Fondul de Carbon: a 5-a ediție

Saint-Gobain România a lansat la finalul lunii martie 2025 cea de-a cincea ediție a Fondului de Carbon, continuându-și astfel angajamentul de a reduce emisiile de carbon și a-și atinge obiectivul zero emisii nete de carbon până în 2050.
Această campanie încurajează angajații să vină cu propriile idei pentru diminuarea amprentei de carbon și a consumului de apă. Orice idee este bine-venită, de la mici acțiuni de zi cu zi la investiții cu impact ridicat, în oricare dintre punctele de lucru de la nivel local.
Principalul obiectiv al Fondului de Carbon este de a accelera reducerea emisiilor generate de procesul de producție și în procesele suport. Fondul de Carbon este astfel un instrument valoros care contribuie la creșterea nivelului de conștientizare și a gradului de implicare a angajaților în proiecte legate de protecția mediului.
Înființat în 2021 în Europa de Nord1, Fondul de Carbon finanțează proiecte care au drept scop accelerarea reducerii emisiilor din cadrul și din afara procesului de producție prin acțiunile cotidiene ale angajaților și investiții la punctele de lucru.
Domeniile acoperite de aceste investiții sunt în principal legate de mobilitatea verde a angajaților, energiile regenerabile și creșterea eficienței energetice în amplasamentele Saint-Gobain.
Fondul de Carbon va finanța proiecte din 5 categorii-cheie:
Carbon (reducerea emisiilor de carbon)
Impact în schimbările climatice
Economie circulară (noi abordări ale deșeurilor)
Gestionarea eficientă a apei
Biodiversitate & protecția ecosistemelor
Proiecte finanțate de Fondul de Carbon în România:
2021
Instalarea de panouri fotovoltaice montate pe acoperiș
Rigips Turda
Tone emisii CO2 evitate: 211
(echivalentul emisiilor captate de 3,165 pomi crescuți timp de 10 ani)*
2022
Reciclarea deșeurilor uscate în procesul de formare
Isover Ploiești
Tone emisii CO2 evitate: 977
(echivalentul emisiilor generate de încărcarea a 71,656,068 de smartphone-uri)*
2023
Reducerea umidității deșeurilor umede
Isover Ploiești
Tone emisii CO2 evitate: 317
(echivalentul emisiilor generate de un autoturism alimentat cu benzină pentru a parcurge 1,178,575 km)*
2024
Înlocuirea centralelor termice pe gaz cu sisteme electrice
Prime Glass Working
Tone emisii CO2 evitate: 50
(echivalentul emisiilor generate de arderea a 22,854 kg de cărbune)*
* Sursă calcule: https://www.epa.gov/energy/greenhouse-gas-equivalencies-calculator
1 Regatul Unit, Irlanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Țările Baltice, Rusia, Ucraina și CSI, Elveția, Germania, Austria, Polonia, Republica Cehă, țările din Estul Adriaticii, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, România
Te-ar mai putea interesa...

Reducerea emisiilor de carbon încorporat
Carbonul încorporat se referă la carbonul înglobat în materialele utilizate în clădiri. În prezent, clădirile noi sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce înseamnă că ponderea carbonului încorporat în emisiile generate pe parcursul ciclului de viață al clădirii este în creștere. Abordarea acestei probleme în etapa de proiectare, cu materiale cu emisii reduse de carbon, are beneficii semnificative pentru planeta noastră.

Utilizarea energiilor regenerabile
Odată ce necesarul de energie a fost redus la minimum, energia rămasă necesară ar trebui să fie furnizată din surse regenerabile și decarbonizate, produse local, dacă este posibil.

ORAÉ®, prima sticlă din lume cu conținut redus de carbon
Saint-Gobain Glass anunță lansarea noului substrat de sticlă cu conținut redus de carbon – ORAÉ®. Soluția are o amprentă de carbon de doar 6.64 kg CO2 eq./m2 (pentru un substrat cu o grosime de 4 mm), ceea ce înseamnă o scădere de 42% față de produsul Saint-Gobain Glass european de bază. Această inovație tehnică de referință este o urmare a anunțului făcut de companie la începutul lunii iulie, când a dezvăluit producția primei sticle cu emisii reduse de carbon dedicate pieței construcțiilor.

Angajamentele Saint-Gobain, aprobate de SBTi
Angajat să atingă neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050, Grupul Saint-Gobain anunță că Science Based Targets initiative (SBTi) a validat obiectivele sale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe termen lung ca fiind în concordanță cu noul său standard net-zero și cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Saint-Gobain Glass devine pionier pe piața de fațade cu primul tip de sticlă cu conținut redus de carbon
Saint-Gobain Glass devine pionierul unei inovații tehnice de referință, reușind să ofere pieței construcțiilor de fațade un nou tip de sticlă cu cel mai scăzut nivel de carbon încorporat din lume. Această premieră industrială, obținută printr-un proces de producție care combină un conținut ridicat de sticlă reciclată (aproximativ 70% cioburi de sticlă) cu energia regenerabilă, se datorează efortului susținut al echipei de Cercetare & Dezvoltare și a excelenței echipelor industriale ale Saint-Gobain.