Hero Image
ASC 2024
Concursul de Arhitectură pentru Studenți
4 min

Am lansat cea de-a XIX-a ediție a Concursului Internațional de Arhitectură pentru Studenți

Saint-Gobain România anunță lansarea celei de-a XIX-a ediții a Concursului Internațional de Arhitectură pentru Studenți, o competiție bazată pe viziunea Saint-Gobain asupra clădirilor durabile. 

Cui se adresează?

În această competiție se pot înscrie studenți din domeniul arhitecturii, designului, ingineriei construcțiilor sau alte discipline conexe, indiferent de anul de studiu. Proiectele participante pot fi înscrise în concurs, la faza națională, până pe 29 februarie 2024

Mai multe informații se regăsesc în Regulamentul concursului.

Care este obiectivul?

Obiectivul Concursului de Arhitectură pentru Studenți este de a dezvolta un proiect de construcție bazat pe durabilitate, atât pentru oameni, cât și pentru planetă, cu clădiri eficiente din punct de vedere energetic, cu emisii reduse de carbon și cu un grad ridicat de confort pentru ocupanți.

Studenții pot participa individual sau în echipe formate din maximum doi membri, alături de un profesor coordonator. 

Cum funcționează?

În fiecare an, Saint-Gobain selectează o țară în care există o provocare arhitecturală și colaborează îndeaproape cu mediul universitar și municipalitatea locală pentru a concepe un proiect care să abordeze o serie de aspecte sociale și culturale reale. Studenți de la diferite universități din întreaga lume propun proiecte pentru a candida și a câștiga unul dintre premiile concursului.

Care este tema ediției curente?

Ediția din acest an cere participanților să elaboreze propuneri de proiecte pentru revitalizarea unei zone situate în nord-estul orașului Helsinki, Finlanda.

Una dintre principalele provocări ale acestei ediții constă în proiectarea unei clădiri rezidențiale noi, în paralel cu renovarea și conversia unei clădiri de birouri existente într-o funcțiune rezidențială destinată cazării colaboratorilor care lucrează pe termen scurt la proiecte, în cadrul acestor birouri - cercetători sau studenți.

În plus, participanții trebuie să conceapă interconexiunea acestor clădiri, integrând totodată și celelalte construcții aflate în zona de studiu, precum și spațiul exterior public.

O atenție specială se acordă conceptelor de circularitate și reutilizare a materialelor și părților de construcție. 

*ARHITECTURĂ: 

  • Excelență în proiectare, concept funcțional, adaptat la context și informații despre clădire.
  • Master plan, interconectarea clădirilor cu spațiul verde public exterior.

**CONSTRUCȚIE SUSTENABILĂ:

  • Carbon & energie: Proiectul integrează soluții și strategii pentru reducerea consumului de energie, reducerea carbonului incorporat și al nivelului de carbon operațional (eg valoarea U a clădirii, măsuri pasive/active...) 
  • Resurse & circularitate: Proiectul propune soluții care au în vedere reducerea utilizării de resurse non-regenereabile, extinderea vieții produselor și care promovează reciclarea/reutilizarea produselor.
  • Sănătate & stare de bine: Proiectul cuprinde strategii pentru îmbunătățirea confortului termic, a gradului de iluminare, a confortului acustic și a calității aerului la interior (eg izolare acustică, tip de ventilare, utilizarea luminii naturale) 
  • Calitatea și consecvența detaliilor de execuție cu privire la fizica clădirilor.

Descoperiți tema concursului în imagini, vizionând cele două videoclipuri de mai jos. 

Consultați documentul cu descrierea temei de concurs pentru a afla mai multe despre orașul Helsinki, cerințele și criteriile de jurizare pentru Concursul de Arhitectură pentru Studenți 2024.

Vederi din dronă ale orașului Helsinki și ale terenului aferent concursului
Vedere 360° a terenului aferent concursului - experiență imersivă

Care sunt etapele concursului?

Concursul de Arhitectură pentru Studenți se desfășoară în două etapenațională și internațională.

Etapa națională

Participarea la etapa naţională include acordarea de puncte exprimate în procente proiectelor înscrise, pe baza criteriilor de evaluare, de către un juriu desemnat la nivel local, de către organizator. Proiectul clasat pe locul I la nivel local va intra automat în cursa pentru premii la nivel internațional. Consultați Regulamentul etapei naționale. 

Etapa internațională

Un eveniment de 3 zile în care câștigătorii etapelor naționale din țările participante concurează între ei cu aceeași temă de concurs, în cadrul căruia au loc următoarele activități: ceremonia de bun venit, deliberarea juriului, turul orașului, sesiuni de feedback, ceremonia de premiere și cina de gală. Consultați Regulamentul etapei internaționale. 

Premii

Etapa națională

Premiul 1   1.500 EUR
Premiul 2     1.000 EUR
Premiul 3       750 EUR
Mențiune 1       600 EUR
Mențiune 2       300 EUR

 

Etapa internațională

Premiul 1   5.000 EUR
Premiul 2     3.000 EUR
Premiul 3       1.500 EUR
Premiul profesorului    1.000 EUR
Premiul studentului      1.000 EUR

Ce soluții pot fi utilizate în proiect?

Soluțiile care pot fi incluse în proiect se regăsesc pe paginile mărcilor participante la Concursul Național de Arhitectură pentru Studenți, după cum urmează:

 

Retrospectiva ediției 2023, care a avut loc în perioada 26-28 iunie 2023 la Lisabona, Portugalia