Hero Image
Câștigătorii competiției Saint-Gobain International Gypsum Trophy 2021
Saint-Gobain Trophy, ediția a XIII-a
ArchDaily
10 minutes min

Câștigătorii competiției Saint-Gobain International Gypsum Trophy 2021

Astăzi, sistemele pe bază de gips-carton și ipsos sunt prezente în aproape toate proiectele de arhitectură. Acestea permit finisarea clădirilor cu produse care oferă, printre altele, o ușoară implementare pe șantier, siguranță la incendiu și posibilitatea de reciclare, atât în structuri istorice, cât și în construcții complet noi. Din anul 1998, Saint-Gobain - unul dintre cei mai mari distribuitori ai acestor tipuri de sisteme - a premiat proiectele care au aplicat cel mai bine aceste soluții în proiectele lor, împărțindu-le în 6 categorii (Soluţii pe bază de ipsos, Soluţii pe bază de gips-carton, Inovaţie şi dezvoltare durabilă, Clădiri rezidenţiale, Clădiri non-rezidenţiale, Plafoane). Proiectele prezentate sunt menite să demonstreze modul în care arhitecții au reușit să îmbine în mod ingenios produsele companiei cu soluții inovatoare, pentru a depăși fiecare dintre dificultățile apărute în cadrul lucrărilor.

La cea de-a 12-a ediție, au fost prezentate 74 de proiecte din 30 de țări. Iată cei 14 premianți:

 

Grand Prix

Proiect: Clădirea rezidențială Pontsteiger
Țara: Olanda
Constructor: Schuurmans Afbouwsystemen BV

Clădirea rezidențială Pontsteiger este noul reper emblematic din Amsterdam și se află în districtul Houthaven (fostul port de cherestea, care reprezintă noua poartă spre Amsterdam). În această clădire au fost aplicate soluții menite să răspundă unor cerințe ridicate privind confortul, vibrațiile și rezonanțele, izolarea fonică la zgomotele de impact, rezistența la impact și la efracție. Soluțiile pe bază de gips-carton au fost proiectate în întregime în BIM și doar jumătate din forța de muncă planificată inițial a fost necesară pentru montaj. A fost necesară o planificare extinsă și detaliată, deoarece fiecare apartament trebuia tratat individual. Schuurmans Afbouwsystemen BV a gestionat 66 de „mini proiecte” în cadrul acestui proiect.

 

Premiul Președintelui

Proiect: Complexul rezidențial Isho
Țara: România
Constructor: Zavini Finisaje S.R.L

Proiectul constă în mai multe clădiri cu destinații diferite, pornind de la clădiri de birouri și blocuri de apartamente rezidențiale. Pentru a optimiza protecția împotriva incendiilor, izolarea termică și fonică, închiderile exterioare cu plăci de ciment Aquaroc® și finisarea la interior cu sisteme pe bază de plăci din gips-carton Habito® - care asigură o izolare fonică superioară, au fost necesare competențe tehnice și cunoștințe deosebite privind sistemele interioare și exterioare. 

 

Categoria „Soluţii pe bază de gips-carton”

Câștigător

Proiect: SNFCC
Țara: Grecia
Constructor: MS DOMOTEK IKE, AGKON CONSTRUCTION SA and N.PAPADIMITRAKIS & CO Lp.

SNFCC este un complex cultural, educațional și recreativ urban durabil de talie mondială, un spațiu public deschis care oferă o multitudine de activități și evenimente culturale, educaționale, sportive și de mediu, redefinind astfel conceptul de spațiu public. Acesta include noi facilități pentru Biblioteca Națională a Greciei și Opera Națională Greacă, situate în Parcul Stavros Niarchos. Clădirea Bibliotecii Naționale a Greciei combină tradiția cu inovația tehnologică. Prin instalarea unor sisteme avansate de control al climatizării, de conservare și digitalizare, clădirea va asigura disponibilitatea colecției semnificative de manuscrise rare a Bibliotecii pentru generațiile viitoare. Utilizarea de plăci care asigură protecția împotriva incendiilor, izolarea fonică și calitatea spațiilor din punct de vedere acustic, precum și sustenabilitatea oferită de produsele fabricate local, sunt toate aspecte remarcabile ale proiectului. 

PREMIUL II

Proiect: McMaster - University Living and Learning Centre
Țara: Canada
Constructor: P.J. Daly Contracting Limited

McMaster University Living and Learning Centre este o clădire rezidențială studențească de 3.809 m2, cu 13 etaje, care este integrată universității și este situată în Hamilton, ON Canada. Clădirea și designul ei integrativ sunt menite să creeze un spațiu în care studenții să se poată conecta cu colegii care împărtășesc interese similare și în care să-și poată continua educația în afara mediului standard al clasei. Proiectul a înglobat peste 92.900 de metri pătrați de produse pe bază de ipsos, inclusiv pereți curbi, ce acoperă peretele sudic al Centrului de Învățare Activă și se întind de-a lungul mai multor etaje. De asemenea, au fost instalați 4.645 de metri pătrați de sisteme de plafoane acustice standard și speciale. În acest caz, formele și dimensiunile proiectului, detaliile foarte complicate, necesitatea creării de spații complexe pentru magazine au făcut apel la inovație din toate punctele de vedere.

