Energie & Carbon
2 minutes min

Materiale cu emisii reduse de carbon

emisii reduse de carbon

Conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), 39% din emisiile globale de dioxid de carbon (CO₂) provin din domeniul construcțiilor. Din fericire, există soluții la această problemă și vă vom spune totul despre ele.

Nevoile tot mai mari generate de sectorul construcțiilor necesită o „reducere agresivă a cererii de energie în mediul construit” în regim de „urgență”, subliniază ONU. Pentru a realiza acest lucru, organizația internațională pledează, printre altele, pentru punerea în aplicare a unor „strategii care să utilizeze materiale care să reducă emisiile de carbon de-a lungul ciclului de viață” al clădirilor.

Utilizarea materialelor cu emisii reduse de carbon și a energiei decarbonate devine astfel un imperativ pentru ca acest sector să crească gradul de sustenabilitate. Iar în faza de proiectare este cel mai ușor să se reducă carbonul încorporat - în special în structura unei clădiri, care reprezintă între 30 și 64% din acest tip de carbon.

Saint-Gobain are ca obiectiv inovarea cu scopul de a reduce amprenta de carbon. Pentru a realiza acest lucru, Saint-Gobain crește proporția de materiale reciclate din produsele sale prin procese inovatoare. Acest lucru este demonstrat de performanța tehnică a primei producții de sticlă plană cu zero emisii de carbon. Această tehnică, în premieră mondială, a permis economisirea a 1.020 tone de emisii de CO₂ și a evitat utilizarea a 2.400 de tone de materii prime, datorită unui proces care utilizează 100% cioburi (sticlă reciclată). Alte exemple includ fabricarea de fibră de sticlă cu un conținut reciclat de 59% și mortare fabricate din materiale reciclate în loc de ciment. Toate aceste inovații funcționează din ce în ce mai bine pentru a face clădirile mai sustenabile.