
Pietta Glass Working și-a deschis porțile în cadrul Programului „Săptămâna Verde"
În cadrul programului național „Săptămâna Verde", peste 100 de elevi de la Școala Gimnazială „Ioan A. Bassarabescu” din Ploiești au vizitat fabrica Pietta Glass Working din Vălenii de Munte, unul dintre cei mai importanți procesatori de sticlă de pe piața din Europa, parte a Grupului Saint-Gobain.
La finalul lunii aprilie, elevii au descoperit cum se procesează sticla pentru varii industrii, cum ar fi sticla pentru fațade, sticla pentru vitrine frigorifice, pentru aparatura electrocasnică, dar și sticla pentru industria auto.
Cu această ocazie, echipa Saint-Gobain le-a reamintit copiilor cât este de important să avem grijă de resursele Planetei și de mediul înconjurător.
Iată impresiile cadrelor didactice și ale elevilor cu ocazia acestei vizite
„Săptămâna Verde” este cea mai recentă modalitate de învățare, explorare și integrare a problemelor de mediu în viața elevilor. Această săptămână reprezintă mijlocul prin care cei mici descoperă și explorează natura împreună cu tot ceea ce ne înconjoară.
Una dintre activitățile pe care le-am desfășurat împreună cu elevii a fost vizita la fabrica de procesare a sticlei din Vălenii de Munte. Am avut deosebita ocazie să ne familiarizăm cu întregul proces care se desfășoară în fabrică. De asemenea, am primit un tur complet din “viața” unui produs din sticlă (tăiere, curățare, ambalare etc.), dar și din viața echipei Saint-Gobain (prezentarea sarcinilor de lucru).
Vizita noastră a început cu prezentarea produselor realizate aici: sticla pentru faţadele clădirilor, sticla pentru aparatele electrocasnice, sticla pentru balustrade, termopane etc. Apoi, am avut parte de instructajul privind siguranța și protecția muncii, ne-au fost explicate riscurile și măsurile de protecție specifice locului de muncă.
În plus, pentru a întări spiritul ecologic al elevilor, acestora li s-au prezentat diferite modalităţi de folosire responsabilă a resurselor şi de reciclare a produselor. După instructaj, ne-au fost prezentate toate etapele procesului tehnologic - de la prima etapă, unde sticla este tăiată la dimensiunile dorite, până se ajunge la produsul finit care este dat spre comercializare.
Copiii au fost foarte încântaţi că au păşit în incinta fabricii ca nişte ,,adevăraţi muncitori”, fiind îmbrăcaţi cu echipament de protecţie. Au fost impresionaţi că au aflat multe informaţii despre sticlă, că au vazut cum se poate tăia sticla fără a se sparge, cum se curăţă, cum se ambalează, cum diferitele utilaje/roboţei realizează anumite sarcini.
La fabrica de prelucrare a sticlei mi-a plăcut că ,,ne-am costumat” şi că am văzut cum se face plita de la aragaz.
Mi-a plăcut că acea fabrică a realizat geamuri pentru multe clădiri.
Mi-a plăcut că am văzut roboţei care lucrează cu sticla fără să o spargă. Peste ceva timp aş vrea să revin să mai văd acest lucru.
Le mulțumim persoanelor care au făcut posibilă această vizită educativă, pentru că și-au deschis porțile fabricii și au oferit posibilitatea elevilor să aibă această experiență pe care cu siguranţă nu o vor uita.
Şcoala Gimnazială ,,I. A. Bassarabescu” Ploieşti
Prof. înv. primar Andreea Anton - cls. a-III-a A
Prof. înv. primar Sanda Gheorghe - cls. a-III-a E
Prof. înv. primar Diaconu Evelina - cls. a-III-a D
Prof. înv. primar Mutu Nicoleta - cls. a-II-a E
Le mulțumim și noi cadrelor didactice și elevilor pentru această vizită și îi mai așteptăm!