Soluții de încredere
Dezvoltare durabilă
8 minutes min

Provocările generate de schimbările climatice în domeniul construcțiilor

Provocările generate de schimbările climatice în domeniul construcțiilor

Întreaga lume se confruntă cu valuri de căldură, furtuni, inundații. Schimbările climatice provoacă fenomene meteorologice cu manifestări din ce în ce mai intense și mai frecvente. Acestea au un impact de amploare asupra planetei, a locuitorilor și, bineînțeles, asupra clădirilor noastre. Așadar, cum construim sau renovăm ținând cont de incertitudinea climatică?

Clădiri mai rezistente în fața intemperiilor

Riscurile legate de schimbările climatice necesită o nouă abordare a construcțiilor prin utilizarea sistematică a unor soluții durabile, în ceea ce privește vitrajele, izolarea, fațada, structura și etanșeitatea la aer. (Gilles Leva, Vicepreședinte Adjunct Marketing & Dezvoltare Saint-Gobain) 

Nu mai există niciun dubiu - încălzirea globală a început, iar Grupul interguvernamental privind schimbările climatice IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) trage un semnal de alarmă. Potrivit ultimului său raport, până în 2050, dezastrele naturale vor crește în întreaga lume, inclusiv inundațiile, valurile de căldură, uraganele etc. Pe lângă impactul pe care îl au asupra mediului și a locuitorilor, schimbările climatice pun sub semnul întrebării vulnerabilitatea clădirilor noastre și capacitatea lor de a rezista la evenimente din ce în ce mai intense și mai frecvente. Toate țările sunt afectate, atât cele din emisfera nordică, cât și cele din emisfera sudică, țările tropicale și zonele temperate. De aceea, modul în care construim, ca răspuns la schimbările climatice, nu mai este o simplă opțiune, ci un imperativ, care trebuie luat foarte în serios atunci când se pun bazele construcțiilor pentru lumea de mâine. Acest lucru ridică mai multe întrebări: Cum pot fi adaptate clădirile la climă? Ce soluții constructive pot fi utilizate? Ce opțiuni de renovare există?

Izolarea pentru protecția împotriva temperaturilor extreme

În viitorul apropiat, temperaturile extreme ar putea deveni frecvente, chiar și în zonele temperate. De aceea, izolarea clădirii prin soluții de anvelopare cu performanțe sporite de izolare termică devine un element crucial. Zonele din Orientul Apropiat și Asia de Sud-Est vor trebui să învețe cum să îmbunătățească gestionarea aerului condiționat. "Este un aspect important de luat în considerare, deoarece, pe măsură ce temperaturile cresc, există o intensificare corespunzătoare a cererii de energie electrică - în special pentru răcirea aerului. Energia devine mai rară și mai scumpă din cauza scăderii subvențiilor guvernamentale, care au menținut prețurile la un nivel scăzut timp de decenii.", spune Gilles Leva, vicepreședinte adjunct Marketing & Dezvoltare la Saint-Gobain.

“Peste tot, consumul explodează, ceea ce duce la o inflație galopantă." Așadar, ce se poate face pentru a ne proteja eficient împotriva valurilor de căldură, limitând în același timp cererea de echipamente de aer condiționat? Atenția se va îndrepta spre izolarea corespunzătoare a anvelopei clădirilor și spre utilizarea unor suprafețe vitrate cu rol de izolare termică. Țările calde, de exemplu, vor trebui să treacă la vitraje duble și chiar, din ce în ce mai mult, la inovații de tipul vitrajelor capabile să își adapteze automat nuanța în funcție de lumina soarelui, sporind astfel confortul ocupanților fără a obtura vederea. 

Indiferent dacă țara respectivă are o climă caldă, temperată sau tropicală, provocarea va consta, de asemenea, în eliminarea punților termice și în asigurarea unei etanșeități excelente. Este nevoie de reînnoirea aerului la interiorul locuințelor astfel că sistemele de ventilație cu dublu flux vor garanta calitatea aerului. 
 

ȘTIAȚI CĂ

R= 6.78 m2K/W

Fațada ventilată realizată prin placare dublă la faţa exterioară cu plăci din ipsos armat cu fibre celulozice Rigidur® H și plăci din ciment Aquaroc® este o soluție potrivită pentru izolare termică cu rezistenţă termică R= 6.78 m2K/W (calculată în câmp curent), ce oferă și izolare acustică Rw până la 69 dB, plus rezistenţă la foc EI 90.

Exemple soluții

În cazul fațadelor clădirilor non-rezidențiale, se poate opta pentru vitrajele oferite de Saint-Gobain Glass Romania, precum cele din gama COOL-LITE® (COOL-LITE® XTREME, COOL-LITE® SKN, COOL-LITE® KN, COOL-LITE® XTREME ORAÉ) - soluţii optime pentru aplicaţii în care se cere o transmisie luminoasă foarte ridicată, corelată cu un grad ridicat de protecţie solară și o izolare termică avansată. Pentru clădirile rezidențiale, indiferent de sezon sau de vremea de afară, PLANISTAR SUN PLUS este conceput pentru a oferi un maxim de transparenţă, un factor solar foarte scăzut și un coeficient de izolare termică excelent.

