Soluții de încredere
Eficiență energetică
8 minutes min

Izolarea exterioară sau interioară a acoperișului? Ce alegem?

Izolarea exterioară sau interioară a acoperișului? Ce alegem?

Calculele făcute conform Metodologiei Mc001/2006 arată că, într-o casă unifamilială neizolată, circa 45% din căldură se poate pierde prin acoperiș. Pentru a evita pierderile de căldură, există soluții: izolați-vă mai bine acoperișul pentru a vă bucura de confort și pentru a face economii la factura de energie. Există însă două opțiuni disponibile: izolarea exterioară a acoperișului sau izolarea pe interior a acoperișului. Ce alegem? În acest articol vă oferim principalele aspecte de care să țineți cont pentru a alege cea mai bună variantă potrivită nevoilor dumneavoastră, dar și constrângerilor proiectului.

Indiferent dacă vorbim de ​​renovare sau de un proiect nou de construcție, izolarea acoperișului necesită o atenție deosebită pentru a vă asigura o casă mai confortabilă și mai eficientă din punct de vedere energetic și, prin urmare, mai economică. Izolarea pe la exterior sau pe la interior are fiecare propriile avantaje, dar ambele au un scop comun: îmbunătățirea izolației acoperișului din punct de vedere termic și acustic. O astfel de îmbunătățire presupune şi minimizarea sau chiar eliminarea punților termice, împreună cu realizarea unei etanșeități optime la aer a acoperișului.   

 

Știați că...

7 m2 K/W

Un acoperiş  este cu atât mai bine izolat cu cât valoarea parametrului R’  este mai ridicată.  R’  reprezintă  rezistenţa termică corectată a acoperişului, care include efectul punţilor termice (căpriori, grinzi, ferestre de mansardă, popi etc.). Recomandarea Saint-Gobain este ca, în orice clădire încălzită, acoperișul să  aibă  o rezistenţă  termică  corectată  R'  de minimum 7 m2 K/W. Această valoare asigură un nivel suficient de scăzut al pierderilor de căldură pe timpul sezonului rece. În acest fel, cheltuielile pentru încălzire sunt reduse, șarpanta acoperișului este protejată,  iar energia consumată  pentru răcire pe timpul verii se diminuează considerabil.

1. IZOLAREA ACOPERIȘULUI LA EXTERIOR

Izolarea exterioară a acoperișului se referă la aplicarea stratului de izolație deasupra căpriorilor mansardei. Acest strat izolant este fabricat din materiale adecvate structurii acoperișului, precum și condițiilor de mediu ale clădirii.

De ce să alegeți izolarea exterioară a acoperișului?

Izolarea acoperișului pe la exterior are avantajul de a nu vă reduce spațiul de locuit și de a lăsa vizibile dinspre interior grinzile şi căpriorii șarpantei. Ca parte a unei renovări, prin alegerea acestei soluții se evită distrugerea placării interioare a mansardei şi permite locuirea mansardei pe timpul lucrărilor. În plus, soluția face posibilă repararea căpriorilor, dacă este nevoie și, mai presus de toate, refacerea învelitorii acoperișului. În cele din urmă, izolația continuă oferită de această tehnică limitează semnificativ punțile termice și optimizează confortul termic al casei, ceea ce înseamnă economii semnificative la factura de energie.

Mai dificil de implementat în timpul unui proces de renovare, izolarea pe la exterior a acoperișului implică cu siguranță un cost mai mare decât izolarea pe la interior, însă acest cost trebuie gândit în perspectivă, deoarece un acoperiș nou are o valoare adăugată mai mare în timp.

Izolarea pe exterior presupune o înălțare a învelitorii acoperișului şi o modificare a fațadei, caz în care trebuie obținută în prealabil o autorizație de construcție. Dacă doriți să profitați de ocazie pentru a vă schimba aspectul acoperișului (prin schimbarea materialului pentru acoperiș, de exemplu), este important să aflați în prealabil reglementările urbanistice, astfel încât noul material să respecte reglementările locale de urbanism.

Tehnici de izolare a acoperișului pe exterior

Sarking

Potrivit pentru acoperișuri înclinate cu șarpante tradiționale și în regiuni montane, sarking-ul implică plasarea stratului de izolație între elementele de structură a șarpantei și învelitoarea acoperișului. Această tehnică implică ridicarea învelitorii acoperișului față de nivelul inițial. Izolațiile recomandate în general în sarking sunt panourile rigide din vată minerală bazaltică. Potrivit pentru foarte multe tipuri de acoperișuri, sarkingul oferă multiple avantaje: execuție rapidă, nicio pierdere de spațiu locuibil în interiorul mansardei, absenţa punților termice, performanțe de izolare termică și fonică ridicate.

Detaliu: în cazul podurilor nelocuite, instalarea izolației pe planșeu – vrac, saltele sau panouri – poate fi considerată ca izolație a acoperișului la exterior.

Cum să începeți lucrările de izolare exterioară a acoperișului?

