
Competiția Saint-Gobain National Trophy și-a desemnat câștigătorii
Câștigătorii competiției Saint-Gobain National Trophy au fost desemnați în cadrul unei gale festive, la care au participat reprezentanți ai proiectelor înscrise – companii de construcție, birouri de arhitectură, antreprenori specializați în proiectarea și execuția fațadelor.

Această competiție recunoaște și premiază excelența şi inovația în execuția lucrărilor de construcție prin utilizarea soluțiilor Saint-Gobain, stimulând totodată promovarea de soluții noi care răspund provocărilor momentului: eficiența energetică, protecția mediului şi dezvoltarea durabilă.
Începând cu ediția curentă, în concursul național au putut fi înscrise atât proiecte realizate cu soluții pe bază de gips, cât și proiecte care au înglobat soluții pe bază de sticlă, fiind pentru prima dată când acestea au fost reunite sub umbrela completă a soluțiilor Saint-Gobain, în cadrul primei ediții a Saint-Gobain National Trophy.
La nivel local, au fost înscrise 33 de proiecte, cele desemnate câștigătoare corespunzând exigențelor de jurizare, în baza unor criterii bine definite: excelența în execuție, contribuția constructorului sau a fațadierului în cadrul proiectului, calitatea proiectului arhitectural (propunerea de soluții inovatoare Saint-Gobain și viziunea privind integrarea acestora), beneficiile proiectului, gradul de sustenabilitate și calitatea prezentării.
Saint-Gobain National Trophy reprezintă o șansă de afirmare a excelenței în domeniul construcțiilor și oferă recunoaștere în rândul comunității de specialiști în construcții de interioare şi fațade din România. Concursul este totodată o rampă de lansare spre evenimentele internaționale Saint-Gobain Glass International Event – organizat la Paris și Saint-Gobain Gypsum International Trophy, care va avea loc anul acesta la Atena. Cea de-a 13-a ediție a Saint-Gobain Gypsum International Trophy marchează un sfert de secol de la lansare, competiția fiind organizată la nivel de Grup, la fiecare doi ani, încă din 1998.
Premiul I
Clădirea de birouri Matei Millo Offices, București
Matei Millo Offices este o clădire de birouri premium de clasa A, cu certificare BREEAM Outstanding, desfășurată pe 3 niveluri subterane, parter, mezanin și 9 etaje.
Clădirea de birouri Tandem Offices, București
Tandem Offices este un proiect central de birouri, având aproximativ 19.600 m2 suprafață închiriabilă, cu specificații de top de clasa A. Clădirea este dezvoltată pe 3 niveluri subterane, parter și 7 etaje superioare.
Sediul de birouri Saint-Gobain din clădirea One Tower, etaj 10, București
Un spațiu modern de birouri, cu o capacitate de 1400 m2, în prima clădire de birouri din România care a obținut certificările LEED v4 Platinum Building Design & Construction și WELL Health-Safety.
Premiul II
Clădirile de birouri London și Oslo, Sema Parc, București
Sema Parc este cel mai mare proiect de regenerare urbană din București, un proiect imobiliar mixt, care acoperă toate funcțiunile și facilitățile unei dezvoltări urbane actuale.
Clădirea de birouri nZEB OFFICE Comănești
Clădirea este proiectată pe baza principiilor nZEB, folosind soluții inovatoare. Structura clădirii este din lemn, panourile utilizate sunt din CLT, iar celelalte materiale sunt ușoare, însă confortul pentru ocupanți este maxim.
Premiul III
Complexul rezidențial One Herăstrău Towers, București
One Herăstrău Towers continuă Trilogia One Herăstrău cu 2 turnuri rezidențiale, oferind vederi panoramice asupra Lacului Herăstrău și a zonei de nord a capitalei.
Ansamblul rezidențial Luxuria Residence, București
Luxuria Residence este primul ansamblu rezidențial din București certificat BREEAM Excellent. Clădirile proiectate conform acestor standarde internaționale de sustenabilitate au un impact redus asupra mediului, prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a consumului de energie.
