The Curve/ Chartier Dalix Architectes

The Curve, o clădire comercială din Paris finalizată în 2020, are un consum de energie cu 40% mai mic decât cel specificat de regulamentul termic francez pentru clădirile noi (RT 2021) și atinge obiective ambițioase de mediu: îndeplinește standardul francez HQE Excellent pentru clădirile comerciale și este certificată BREEAM și Effinergie+. Acest lucru se datorează proprietăților naturale izolatoare ale structurii din lemn, dar și performanței zonelor transparente, care au sticlă cu control solar COOL-LITE® XTREME. Această sticlă are o selectivitate mai mare de 2 (adică de peste două ori nivelul de iluminare naturală în raport cu căldura solară transmisă în interior) și o valoare Ug de până la 0,9W/m²K (cu cât valoarea Ug este mai mică, cu atât izolarea termică este mai bună).

Szervita Square Building / Antal Fekete, Grupul DVM și László Gellár

În această clădire cu utilizare mixtă din Budapesta, Szervita Square Building, arhitecții au proiectat întreaga structură a clădirii cu sticlă. Sticla aleasă, COOL-LITE® XTREME SILVER II, reflectă clădirile istorice din jur, rezultând un colaj plin de viață între vechi și nou. Aspectul reflexiv este combinat cu un control solar ridicat, care blochează o mare parte din radiația solară, asigură un confort ridicat al utilizatorului și economii de energie semnificative. Acestea sunt câteva motive pentru care clădirea a putut să îndeplinească cerințele și să fie primul proiect LEED Platinum din UE cu utilizare mixtă.

Centrul de Artă Interpretativă și Școala de Muzică Muxikebarri / LMU Arkitektura

La Centrul de Artă Interpretativă și Școala de Muzică Muxikebarri, arhitecții LMU Arkitektura au reușit să creeze un reper în oraș, încorporând funcțiile unui centru cultural cu preocupări legate de mediu și confortul termic și acustic pentru ocupanți. Potrivit echipei proiectului, „Planele de fațadă vitrată formează un sistem dublu strat, cu contraforturile în interior, fixate cu ajutorul elementelor zincate. Pe partea de sud, acestea funcționează ca dispozitive de ventilație pentru reglarea termică, iar pe partea de nord, ca instrumente de compensare termică. Mediul este creat prin adoptarea unui sistem de lamele din lemn (profil standard 40cm x 20cm optimizat în două bucăți la tăierea pe diagonală), care funcționează ca un radiator ce se extinde pe întregul proiect.

Casa GZ, de Studio Cáceres Lazo

Cu noile tehnologii disponibile acum pe piață, utilizarea unei fațade extinse din sticlă nu va implica neapărat câștiguri sau pierderi de energie. În cazul Casei GZ, de la Studio Cáceres Lazo, geamul mare de sticlă de pe fațada de est este din sticlă cu proprietăți de izolare termică, cu performanțe ridicate datorită emisivității sale scăzute (capacitatea sticlei de a diminua transferul căldurii dintre interior și exterior).

WMS Boathouse din Clark Park/ Studio Gang
 
Pentru WMS Boathouse din Clark Park, Studio Gang Architects au ales să folosească sticlă cu control solar în zonele mari vitrate. Aceste produse se comportă diferit la energia incidentă de la soare față de sticla obișnuită, datorită unui strat special depus pe suprafața sticlei în timpul fabricării acesteia. Astfel, o mare parte din căldura incidentă de la soare este reflectată în exterior iar o altă parte este absorbită de sticlă, nefiind emisă în interiorul clădirii. În acest caz, alegerea sticlei a fost importantă, așa cum era scris în descrierea proiectului de către echipa responsabilă: „Vitrajul permite încălzirea podelei pe timpul iernii și asigură o temperatură confortabilă pe timpul verii, pentru a minimiza consumul de energie pe tot parcursul anului.”
 
 
Turnul Saint-Gobain / Valode & Pistre
 
Pentru o companie, oportunitatea de a construi un sediu este, în general, folosită pentru a-și afirma valorile în fața societății. În cazul Saint-Gobain, care oferă o varietate de materiale de construcții diferite, arhitectura trebuia, de asemenea, să demonstreze sustenabilitatea și înalta performanță pe care brand-ul încearcă să o atingă în toate produsele sale. Turnul Saint-Gobain din La Défense, Paris, proiectat de Valode & Pistre, poate fi comparat cu un set de trei cristale care captează și împrăștie lumina cu un joc de reflexie și transparență. Serele mari contribuie la aura clădirii și la performanța de mediu, în timp ce grădinile de la toate etajele pot fi accesate direct din birouri. Spre deosebire de majoritatea clădirilor de birouri din sticlă, turnul are o mare transparență și o siluetă dinamică datorită mișcării în interior. În acest scop a fost aleasă sticla, care scoate în evidență activitatea tradițională a companiei, accentuând calitățile estetice și proprietățile de transmitere a luminii, izolarea termică și controlul solar.

Articol scris în colaborare cu ArchDaily