Confortul termic

Confort termic

Confortul termic

Oferim soluții pentru obținerea unei temperaturi optime în interiorul clădirilor, folosind o cantitate minimă de energie, astfel încât să ne simțim confortabil, indiferent de activitățile pe care le desfășurăm.

Ce este confortul termic?

Confortul termic constă în starea care exprimă satisfacția unui mediu echilibrat termic. Principiile de bază ale confortului termic sunt universal valabile, însă pot varia în funcție de vârstă, îmbrăcăminte, activități sau obiceiuri.

Confortul termic este resimțit prin intermediul a trei factori:

  • aspectul fiziologic: modul în care corpul nostru funcționează și interacționează cu mediul înconjurător;
  • aspectul fizic: principalii parametri ai mediului din jurul nostru (temperatura aerului, umiditatea aerului, mișcarea aerului, temperatura suprafeței încăperii);
  • aspectul socio-psihologic: modul în care ne simțim în ansamblu (de exemplu, dacă suntem obosiți, stresați, fericiți...) și tipul de mediu social în care trăim.

Aspectul fiziologic

Corpul se străduiește în permanență să echilibreze schimburile de căldură cu mediul înconjurător: accelerând sau încetinind bătăile inimii pentru a modifica fluxul sanguin și a regla distribuția căldurii; tremurând atunci când este prea frig pentru a crește producția de căldură; transpirând mai mult atunci când este prea cald pentru a reduce temperatura pielii. În acest sens, proiectarea unui mediu interior confortabil limitează eforturile pe care corpul trebuie să le facă pentru reglarea temperaturii și contribuie la starea de bine a ocupanților.

Aspectul fizic

Energia termică (căldură sau frig) este transferată prin conducție, radiație și convecție de la corpul uman către aerul din interiorul clădirii și către suprafețele învecinate: pereți, ferestre, mobilier. Conducția reprezintă transferul de energie prin intermediul vibrațiilor mecanice în interiorul unui corp solid, cum ar fi podeaua sau peretele, sau chiar în interiorul unui lichid sau al unui gaz (aerul). Convecția reprezintă o asociere dintre fenomenul de conducție şi cel de mișcare macroscopică ordonată într-un gaz sau într-un lichid (aer, apă), iar radiația constă în unde electromagnetice emise, absorbite, reflectate de suprafețe sau molecule.

Aspectul socio-psihologic

Starea emoțională a unei persoane, starea de spirit, nivelul de oboseală etc. vor afecta experiența trăită de aceasta vizavi de mediul în care se află. Așteptările joacă un rol important în modul în care un individ experimentează lumea fizică: cineva se va aștepta ca o plajă să fie caldă și o cabană de munte să fie răcoroasă, dar, în general, percepțiile se vor baza probabil pe propriul istoric termic. Alți factori de mediu, zgomotul sau strălucirea, de exemplu, pot influența percepția termică, ducând la o senzație crescută de supraîncălzire.

Care sunt factorii care ne influențează confortul termic?

Un mediu termic echilibrat este esențial pentru a ne simți confortabil. Concentrarea, dexteritatea manuală și apariția accidentelor sunt influențate de temperaturile excesiv de ridicate sau scăzute. Temperatura de funcționare și umiditatea relativă dintr-un spațiu determină condițiile de confort, în funcție si de îmbrăcămintea pe care o purtăm și de activitatea pe care o efectuăm. Corpurile noastre sunt, de asemenea, sensibile la mici variații ale unor factori precum viteza aerului și diferențele de temperatură a aerului interior. Impactul elementelor locale de disconfort trebuie să fie redus la minimum, astfel încât să ne putem bucura pe deplin de spațiul locuit și să ne simțim confortabil, indiferent de ceea ce facem.

Confortul termic este determinat de:

  • temperatura aerului interior
  • temperaturile suprafețelor din încăpere
  • umiditatea aerului interior
  • absența curenților de aer

Cum proiectăm confortul termic?