Proiecte distinse cu Premiul Special al Juriului
Clădirea de birouri One Cotroceni Park 1, București
One Cotroceni Park este un proiect multifuncţional destinat să găzduiască o comunitate de peste 12.000 de oameni care trăiesc şi lucrează împreună.
Căminul Studențesc Universitatea de Vest, Timișoara
Proiectul include construirea unui imobil de şapte niveluri, cu o suprafaţă construită de 4.128 m2 şi o capacitate de 902 locuri în camere de două persoane şi 32 locuri de cazare pentru persoane cu dizabilităţi.
Sala polivalentă Bistrița
Sala Polivalentă Bistrița, construită pe o suprafață totală de 7350 m2, ce face parte din Complexul Sportiv "Unirea", are o capacitate de 3000 de locuri. De asemenea, se regăsesc terenuri exterioare de sport, o pistă de alergare cu 8 culoare și un centru de cazare cu 30 de camere.
Hotelul Ibis Styles Bucharest City Center
Hotelul Ibis Styles Bucharest City Center se află în inima orașului București, fiind în apropiere de Gara de Nord, Parcul Cișmigiu, Ateneul Român și Piața Victoriei. Spațiul are o suprafață utilă de aproximativ 1300 m2, oferind 152 de camere și o parcare privată.
Clădirea de birouri Globalworth Square
Globalworth Square este un proiect ambițios, conceput ca un centru de afaceri axat pe sustenabilitate, inovație, digitalizare și eficiență.
Ansamblul rezidențial Essenza Residence
Complexul rezidențial Essenza Residence a fost proiectat să continue acțiunea de modernizare a orașului Timișoara și de a crea locuințe de înaltă calitate. Apartamentele au fost realizate cu multă atenție pentru a corespunde tuturor necesităților, având propriile caracteristici și o personalitate el
Aeroportul Internațional Brașov
Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav se află la o distanță de 12 km de Brașov. Pista va avea o lungime de 2820 m o lățime de 45 m și acostamente betonate de câte 7.5 m.
Trei dintre proiectele înscrise în competiția National Trophy s-au calificat la Saint-Gobain Gypsum International Trophy care va avea loc pe 28 aprilie la Atena, în Grecia, unde vor concura alături de alte 70 de proiecte din 27 de țări.
Proiecte calificate la Saint-Gobain Gypsum International Trophy
Proiecte recompensate cu invitația de a participa la Saint-Gobain Glass International Event
„Am fost onorat să fac parte din juriul competiției Saint-Gobain National Trophy. Arhitectura este o artă holistică, iar vocea noastră, a arhitecților, în procesul de construire sustenabilă, de edificare cu valoare, este importantă, pentru că avem o viziune integratoare. Ambițiile Saint-Gobain se înscriu în ambițiile Uniunii Internaționale a Arhitecților, iar premiile acordate în cadrul acestui concurs ilustrează ansambluri iconice de valoare, care ne fac cinste”. (Arh. Vlad Gaivoronschi, Prof. Dr. la Universitatea Politehnică din Timişoara, Facultatea de Arhitectură, co-fondator al Biroului de Arhitectură Andreescu & Gaivoronschi, membru al juriului Saint-Gobain National Trophy, ediția actuală, distins cu Premiul Președintelui Juriului la cea de-a 12-a ediție a Saint-Gobain Gypsum International Trophy pentru proiectul ISHO Timișoara)
„Această competiție nu este doar despre premii și câștigători, ci despre multitudinea de idei și punerea soluțiilor Saint-Gobain în operă, astfel încât creativitatea, inovația, grija față de mediu și confortul să fie elemente integratoare. Am descoperit în fiecare dintre proiectele înscrise mai mult decât atenția la design sau anumite funcționalități. Fiecare dintre ele este inspirat atât de nevoia comunităților de a îmbunătăți calitatea vieții prin creșterea gradului de confort, cât și de grija față de mediul înconjurător prin utilizarea de soluții sustenabile și performante Saint-Gobain.” (Ovidiu Păscuțiu, CEO al Grupului Saint-Gobain în România)