigurarea performanțelor legate de nivelul de transmisie al energiei solare, s-au utilizat mai multe tipuri de sticle de bază (sticle suport), cum ar fi SGG PLANICLEAR®  și SGG DIAMANT®. Cu ajutorul sticlelor menționate, zonele transparente și cele opace au aspectul identic, privind din exteriorul clădirii, obținându-se, astfel, o fațadă unitară, o dinamică și o personalitate distinctă a clădirii.  Toate acestea au contribuit în mod semnificativ la obținerea certificării BREEAM “FOARTE BINE” de către acest proiect.

Aeroportul din Zagreb, Croația

Sursă: Josip Škof

Prin aspectul său futuristic și vitrajele ample, noul terminal al Aeroportului din Zagreb, Croația, principalul aeroport al țării, impresionează orice călător și a devenit rapid un punct de reper în regiune. Cei 65.000 m2 au fost construiți în decursul a trei ani, se întind pe patru nivele, iar designul contemporan tradus prin forma ondulatorie a acoperișului amintește de munții din împrejurimi. Acoperișul a fost realizat parțial din vitraj și parțial dintr-un scut de aluminiu de ultimă generație, în vreme ce pentru fațadele proiectului au fost implementate sisteme din aluminiu și vitraje structurale cu o transmisie luminoasă înaltă, din gama COOL-LITE® SKN. Proprietățile de control solar ale acestui tip de sticlă din portofoliul Saint-Gobain contribuie la confortul din interiorul clădirii, reducând nevoia unei instalații costisitoare de aer condiționat și pierderea excesivă de căldură. De asemenea, din nevoia de a oferi turiștilor o priveliște deosebită, arhitecții au apelat la soluția Saint-Gobain LITE-WALL ISO pentru fixare in puncte a vitrajelor in zona lifturilor, reușind să asigure un nivel maxim de transparență printr-un număr minim de îmbinări.

Curtea Judecătorească a Parisului, Franța

Sursă: Laurent Zylberman-Graphix-Images

Curtea Judecătorească a Parisului, gigantul de sticlă ce tronează deasupra părții nordice a centrului orașului, te lasă fără cuvinte atunci când îi admiri cele 38 de etaje dispuse pe 160 de metri înălțime. Cele 4 paralelipipede înalte de sticlă plasează clădirea Curții Judecătorești printre cele mai mari proiecte din capitală și cel mai mare palat de justiție din Europa. Proiectul a fost lansat în 2012, făcând parte din planul de reorganizare a serviciilor de justiție și promite să nu rămână neremarcat în peisajul capitalei. Cu o suprafață de 135.000 m², clădirea poate să găzduiască zilnic 9.000 de oameni. Cu o suprafață de sticlă care depășește 50.000 m², clădirea a fost finalizată în 2017, simbolizând în viziunea arhitecților transparența justiției.

Mulțumită soluțiilor Saint-Gobain pentru fațade, clădirea oferă oamenilor confort acustic, izolare termică, control solar, protecție împotriva focului, precum și intimitate. Produsele Saint-Gobain au fost alese de arhitecți de asemenea datorită aspectului exterior. Combinația de soluții oferă clădirii o personalitate aparte și filtrează lumina pentru a crea un mediu plăcut în interior. COOL-LITE® SKN 054 a fost produsul ideal pentru a oferi control solar și izolare termică acestor ferestre foarte mari. Pentru a completa vitrajele de înaltă performanță, arhitecții au ales să folosească produsul COOL-LITE® ST BRIGHT SILVER pentru protecția sa solară foarte bună și pentru aspectul său care oferă reflexivitate luminoasă, precum și SGG CLIMAPLUS în componența vitrajului dublu, pentru a crește siguranța și securitatea. Cu factorii control solar și izolare termică în vitrajele pentru fațade, Curtea Judecătorească din Paris își poate păstra interiorul răcoros în timpul verilor fierbinți și călduros în timpul lunilor geroase. Prin alegerea produselor Saint-Gobain, clădirea Curții Judecătorești îndeplinește cerințele Planului Climatic al Parisului.