 

Categoria „Soluţii pe bază de ipsos”

Câștigător

Proiect: Villa Saint-Ange
Țara: Franța
Constructor: La Stafferie Denie

Un conac de 5 stele cu suprafața de 750 m2, situat în inima orașului Aix-en-Provence, inspirat de stilul arhitectural din perioada domniei lui Napoleon al III-lea. Pentru a menține rafinamentul stilului somptuos, arhitectul Henri Paret a încorporat decorațiuni delicate din ipsos. Constructorul a creat toate stucaturile pentru pereți și tavane din ipsos, oferind hotelului un aspect elegant și luminos. Clădirea are peste 30 de modele și decorațiuni, care au fost pregătite într-un atelier și asamblate pe șantier. 

PREMIUL II

Proiect: Z33 - House for Contemporary Art
Țara: Belgia
Constructor: B-STUC SPRL

Noua extensie, împreună cu aripa expozițională renovată, a format o nouă Casă de Artă contemporană în centrul orașului Hasselt. Sub fațada de zidărie, clădirea este compusă dintr-un ansamblu complex de proporții, unghiuri de vizibilitate și deschideri care lasă să pătrundă lumina zilei, cu galerii de expoziție publice spațioase care alternează cu încăperi intime. Calitatea, aspectul și finisajul de rang înalt sunt atributele cheie ale interiorului acestei clădiri. Soluțiile pe bază de ipsos și gips-carton Gyproc® fac parte din strategia de durabilitate a mărcii, care include un impact minim asupra mediului.

 

Categoria „Clădiri rezidenţiale” 

Câștigător

Proiect: The Leonardo
Țara: Africa de Sud
Constructor: Tekweni Centurion

The Leonardo este un zgârie-nori de 234 de metri, cea mai înaltă clădire din Africa. Găzduiește 254 de apartamente, un penthouse cu trei etaje și cinci etaje de birouri, precum și magazine, restaurante, o sală de sport și o grădină. Apartamentele de lux au fost construite ținând cont de estetică și funcționalitate. În proiect, au fost specificate plăcile Habito®, finisate la cel mai înalt standard de calitate (Q4), cu Rhinolite® Multipurpose. Performanța acustică între și în interiorul apartamentelor a fost, de asemenea, un aspect rezolvat cu diferite soluții pe bază de gips carton. Una dintre principalele realizări, având în vedere înălțimea clădirii, a fost siguranța la incendiu, pentru care au fost înglobate instalații care funcționează 120 de minute pentru stingerea incendiilor, în fațada T-Junction, cadru simplu și dublu.  

PREMIUL II

Proiect: World One
Țara: India
Constructor: DHIPL Projects Pvt Ltd și Interiors Designer Decorators Pvt Ltd


World One este un zgârie-nori rezidențial cu 117 etaje. Toți pereții apartamentelor sunt construiți respectând standardul internațional de confort acustic și siguranță la incendiu,  folosind sisteme de gips-carton în zone uscate, în zone umede și în casele lifturilor. Un sistem care este încă foarte nou în India, proiectul funcționează ca o adevărată expoziție de soluții, cum ar fi pereții curbi executați în zonele de lobby și soluția ușilor glisante folosind țevi MS, printre altele.

 

Categoria „Clădiri non-rezidenţiale”

Câștigător

Proiect: Edificio Emergencias 112
Țara: Spania
Constructor: Mas Espacio 2010. S.L.L.

Cea mai provocatoare parte a acestui proiect a fost crearea plafonului suspendat „Flor de la esperanza”, un design geometric complex care reprezintă speranța pe care toți lucrătorii și serviciile de urgență o transmit societății prin munca lor într-o încăpere de 280 mp. Proiectul este împărțit în patru etaje cu diferite utilizări. Acest proiect complex implică, de asemenea, soluții care să răspundă unor cerințe acustice ridicate, provocări estetice și soluții de rezistență la umiditate pentru plafoanele exterioare, cum ar fi placa Aquaroc® și profilele metalice Hydrostil F-530 (Z275). Pentru a îmbunătăți timpul de reverberație și pentru a oferi controlul acustic corect, în principalul spațiu deschis din interior s-au construit tavane cu Rigitone® în combinație cu vata minerală ISOVER. 

