Confortul vizual

Confortul vizual

Confortul vizual

Oferim soluții pentru asigurarea unei cantități potrivite de lumină pentru activități specifice, fie că e vorba de o cină în familie, de lecturarea unei cărți sau de un moment de relaxare.

Ce este confortul vizual?

Confortul vizual este o reacție subiectivă la cantitatea și calitatea luminii dintr-o încăpere. Conceptul de confort vizual depinde de capacitatea noastră de a controla nivelurile de lumină din jurul nostru. 

Aspectul fizic al confortului vizual

Prea puțină, cât și prea multă lumină pot provoca disconfort vizual. La fel de important, schimbările în nivelurile de lumină sau contrastul puternic pot provoca stres și oboseală, întrucât ochiul uman se adaptează permanent la nivelurile de lumină. Acesta poate varia în funcție de: timpul de expunere, tipul de lumină, culoarea ochiului (ochii de culoare deschisă tind să fie mai sensibili), precum și vârsta persoanei.

Confortul vizual cuprinde o varietate de aspecte, precum estetica, ambianța luminoasă și vederea:

  • Vedere spre exterior și conectare la natură
  • Calitatea luminii
  • Luminozitatea
  • Absența reflexiei

Lucrul într-un birou fără ferestre, chiar și în condiții de lumină adecvată, și munca într-un birou cu vedere, sunt experiențe total diferite. Numeroase studii științifice arată impactul pozitiv al celei din urmă asupra stării de spirit și a satisfacției profesionale.

Aspectul fiziologic al confortului vizual

Evaluarea unui mediu vizual necesită analiza a trei factori principali - sursele de lumină (artificiale/naturale), distribuția luminii în spațiu (culoare, intensitate) și percepția acesteia.

Abia recent oamenii de știință au început să înțeleagă modul în care lumina ne influențează corpul și mintea. Lumina are un efect direct asupra reglării diferitelor funcții biologice, cum ar fi somnul, starea de spirit și vigilența. Soarele (sau un bec electric, dacă sursa de lumină este artificială) emite energie de propagare, din care o gamă limitată de lungimi de undă, cuprinsă între infraroșu și ultraviolet, este perceptibilă de ochiul uman sub formă de lumină. Percepția noastră asupra luminii este determinată de cantitatea de energie de radiație care intră în ochi și de spectrul acestei lumini. Este esențial să cunoaștem mai multe despre lumină și cum să o controlăm, deoarece lumina ne influențează în mod direct sănătatea și bunăstarea, precum și percepția și experiența noastră asupra mediului înconjurător.

Aspectul socio-psihologic al confortului vizual

Istoria și cultura noastră personală modelează, de asemenea, modul în care apreciem lumina și mediile vizuale. Există variații extreme în ceea ce privește gama preferată de iluminare, în funcție de vârstă și cultură. De exemplu, culorile luminii preferate în Asia sunt foarte diferite de cele din Europa.

Știai că… În spitale, pacienții din saloanele bine iluminate au nevoie de până la 30% mai puține analgezice, se recuperează mai repede și se întorc acasă mult mai bine dispuși, în comparație cu pacienții din saloanele iluminate necorespunzător.

Proiectarea confortului vizual în clădiri

În prezent, este general valabil faptul că obținerea confortului vizual în clădiri se bazează pe:

  • accesul la priveliști/exterior
  • un spațiu plăcut din punct de vedere estetic
  • furnizarea de lumină naturală:
    • în cantitate suficientă,
    • distribuită omogen în toată încăperea (fără zone întunecate),
    • în bună combinație cu lumina artificială, adaptată la sarcina vizuală și care să permită o bună redare a culorilor,
    • controlată pentru a asigura absența reflexiei și a contrastelor puternice.

Disponibilitatea luminii naturale variază în mod constant - în funcție de locația geografică, de anotimp și de momentul zilei - astfel încât asigurarea unei calități continue a luminii pentru a oferi un confort vizual optim reprezintă o provocare sofisticată în materie de proiectare.

Provocarea este de a gândi o clădire cu performanțe de mediu luând în considerare parametrii luminii naturale de zi. Soluțiile pot fi construcția de clădiri orientate spre soare sau utilizarea unor tehnologii precum geamurile electrocromatice, care permit luminii naturale să pătrundă în spațiu. Așadar, proiectarea clădirii și alegerea materialelor și echipamentelor joacă, în mod evident, un rol decisiv.

Pentru proiecte distincte ca design și cu cerințe înalte de funcționalitate – clădiri de birouri, centre comerciale, spații de agrement, hoteluri, restaurante etc., sticla COOL-LITE® KN 148 II Rapsodia se pretează perfect. Aceasta oferă condiții optime de locuire și utilizare din punct de vedere al confortului vizual și termic din interior. Sticla KN 148 II RAPSODIA este concepută pentru a asigura un control solar excelent, fapt ce asigură protecție termică pe timp de vară și o transmisie luminoasă care permite o calitate specială a iluminării, reducând puternic „efectul de orbire”. Deține cel mai performant coeficient de transfer termic, în comparație cu produsele similare de pe piață, asigurând un ambient plăcut din punct de vedere al confortului interior pe timp de iarnă.

Potrivită atât pentru clădirile rezidenţiale, cât și pentru clădirile comerciale mici, sticla SGG Planistar Sun Plus este concepută pentru a oferi un maxim de transparenţă, un factor solar foarte scăzut și un coeficient de izolare termică excelent. Performanţele sunt asigurate de combinaţia de straturi aplicate pe o sticlă transparentă, utilizând un proces de sputerizare catodică în instalaţii speciale (magnetron), în condiţii de vid înaintat şi atmosferă controlată.

PrimeView Protect