Hero Image
Big data, la ce se utilizează?
Inovație
6 minutes min

Big data, la ce se utilizează?

Big Data. Întâlnim acest termen constant. Dar ce presupune? La ce se utilizează de fapt Big Data? Aduce beneficii? Și, mai presus de toate, de ce întreprinderile - în special cele industriale - văd în Big Data și în prelucrarea în masă a Big Data o pârghie esențială de creștere? Haideți să aruncăm o privire mai atentă.

Big Data sau mega autostrada informației

Termenul apare din ce în ce mai des și nu este întotdeauna ușor de înțeles ce anume înseamnă cu exactitate. Dar în spatele acestor două cuvinte mici se află o mulțime de informații. Big Data se referă la o cantitate enormă de date - literalmente mega date - din punctul de vedere al volumului, varietății și vitezei acestora, precum și al valorii, veridicității și variabilității. Folosind instrumente de înaltă tehnologie, Big Data poate fi folosit pentru a analiza comportamente, afaceri, piețe și practic orice din lumea din jurul nostru.

Termenul a fost inventat la sfârșitul anilor 1990, dar abia în anii 2000, odată cu ascensiunea giganților GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft), Big Data a început să își dezvăluie întregul potențial.

Doar gândiți-vă la următoarea informație: în fiecare secundă sunt generate 29.000 de gigabytes de date! Doar în 2020, s-au produs 64 de zettabytes de date. Un zettabyte este echivalent cu un miliard de terabyte sau un trilion de gigabyte de e-mailuri trimise și primite, videoclipuri vizionate, aplicații descărcate, căutări efectuate, tweet-uri postate, muzică ascultată etc.

Acestea sunt cifre amețitoare, iar capacitatea umană singură nu le poate procesa. Aici intră în joc Big Data, inclusiv tehnologiile de stocare și de analiză dezvoltate în paralel pentru a colecta, procesa și analiza aceste date.

Iată un exemplu. Atunci când intrați pe site-ul gigantului de comerț electronic Amazon, datele privind toate vizualizările și achizițiile de produse sunt înregistrate și utilizate pentru a vă întocmi profilul de consumator, asigurându-se că veți vedea în viitor oferte de produse care corespund nevoilor dumneavoastră. Acestea ar putea chiar să vă stârnească curiozitatea pentru lucruri despre care nici măcar nu știați că există! Netflix utilizează Big Data pentru a analiza obiceiurile celor 204 milioane de telespectatori și pentru a anticipa emisiunile care le-ar putea plăcea, în vederea menținerii interesului acestora - și a taxelor de abonament.

Datele: o lume de oportunități

Big Data oferă informații cu o asemenea putere încât pot îmbunătăți procesele industriale, anticipa comportamentul utilizatorilor, reduce costurile energetice, optimiza procesul de recrutare, transforma afacerile și multe altele. Datele creează valoare. Iar informațiile pe care le generează au un potențial enorm.

La Saint-Gobain, am implementat o strategie bazată pe date și am folosit marketingul predictiv și inteligența artificială pentru a îmbunătăți modul în care înțelegem și atragem clienții, le anticipăm comportamentul și îi fidelizăm. 

În cadrul companiilor, Big Data facilitează, de asemenea, luarea de decizii strategice. Transformă chiar și anumite profesii prin automatizarea procesării datelor importante. Acest lucru poate permite angajaților, cum ar fi controlorii de gestiune, să își concentreze eforturile asupra sarcinilor cu valoare adăugată mare care necesită analize pe care numai oamenii le pot efectua.

La Saint-Gobain, un Grup care generează mereu o cantitate infinită de date, unul dintre proiectele de Big Data se numește "Nazaré". Prin intermediul acestui proiect, suntem capabili să colectăm toate datele Grupului într-o singură zonă de stocare a datelor accesibilă, cunoscută sub numele de Data Lake. Fiecare țară, activitate sau funcție centrală poate - respectând în același timp reglementările privind protecția datelor cu caracter personal - să utilizeze acum toate datele companiei. Această punere în comun a informațiilor a îmbunătățit cunoașterea pieței, a anticipat fluctuațiile și a identificat și atenuat mai bine riscurile.

ȘTIAȚI CĂ?

64 ZB

În 2020, 64 de zettabytes de date au fost produse la nivel global.

Big Data și provocarea climatică

Dincolo de noile orizonturi oferite de această inovație tehnologică, apar noi provocări.

Schimbările climatice reprezintă o preocupare crucială, iar centrele de stocare a datelor care consumă multă energie devin problematice. Cu toate acestea, colectarea de date poate fi utilizată pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor de mediu și pentru a încuraja dezvoltarea unor practici industriale mai durabile. La Saint-Gobain, site-urile Sekurit au implementat un algoritm începând cu 2020. Algoritmul a fost testat timp de trei ani la uzina din Shanghai (China), care controlează procesul de formare a sticlei pentru geamurile laterale ale autovehiculelor prin analizarea a milioane de date colectate pe linia de producție. Utilizarea Big Data în acest mod facilitează atât controlul calității, cât și disponibilitatea produselor pentru clienți, dar mai ales face posibilă optimizarea modului în care sunt utilizate resursele pe site-urile de producție.

În final, la nivel de Grup, guvernanța datelor pentru a evalua impactul CO2 al materialelor de construcție pentru locuințe (cu scopul de a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2050) este un alt exemplu de utilizare a datelor în beneficiul tranziției energetice.

În plus, în timp ce utilizarea datelor schimbă modul în care funcționează companiile și ridică întrebări din punct de vedere etic, apar servicii de guvernanță a datelor, precum și noi profesii bazate pe aceste nevoi (Chief Data Officer, Data Scientist etc.). Scopul acestora este de a asigura controlul calității și securitatea datelor în cadrul organizațiilor.

Iar pentru a susține această revoluție digitală în cadrul Grupului, Saint-Gobain a creat Academia de Date și Analize (eng. DnA) în anul 2019. Pe ordinea de zi sunt: sesiuni de instruire practică pentru toți angajații, pentru a îmbunătăți modul în care înțeleg datele prin experimentare și pentru a-i ajuta să utilizeze mai eficient datele ca nivel de performanță. Academia DnA a avut atât de mult succes încât acum este implementată la nivelul întregului Grup.

Îmbunătățirea înțelegerii comportamentului clienților, crearea de noi servicii, perfecționarea proceselor industriale, dezvoltarea de noi profesii și abordarea problemelor etice care stau la baza acestora: Big Data prezintă o lume de noi oportunități pentru o companie care știe cum să le dirijeze și să le utilizeze. Există un mare potențial de inovare și există o mulțime de provocări care trebuie depășite dacă dorim să accelerăm tranziția către o economie mai sustenabilă.