PREMIUL II

Proiect: Raadhuishotel – Pestana Riverside Hotel
Țara: Regatul Țărilor de Jos
Constructor: Schuurmans Afbouwsystemen BV

Timp de mulți ani, această clădire a găzduit Arhivele Municipale din Amsterdam și o fabrică de tăiere a diamantelor. A fost renovată recent și transformată într-un hotel de 5 stele de ultimă generație: Pestana Riverside Hotel. În timpul renovării, principalele cerințe au fost respectarea valorilor culturale și istorice, precum și păstrarea construcției istorice autentice și a caracteristicilor clădirii. Principalele provocări au fost transformarea și renovarea unei clădiri istorice emblematice într-un hotel de 5 stele, precum și un nivel ridicat de cerințe și nevoi: păstrarea aerului istoric și a construcției inițiale, introducând în același timp cele mai înalte standarde ale luxului modern.

 

Categoria „Inovaţie şi dezvoltare durabilă”

Câștigător

Proiect: Muzeul Viitorului
Țara: UAE
Constructor: Plafond

Muzeul viitorului este una dintre cele mai inovatoare clădiri din lume din punct de vedere al designului, al ingineriei și al construcției. Este o clădire în formă de tor de 11 etaje situată în Dubai. Considerat unul dintre cele mai complexe proiecte de arhitectură din lume, Muzeul Viitorului este un simbol al arhitecturii care împinge granițele folosind materiale mai eficiente. De asemenea, ca exemplu de clădire durabilă, va avea statutul LEED Platinum, care este cel mai înalt nivel de certificare LEED. Complexitatea arhitecturală a Muzeului Viitorului a împins limitele tehnice ale companiei pentru a inventa o soluție nouă și dovedit eficientă de sistem de placare la interior, un sistem dinamic care se potrivește diferitelor curbe și forme arhitecturale și, prin urmare, care îndeplinește cerințele de proiectare ale clădirii.

PREMIUL II

Proiect: Dhirubai Ambani International Convention and Exhibition Centre (DAICEC)
Țara: India
Constructor: DHIPL Projects Pvt Ltd.

Dhirubai Ambani International Convention and Exhibition Centre (DAICEC) este un proiect P+18, cu utilizare mixtă, situat în inima orașului Mumbai. Acoperind 75.000 m2 de teren și 788.340 m2 de spațiu utilizabil, acest proiect emblematic include facilități de cazare, un centru de convenții și un spațiu de banchet, săli de expoziție, un centru pentru spectacole cu o capacitate de 2.000 de locuri, apartamente cu servicii premium, precum și spații comerciale de primă clasă, pentru vânzarea cu amănuntul și de lux, care se așteaptă să găzduiască 38.000 de locuitori pe zi. Acesta este proiectul cu cea mai mare valoare de afaceri realizat vreodată de un producător de soluții pe bază de ipsos din India, prima soluție cu gips-carton pentru puț de lift și prima soluție de tavan seismic greu executată în India.

 

Categoria „Plafoane”

Câștigător

Proiect: Funeral Hall
Țara: Republica Cehă
Constructor: RIGIFORM s.r.o

Lemnul a fost ales ca structură portantă pentru construcția sălii funerare din Břeclav, la interior folosindu-se în mare parte materiale uscate. Produsele Gyptone® Big Curve și Glasroc® F Riflex de la Rigips, care au fost utilizate pentru construcția de panouri și plafoane, domină interiorul sălii funerare. Aceste materiale sunt interesante deoarece pot fi îndoite în unghiuri mici, fiind astfel ideale pentru o gamă largă de proiecte. În același timp, plăcile perforate Gyptone® Big Curve au o influență fundamentală în ceea ce privește acustica spațiului. Noua sală funerară are în prezent o capacitate de 120 de locuri, inclusiv spațiile acoperite din aer liber. Rezultatul final combină standarde ridicate de estetică, confort acustic și niveluri optime de lumină naturală.

PREMIUL II

Proiect: Centre des Congrès Jonzac
Țara: Franța
Constructor: A.Y Gouraud

Centre des Congrès (Centrul de Congres) din Jonzac, un proiect de inspirație monolitică, cuprinde mai multe săli de evenimente și se întinde pe o suprafață de 3.000 m2. Holul de la intrare a creat provocări de un nivel ridicat de experiență tehnică constructorului, deoarece arhitectul și-a proiectat plafoanele și pereții spectaculoși cu mai multe unghiuri și pante folosind Gyptone® Activ’Air®. Pentru a maximiza performanțele acustice, panourile perforate au fost dispuse pe tavan într-un mod creativ.

Află mai multe despre concurs pe website-ul Gypsum, pentru mai multe informații, și vizionează clipurile video de pe canalul YouTube.

Articol scris în colaborare cu ArchDaily