Într-o mansardă la care acoperișul a fost termoizolat cu vată minerală de sticlă (între și sub căpriori) și placat spre interiorul încăperii cu plăci din gips-carton, căpriorii reprezintă elementul din lemn cel mai expus la fenomenul de acumulare a umidității, deoarece nu au nicio suprafață de contact cu aerul din exterior sau din interior, care ar ajuta la evacuarea acesteia. Există o soluție inteligentă de a proteja căpriorii și vata împotriva acumulării umidității:  sistemul ISOVER Vario® (membrana ISOVER Vario® KM Duplex UV și accesoriile sale de montaj).

ȘTIAȚI CĂ

100%

Membrana ISOVER Vario® KM Duplex UV garantează păstrarea lemnului căpriorilor la adăpost de agresiunea mucegaiului și a altor ciuperci microscopice pe timp nelimitat.

În timpul iernii, membrana VARIO® KM Duplex UV este etanşă (permeabilitate foarte scăzută), nu permite accesul vaporilor de apă generați în interiorul clădirii către elementele structurale ale acoperişului sau peretelui. Acestea au temperaturi scăzute și vaporii ar putea condensa pe ele, deteriorându-le în timp. Pe timp de vară, VARIO® KM Duplex UV este permeabilă (permeabilitate ridicată), lasă să treacă vaporii de apă rezultaţi din uscarea lemnului. În acest fel, vaporii sunt eliminați din elementul de construcție și se evită condensarea lor în zonele mai reci ale acestora. Astfel, se asigură păstrarea în stare uscată a elementelor structurale (în special a celor din lemn) și se mărește durata lor de viață. În tot timpul anului, membrana conferă elementului de construcție o etanșeitate deosebită la trecerea aerului. În acest fel se evită pierderi de căldură considerabile pe timpul iernii, precum și riscul apariției condensului pe elementele structurale.

Soluții rezistente la uragane

Pe lângă temperaturile extreme, un alt risc dovedit este reprezentat de furtuni și uragane. Vânturile puternice pot provoca daune semnificative acoperișurilor și fațadelor. Pentru a limita expunerea la vânt, actorii din sectorul construcțiilor vor trebui să acorde o atenție deosebită rezistenței materialelor și sistemelor. În unele zone, s-a renunțat la sistemul tradițional de izolare exterioară a caselor și clădirilor mici cu tencuială peste izolație din polistiren. Fiind mult prea ușor în caz de vânt puternic, acest tip de izolație este deja interzis de-a lungul coastei norvegiene. Acolo, clădirile sunt realizate în schimb cu fațade ventilate, formate dintr-un perete de zidărie, izolație, un spațiu care permite trecerea aerului și plăci exterioare de închidere a fațadei, fixate cu ajutorul unor elemente metalice. Sistemul de termoizolare a fațadei cu această structură acționează ca o barieră, în timp ce spațiul de aer protejează izolația și păstrează pereții în bună stare.

Deoarece aceste fenomene meteorologice sunt adesea însoțite de precipitații abundente, ele ridică, de asemenea, problema realizării unor fațade ventilate dar cu proprietăți bune de etanșeitate. Cu cât fațada este mai etanșă, cu atât structura își va păstra mai mult timp integritatea. De asemenea, tencuieli precum weberpass topdry cu tehnologia Aquabalance de la Weber combat eficient umiditatea stagnantă pe perete și împiedică răspândirea fungilor și a ciupercilor pe fațadă fără a utiliza în formulă substanțe biocide. "În același timp, în țările în care clădirile cu structură din lemn sunt tradiționale, parterul este construit din ce în ce mai solid, pentru a rezista mai bine la umiditate și chiar la inundații", adaugă Gilles Leva.

Mai rar, dar la fel de devastator, riscul seismic nu trebuie neglijat. Acesta pune din nou sub semnul întrebării structura clădirii și, mai precis, flexibilitatea și ușurința acesteia. În acest caz, nu se pune problema utilizării de materiale grele, care ar putea provoca daune majore. În schimb, ideea este de a face clădirea mai flexibilă, pentru a prelua unda seismică, realizând o mișcare asemenea unei trestii care se îndoaie fără să se rupă. În Japonia, de exemplu, structurile din lemn ale clădirilor încorporează un sistem ingenios de cabluri. În mod normal, cablurile sunt întinse pentru a menține rigiditatea întregii structuri. Dar dacă are loc un cutremur, cablurile sunt eliberate, astfel încât clădirea devine mai flexibilă și se mișcă odată cu cutremurul. "Să nu facem nicio confuzie! Noțiunea de structuri ușoare nu este incompatibilă cu noțiunea de rezistență", explică Gilles Leva. "Dimpotrivă! Structurile din lemn și metal au multe calități atunci când vine vorba de rezistența la evenimente violente. În plus, ele permit să se construiască, să se demoleze și să se reconstruiască mai rapid."

Exemple soluții

În timp ce amploarea schimbărilor climatice impune noi standarde de construcție, este nevoie să ne aplecăm și asupra lucrărilor de renovare a clădirilor. Soluții precum vitrajele duble/triple, tencuiala cu rol de protecție și placarea sunt ușor de implementat. 

Este clar că este nevoie de o nouă perspectivă ce abordează orașul ca ansamblu și de un mod inovator de a construi pentru a face față provocărilor reprezentate de schimbările climatice. Acest lucru necesită construirea unor orașe mai ecologice, cu clădiri modulare sau cu clădiri reversibile – la care designul poate fi reinterpretat și anumite părți pot fi adăugate sau eliminate fără a distruge materialele de construcție înglobate în partea demontată. Clădirile trebuie concepute pentru o multitudine de utilizări viitoare.