Instrumente digitale
Cariere
7 minutes min

Cum arată meșterul de mâine?

Cum arată meșterul de mâine?

La ce aspiră meșterii? Cum s-a schimbat rolul lor în ultimii ani? Cu ce noi constrângeri și așteptări se confruntă? În articolul de azi, ne-am propus să descoperim profesiile viitorului din domeniul construcțiilor. Mai este posibil pentru un meșter să lucreze în același mod ca în trecut, în anul 2022? „Da, dar nu în totalitate” este răspunsul general.

Trebuie spus că, în contextul provocării legate de mediu, pe măsură ce populația lumii se apropie de 10 miliarde de locuitori, și al reglementărilor aferente, al inovațiilor de produs care deschid noi posibilități și al adaptabilității constante pe care aceasta o impune, al cerințelor tot mai precise și mai bine informate ale clienților din comerțul cu amănuntul și al realităților economice cu care aceștia se confruntă atunci când aleg un produs sau un material - a lucra zi de zi ca meșter nu este o chestiune ușoară.

Așadar, care este răspunsul? Cum se descurcă toți acei meșteri care ne construiesc casele, birourile, școlile și care lucrează pentru a ne face viața de zi cu zi mai confortabilă? Ce provocări îi transformă în prezent pe meșterii din 2022 în specialiștii din construcții ai viitorului? Am pregătit câteva răspunsuri pentru aceste întrebări.

Profesii din ce în ce mai calificate și mai apreciate

„Profesiile din domeniul construcțiilor necesită acum un nivel mai ridicat de calificare. Mă gândesc în special la practicile digitale, la utilizarea BIM etc., precum și la chestiuni legate de eficiența energetică și de măsurarea performanțelor”, relatează un recrutor francez din acest sector într-un studiu publicat de Observatoire des Métiers du BTP (Observatorul meseriilor din domeniul ingineriei civile și al construcțiilor)*.

Potrivit acestuia, această creștere a competențelor are câteva aspecte foarte pozitive: „Astăzi avem meșteri care caută un sens. Care se bucură de munca lor și care o realizează cu plăcere".

Focus pe mediu

Și ce mod mai bun de a găsi un sens decât să îmbrățișeze pe deplin provocarea de mediu? Demersul pentru industrii a construcțiilor cu emisii zero de carbon nu mai este relevant doar pentru marii actori economici, precum Saint-Gobain - meșterii abordează, de asemenea, această problemă.

În orice caz, au cu adevărat de ales? Provocarea climatică este esențială atât pentru clienții lor privați, cât și pentru distribuitorii de materiale. În prezent, este imposibil să conduci un șantier fără să acorzi o atenție deosebită acestor aspecte, inclusiv în ceea ce privește alegerea materialelor, tehnicile, gestionarea deșeurilor, reutilizarea, optimizarea etc. Meșterii trebuie să devină atât specificatori, cât și utilizatori ai soluțiilor de construcții durabile.

Construiți rapid, mai bine și pe șantiere mai eficiente

Doar că pentru meșterii de astăzi construcțiile durabile implică adesea metode de construcție complet noi.

Unele dintre metodele de construcție rapidă, care permit o economie reală de timp datorită modulelor prefabricate sunt plăcile de gips-carton livrate pretăiate la dimensiunea potrivită și instrumentele de realitate augmentată care permit previzualizarea unui finisaj de vopsire sau a poziționării unui perete despărțitor într-un anumit loc.

Aceste îmbunătățiri pot reprezenta totuși o provocare, deoarece sunt foarte diferite de abordările tradiționale, cele pe care meșterii le cunosc și le-au folosit dintotdeauna.

Ce faceți cu un modul prefabricat deja instalat pe poziție? Cum puteți înțelege și îmbrățișa caracteristicile și avantajele unei construcții mai ușoare? Și chiar lucrați în același mod la o casă cu structură din lemn ca la o clădire realizată în întregime din blocuri de ciment?

Apariția instrumentelor digitale

De fapt, cheia unor șantiere mai eficiente, adaptate la noile abordări în construcții, se află parțial în instrumentele digitale. Instrumente care sunt adoptate din ce în ce mai des și care ar putea transforma profund modul în care funcționează micile meserii.

Pentru că, în timp ce stereotipul tradițional al meșterului a fost mult timp cel al unui expert, specializat în domeniul în care activează, dar uneori mai degrabă sceptic la lumea în schimbare din jurul său, nu se mai aplică. Sau cel puțin nu în totalitate. Peste tot în lume, meșterii sunt acum la fel de digitalizați ca și restul societății.

