Case Study

Castelul Bethlen-Haller, Cetatea de Baltă, Alba

Architect
Autogav 2006
Localisation

Str. Gării nr. 158 Alba România

Constructor: Impecabil

Acest proiect inovator echilibrează facilitățile moderne cu moștenirea istorică, oferind soluții premium și utilizând materiale de construcții performante. Clădirea nu numai că răspunde celor mai înalte standarde tehnologice, dar și accentuează estetica locului prin includerea unor elemente naturale, care îmbină armonios trecutul cu prezentul. Astfel, rezultă un spațiu elegant și funcțional, respectuos față de tradiție și deschis spre viitor.

Proiectul se află în Cetatea de Baltă, jud. Albă și este pus în valoare de un cadru natural unic, o sinergie între secolul al XVI-lea și contemporan. Această inserție discretă a unui corp nou de cazare alături de restul subansamblurilor care alcătuiesc domeniul Castelului Bethlen Haller vin să definească un concept simbolic al zidului de incintă, menit să protejeze atât tezaurul istoric, cultural, dar și pe cel natural. Extinderea acuză o serie de elemente simetrice, respectând liniile arhitecturii clasice. Această simetrie adaugă un echilibru estetic și conservă integritatea sitului istoric, evidențiind atenția acordată detaliilor si nu se citește ca o intruziune, ci ca o evoluție naturală, o adiție armonioasă la sit, unde granițele dintre natură, istorie și modernitate se estompează, lăsând în urmă o moștenire care transcende timpul. 

Conceptul acestor camere de cazare se inspiră fie din motivele folclorice întâlnite pe teritoriul României, fie din tema hipică (design ecvestru) sau a elementelor din cadrul natural, flori și animalele pădurii. Așadar imaginea generală a acestor camere reprezintă o antologie de simboluri și motive decorative. 

Culorile pastelate sunt folosite cu măiestrie, creând o atmosferă caldă și confortabilă. Lumina indirectă accentuează aspectul elegant, iar aplicile delicate cu abajur textil adaugă o notă de finețe. Mobilierul acuză o linie clasică, patul este gândit să răspundă celor mai înalte cerințe de confort,  având  o tăblie capitonată , pereții sunt îmbrăcați în elemente de boiserie, iar zonele de tapet sunt încadrate cu lezene verticale. Pornind de la un ancadrament original din piatră, din interiorul castelului, am preluat motivul tradițional al rozetei, simbol al soarelui, și l-am utilizat ca motiv predominant în piesele de mobilier și în accesoriile folosite. Baia cu accent clasic este o bijuterie, cu materiale fine precum marmura și lemnul natural.  

Fiecare cameră invită la relaxare și, de ce nu, chiar la o partidă de șah sau table, invitație înlesnită de prezența unei mese de șah. Partițiile interioare respectă principiile clasice ale arhitecturii, oferind spații bine definite și luminoase. Detaliile fine ale elementelor arhitecturale, precum balustradele și cornișele, adaugă un aer de eleganță și rafinament, evidențiind interventia meșteșugului tradițional. Ancadramentele de piatră ale ferestrelor și ușilor completează literatura de exterior, adăugând un caracter robust și autentic. De asemenea, caracterul original al intervențiilor este completat de o serie de aplici exterioare create special pentru acest corp. 

Interpretabilă într-un mod contemporan, această extindere se distinge prin linii curate și funcționalitate. Utilizarea formelor geometrice simple și a materialelor moderne adaugă un aer de progres și inovație, respectând în același timp autenticitatea istorică a locului. 

Această compoziție arhitecturală reprezintă o sinteză perfectă între trecut și prezent, un tribut adus patrimoniului istoric prin intermediul designului contemporan, în care mineralul și vegetalul se împletesc într-o armonie atemporală.

Soluții Saint-Gobain utilizate