Eficiență energetică
2 min

Cum stimulează eficiența energetică tranziția ecologică

eficiența energetică

Economiile de energie reprezintă unul dintre obiectivele prioritare în lupta împotriva încălzirii globale și în tranziția energetică. Clădirile sunt responsabile de 35% din consumul global de energie și de 39% din emisiile de dioxid de carbon.

Asigurarea unui sector al construcțiilor mai sustenabil este un aspect crucial pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris: dacă sunt puse în aplicare la nivel global, măsurile de eficiență energetică în sectorul construcțiilor ar putea reduce emisiile de CO₂ cu 5,8 Gt până în 2050; aceasta reprezintă o reducere de 83% a emisiilor de gaze cu efect de seră. Cum pot fi atinse aceste obiective?

Acestea pot fi atinse, de exemplu, printr-o abordare de tip „fabric first” (materialele ca prioritate principală), adică o proiectare care maximizează de la început performanța, în special performanța energetică, a componentelor și materialelor care alcătuiesc clădirea. Această abordare este susținută de Saint-Gobain.

Prin dezvoltarea de vitraje cu emisivitate redusă și soluții de izolare de înaltă performanță cu materiale reciclate în profunzime sau bio materiale (celuloză, cânepă), care reduc semnificativ transferul de căldură între interior și exterior, Saint-Gobain contribuie la proiectarea de clădiri noi cu cerințe energetice minime pentru încălzire și răcire.

În același timp, Saint-Gobain pledează pentru dezvoltarea unui șantier mai ecologic. În acest scop, creăm materiale care pot răspunde la unsprezece etape structurale din viața unui șantier pentru a îmbunătăți eficiența energetică finală a acestuia. Soluțiile noastre cuprind: pereți despărțitori ușori din panouri de sticlă, sisteme de ventilație cu dublu flux; încurajăm sortarea și reutilizarea deșeurilor – ex. sacii din plastic ai ambalajelor, după utilizarea gleturilor și tencuielilor, servesc drept saci de gunoi pe șantier; materialele noastre sunt proiectate să contribuie la eficiența energetică – ex. vata minerală bazaltică etc.; produsele pe bază de ipsos și gips-carton sunt reciclabile de un număr infinit de ori.