Aspectele cheie de luat în calcul pentru obținerea confortului termic includ:

  • Etanșeitatea aerului și ventilația: un înveliș etanș, împreună cu ventilația naturală sau mecanică, poate controla mediul termic interior prin gestionarea schimburilor de aer cu exteriorul.
  • Inerția termică: materialele utilizate la construcția clădirii (alegerea cărămizii, a pietrei sau a lemnului, de exemplu) au un impact asupra rapidității cu care se resimt schimbările condițiilor meteorologice.
  • Recepționarea energiei solare: prin forma sa generală, orientarea, numărul și dimensiunea ferestrelor și capacitatea suprafețelor de a reflecta căldura, anvelopa clădirii poate controla cantitatea de căldură primită de la soare (aportul solar) care poate pătrunde în clădire.
  • Izolația: izolarea clădirii și utilizarea ferestrelor eficiente din punct de vedere termic reduc pierderile de căldură în timpul iernii și aporturile de căldură solară în timpul verii.

Vă prezentăm mai jos câteva dintre produsele și soluțiile Saint-Gobain pentru obținerea confortului termic:

  • Pentru a reduce pierderile de căldură, recomandăm izolarea la exterior, spre exemplu, cu soluția ETICS webertherm prestige, un sistem de termoizolație de calitate superioară care utilizează vata minerală ca material termoizolant. Combinația dintre vata minerală şi cei doi adezivi special creaţi pentru un astfel de sistem conduce la obţinerea unei foarte bune izolații termice, a unui nivel înalt de siguranţă la incendiu, la îmbunătățirea izolației fonice.
  • Pentru izolarea acoperișului la interior una dintre propunerile noastre este soluţia MANSARDA PERFECTĂ PLUS care va reduce factura anuală de încălzire cu peste 40% și va îmbunătăţi considerabil confortul acustic. În plus, soluţia împiedică apariţia umidităţii şi a mucegaiului care deteriorează elementele de construcţie şi pot afecta sănătatea locatarilor. Pentru menţinerea confortului termic atât în sezonul rece, cât şi cel cald, izolarea acoperișului pe interior se face, în general, prin aplicarea a două straturi de izolație plasate între căpriori, acoperite cu o membrană de control al umidității (ex. ISOVER VARIO® KM Duplex UV). Grosimea cumulată de 300 mm a două straturi de vată minerală ISOVER FORTE asigură rezistenţă termică ce contribuie la reducerea considerabilă a energiei consumate pentru încălzire / răcire, investiţia iniţială fiind recuperată rapid (2 până la 3 ani).
  • Când discutăm despre izolarea pereților la interior, una dintre soluțiile recomandate este RIGITHERM®Panouri compuse pentru termoizolare din gips-carton cu polistiren expandat potrivit pentru renovări, în cazul în care nu se poate realiza termoizolarea la exterior sau în cazul cărora se doreşte păstrarea faţadei în forma sa iniţială sau nu se aprobă intervenţii la faţadă. Suprafaţa sa se poate finisa uşor prin vopsire sau tapetare. Vei obține confort interior îmbunătăţit și temperatura pereţilor creşte simţitor.
  • Temperatura perfectă şi lumina ideală indiferent de anotimp se pot obţine cu Planitherm 4S Evolution. Conform studiilor realizate de Saint-Gobain Glass, aproximativ 15% din pierderile de căldură dintr-o locuință au drept cauză o izolare termică necorespunzătoare, realizată prin intermediul ferestrelor cu vitraje neperformante. În cazul ferestrelor, aproximativ 80% din eficiența energetică a acestora se datorează sticlei, în timp ce 20% revine tâmplăriei. Performanţele sticlei Planitherm 4S Evolution oferă o protecţie solară sporită și o estetică îmbunătăţită, prin scăderea nivelului de reflexie extern, reflectă radiaţiile infraroşii, caracteristice căldurii provenită din încălzire şi, în acelaşi timp, reflectă o mare parte a energiei solare.