În primul rând, alegeți un acoperiș care va putea fi suportat de șarpanta existentă, decizie care trebuie luată în urma efectuării unui calcul de stabilitate. În cazul în care se fac modificări la structura șarpantei este necesară o autorizație de construcție.

 

2. IZOLAREA ACOPERIȘULUI LA INTERIOR

Izolarea acoperișului la interior constă în montarea stratului de izolație în interiorul mansardei, fără a se interveni asupra șarpantei şi învelitorii.

Pentru izolarea acoperișului la interior recomandăm soluţia MANSARDA PERFECTĂ PLUS, care va reduce factura anuală de încălzire cu peste 40% și va îmbunătăţi considerabil confortul acustic. În plus, soluţia împiedică apariţia umidităţii şi a mucegaiului, care deteriorează elementele de construcţie şi pot afecta sănătatea locatarilor.

De ce să alegi izolarea acoperișului pe interior?

Mai ușor de instalat și mai accesibilă decât izolarea pe la exterior, izolarea acoperișului pe la interior este adesea utilizată în contextul unei renovări, în special în cazul șarpantelor care au o înălțime suficientă între planșeu şi căpriori. Spațiul util rezultat va fi mai mic decât cel existent inițial, atunci când zona nu era amenajată pentru a fi locuită. Vor trebui instalate tâmplarii specifice (ferestre de mansardă), instalații electrice, surse de lumină, surse de încălzire şi de răcire şi va trebui conceput designul interior. Spațiul respectiv nu va putea fi întrebuințat pe durata lucrării, de aceea soluția poate fi adoptată mai ales pentru mansardele locuibile, dar încă neamenajate.

Notă: punțile termice sunt prezente şi au un impact mai mare în cazul izolării acoperișului pe la interior decât în cazul izolării pe la exterior.

Izolarea acoperișului pe interior: ce produse putem alege?

Pentru menţinerea confortului termic atât în sezonul rece, cât şi cel cald, izolarea acoperișului pe interior se face, în general, prin aplicarea a două straturi de izolație plasate între căpriori, acoperite cu o membrană de control al umidității (ex. ISOVER VARIO® KM Duplex UV). Grosimea cumulată de 300 mm a două straturi de vată minerală ISOVER FORTE asigură o valoare a rezistenţei termice corectate de R' = 7 m 2 K/W ce contribuie la reducerea considerabilă a energiei consumate pentru încălzire / răcire, investiţia iniţială fiind recuperată rapid (2 până la 3 ani).

Pentru a realiza o termoizolare performantă la un pod peste un planșeu de beton, puteți opta pentru montarea unor straturi suprapuse de vată minerală de sticlă ISOVER RIO PLUS cu grosime cumulată de minim 35 cm. Acestea trebuie montate astfel încât să se evite discontinuitățile în straturile izolante şi apariția spaţiilor libere între saltele şi grinzi sau între saltele şi pereţi. (Camera situată sub pod necesită un foarte bun nivel de izolare termică pentru a se evita consumul ridicat de energie pentru încălzire şi apariţia condensului pe plafon.)

În cazul unui pod necirculabil, se recomandă montarea unui strat (cel situat în partea de jos) de ISOVER RIO ALU peste care să se suprapună alte straturi de ISOVER RIO PLUS. Grosimea totală a straturilor de vată trebuie să fie de minim 35 cm. Se va evita circularea sau instalarea de obiecte pe vata minerală – în caz contrar degradarea sa va fi iremediabilă.  

Notă: Montajul produselor caşerate cu aluminiu se va realiza întotdeauna cu caşerajul orientat înspre partea încălzită.

Important: La izolarea mansardei, nu recomandăm folosirea produselor din vată minerală de sticlă cu ʎ = 0.042 W/(m K) sau ʎ = 0.044 W/(m K). Aceste produse nu au rigiditatea necesară unei izolații în poziție înclinată. Aceste produse sunt recomandate doar la izolațiile montate în plan orizontal: poduri circulabile sau necirculabile.

Pentru termoizolarea acoperișului mansardat puteți opta şi pentru ISOVER UNIROLL PLUS.

Știați că...

25 cm

Instalarea în acoperiş  a 25 cm de  ISOVER UNIROLL PLUS  poate reduce cheltuielile pentru încălzire cu 2500 lei/an (într-o mansardă de 100 m2 utili situată în zona Bucureștilor). 25 cm de ISOVER UNIROLL PLUS sunt echivalenți cu 35 cm produs cu λD = 0,044 W/(m K) sau λD = 0,045 W/(m K).

Costul acestui tip de lucrare diferă în funcţie de materialul izolant ales, dar şi de înălțimea mansardei. Calculează necesarul de materiale, aici.

În ceea ce privește bugetul, izolarea acoperișului, fie pe interior, fie pe exterior, vă aduce economii imediate de energie, iar costul se amortizează rapid. De asemenea, în anumite condiții, puteți beneficia de ajutor financiar în cadrul Programului Casa Eficientă Energetic.