Angajator
Resurse umane
Cariere
5 minutes min

O nouă abordare a modelului de leadership corporativ

O nouă abordare a modelului de leadership corporativ

Aflați în fața unor provocări sociale și economice majore, ar trebui ca modelul liderului care ia decizii unilaterale, să fie considerat în continuare cel mai relevant? Circumstanțele din ultimii ani au pus în centrul atenției forme de management mai colaborative și mai puțin bazate pe ierarhie. Ar putea fi empatia și implicarea cheia succesului?

Apariția unui management mai înțelegător

Primele baze ale managementului modern al muncii, puse la începutul secolului XX, au fost în mod firesc modelate pe un model autoritar tradițional. La acea vreme, se aștepta ca un manager să fie un „lider adevărat” care comandă, organizează și controlează. Această formă directivă de management exclude orice negociere sau discuție a ordinelor. Deciziile sunt luate la nivel înalt, fără consultare.

Acest model piramidal a prevalat mult timp în companiile din întreaga lume, lăsând puțin loc pentru dialogul sau creativitatea angajaților.

Conceptul de leadership colaborativ a fost abordat pentru prima dată în anii 1960 de către Douglas McGregor, profesor la MIT Sloan School of Management din Boston (SUA), prin „Teoriile X și Y”. Vor mai trece mulți ani până când abordarea „tradițională” de sus în jos va fi pusă progresiv sub semnul întrebării și apoi înlocuită de leadershipul colaborativ, care câștigă teren în prezent.

Acest nou tip de management, mai deschis, încurajează angajații să fie flexibili și să implice pe toată lumea pentru a atinge un obiectiv comun.

Criza – un catalizator

Gestionare orizontală a echipelor, în special în lumea terțiară, a câștigat treptat teren în ultimii ani, pentru a deveni o realitate concretă și chiar o condiție prealabilă în timpul recentei pandemii.

Închiderile succesive, trecerea la munca de la domiciliu au impus angajaților să devină mai autonomi, iar schimbarea structurilor organizaționale le-a cerut acestora să fie mai flexibili și mai adaptabili. Prin urmare, criza Covid-19 a servit drept rampă de lansare pentru remodelarea regulilor de management și a relațiilor interpersonale.

„Transformarea conducerii este acum inevitabilă”, consideră Valérie Gervais, director al Universității Saint-Gobain, intervievată pentru podcastul Hacking Human Resources. „Într-o lume în care totul se mișcă foarte repede, angajații au numeroase așteptări. Ei nu mai caută manageri de tip Trivial Pursuit, cu răspunsuri la orice. Lumea are nevoie urgentă de un nou tip de lider mai flexibil. „De fapt, ne așteptăm acum ca managerii să fie capabili să inspire angajamentul tuturor pentru a gestiona cu succes numeroasele transformări impuse de provocările contemporane.”

Explorarea de noi metode de conducere

În opoziție radicală cu managementul tradițional, adesea rigid, conducerea participativă încurajează angajații să își ofere părerea, dar și să dea dovadă de creativitate - totul într-un spirit de inovare comună.

Sugestii, brainstorming, team-building: în acest model, managerul nu mai este rigid. În schimb, el devine un lider care se implică și care inspiră și încurajează cooperarea și deschiderea față de multiplele moduri de gândire.

Cu accent pus pe încredere, responsabilitate și colaborare în cadrul Grupului Saint-Gobain, exprimarea acestui stil de management mai transversal este încurajată zilnic. Prin această poziționare mai agilă, Grupul dorește să își consolideze cultura de inovare prin promovarea creativității, a inițiativei individuale și a asumării de riscuri. Având o puternică putere de acțiune și de decizie, echipele se simt mai implicate, aderă la cultura corporativă și participă pe deplin la performanța generală.

Acesta este scopul unei conduceri colaborative - trebuie să ofere un mediu de lucru incluziv, să fie exemplar și să promoveze formarea pentru a îmbunătăți înțelegerea diversității. Toată lumea are de câștigat de pe urma acestui lucru, atât angajații, cât și compania, care devine mai eficientă și mai agilă într-un mediu competitiv.

Un alt tip de leadership este managementul delegativ, care oferă echipelor o foaie de parcurs cu sarcini și rezultate de atins, acordându-le în același timp o putere de decizie semnificativă în urmărirea obiectivelor și în punerea în aplicare a planurilor de acțiune.

Managementul persuasiv sau vizionar, după modelul fondatorului Apple, Steve Jobs, este o combinație inteligentă de directivă și colaborare. Condus de un lider carismatic, acesta stabilește obiective precise, explică deciziile și caută să convingă. Arta acestei abordări constă în a provoca echipa să atingă un nivel ridicat de performanță, oferindu-i în același timp un cadru liniștitor și creativ.  

Nu există o formulă miraculoasă!

Nu există o singură formulă potrivită pentru o conducere de succes. Secretul unui bun lider este, în primul rând, să știe să adopte abordarea potrivită la momentul potrivit!

Cu alte cuvinte, un exercițiu de echilibru care necesită un bun nivel de autocunoaștere, acceptând în același timp să renunțăm la arhetipul tradițional și să fim deschiși la noi posibilități.

Criza a accelerat tendința către acest management plin de înțelegere (în același timp colaborativ, vizionar și echilibrat), în care liderul este pe rând un ghid care arată calea și un formator care dezvoltă calitățile fiecărui individ pentru binele colectiv. Un management care, în ultimă instanță, urmărește să dezvolte sentimentul de apartenență la o „familie”, pentru a obține un sprijin unanim.

Colaborativ, delegativ, vizionar, plin de compasiune: „Cheia succesului este de a lua oamenii așa cum sunt și de a-i face mai flexibili, mai compleți. Trebuie dezvoltați lideri care sunt echilibrați, care reușesc să se bazeze pe resursele lor interioare pentru a aduce o energie mai inspirată, mai grijulie și mai motivantă în munca lor”, consideră Valérie Gervais.