Și este și un lucru bun, deoarece tot mai multe șantiere depind acum de instrumente digitale. În viitor, imprimantele 3D ar putea deveni ceva obișnuit pe șantiere, permițând fabricarea pieselor direct la fața locului. Unii meseriași (în special electricienii) folosesc deja drone pentru a cerceta locațiile, pentru a previzualiza zonele greu accesibile și pentru a colecta date valoroase.

Utilizarea acestor tipuri de instrumente digitale va deveni probabil din ce în ce mai necesară pentru meșteri - chiar și pentru cei mai mici. Însă, pentru a-i aduce pe profesioniștii din domeniul construcțiilor pe deplin în era digitală, instrumentele tehnologice puse la dispoziția lor vor trebui să fie pe deplin adaptate nevoilor lor.

Provocarea BIM

Să luăm exemplul BIM. Construcția digitală oferă o oportunitate extraordinară de a reduce risipa de timp, bani și materiale - și de a reduce impactul asupra planetei noastre. Acesta este, fără îndoială, motivul pentru care această abordare digitală a construcției este adoptată treptat de majoritatea proiectelor de construcții (mari). Cu toate acestea, pentru „micii meșteri”, BIM rămâne o provocare.

Este un instrument puternic și surprinzător, dar care rămâne dificil de folosit pentru mulți meșteri, deoarece îl consideră prea scump și prea complicat. Și totuși, cei care fac pasul de a-l utiliza par să fie convinși. „Printre beneficiile BIM se numără economia de timp, o mai bună organizare, accesul la fișiere oriunde te-ai afla, informații mereu actualizate și posibilitatea de a produce planuri 3D", a explicat Gilles Mailet, proprietarul unei mici firme de instalații electrice de lângă Paris, într-un interviu acordat revistei Artisans. „În orice caz, este ceva ce va trebui să învățăm să stăpânim, pentru că va ajunge să ne fie impus pentru asigurări, garanții etc.", a adăugat un alt meșter francez, Loïc Vazquez, pentru site-ul de știri din industrie Le Monde des Artisans.

Guvernele din întreaga lume au identificat o nevoie urgentă de a adopta BIM. Austria și Norvegia, de exemplu, au fost primele țări europene care au impus utilizarea BIM pentru toate proiectele publice. Franța a lansat un plan ambițios „BIM 2022”, destinat în special meșterilor și întreprinderilor mici din sectorul construcțiilor. Guvernul britanic a încurajat utilizarea BIM încă din 2016, atât de mult încât 62% dintre întreprinderile mici o folosesc acum în mod activ. În Singapore, în Asia, nu mai există nicio opțiune din 2015, deoarece BIM este obligatoriu pentru toate proiectele de peste 5.000 m2***.

Deci, cum putem orienta toți meșterii către BIM? Cu software gratuit, colaborativ și ușor de interacționat și, mai presus de toate, cu o schimbare de mentalitate, cu o cultură mai răspândită a colaborării și a schimbului de date. Aceasta reprezintă o adevărată provocare și nu una tehnologică de data aceasta! Această schimbare de mentalitate necesită comunicare între colegi și training-uri de formare profesională.

Acest apetit pentru formarea continuă nu mai este foarte surprinzător. Într-adevăr, potrivit unui studiu realizat de asigurătorul Axa în Marea Britanie***, jumătate dintre tinerii profesioniști din domeniul construcțiilor au studii universitare, iar 80% sunt absolvenți de liceu. Iar numărul celor care au absolvit un stagiu de ucenicie aproape că s-a dublat și el.

Profesioniștii din domeniul construcțiilor din viitor sunt în mod clar deja aici. Aceștia sunt experții în construcții din 2022, care îndrăznesc să se reinventeze, să se adapteze la alte tehnici, la alte materiale și la alte moduri de a face lucrurile și chiar la alte modalități de gestionare a șantierelor lor. Acești meseriași, curioși, deschiși, cu un înalt nivel de expertiză și într-o continuă formare, îmbrățișează schimbarea pentru a fi la curent cu noutățile din industrie, participând activ la efortul comun de a crea un sector al construcțiilor mai eficient și mai virtuos.

* Studiu cantitativ privind profilurile noilor recruți - Observatoire des Métiers du BTP

** United BIM

*** „Noii meșteri" reprezintă viitorul construcțiilor din Marea Britanie