România câștigă Premiul Studentului la ASC 2025

După câștigarea locului I la etapa națională a celei de-a XX-a ediții a Concursului de Arhitectură pentru Studenți, echipa formată din studentele Victoria Cravcenco, Mara Ioana Craiu și Ancuța-Larisa-Mihaela Petrescu, coordonate de Conf. Dr. Arh. Cătălina Bocan din cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, câștigă Premiul Studentului la etapa internațională a competiției organizate de către Grupul Saint-Gobain.
Peste 200 de universități din 33 de țări au participat la cea de-a XX-a ediție a concursului. Echipe din întreaga lume au elaborat proiecte menite să contribuie la dezvoltarea unui oraș urban periferic și a unui sat din Nord-Isère, Franța, ediția din acest an având ca temă comună „Atragerea tinerilor”.
Provocarea a fost concepută în cooperare cu orașul Villefontaine, Les Grands Ateliers, satul Chimilin și organizația Alliance HQE-GBC, iar scopul a fost dezvoltarea unei zone rezidențiale destinate studenților și profesorilor invitați, în apropiere de Grands Ateliers, precum și reabilitarea unei școli vechi din Chimilin, transformând-o într-o clădire multifuncțională pentru asociațiile și organizațiile locale.
Arhitecții sunt în prima linie a transformării mediului construit. De peste 20 de ani, Concursul de Arhitectură pentru Studenți își propune să aducă împreună viitorii arhitecți și experții Saint-Gobain pentru a concepe colaborativ proiecte ancorate în realitate și capabile să răspundă marilor provocări ale timpului nostru. Ediția din 2025 este o nouă ilustrare puternică a acestei ambiții: proiecte inovatoare și inspiraționale, conduse de o generație tânără implicată, care demonstrează că arhitectura trebuie să servească unui mediu construit frumos, util și sustenabil pentru toți - în deplină concordanță cu scopul Grupului, „Making the World a Better Home”. (Benoit Bazin, Președinte și Director General al Grupului Saint-Gobain)
An de an, proiectele participante au acordat o atenție sporită aspectelor de mediu, incluzând, de exemplu, evaluări ale ciclului de viață al clădirilor, răspunzând în același timp nevoilor funcționale și celor ale utilizatorilor. O întreagă generație de studenți a participat până în prezent la această competiție, contribuind activ la viitorul arhitecturii sustenabile pentru a face lumea un loc mai bun.
Câștigătorii celor cinci premii:
Premiul I - From Knowledge to Making, Franța
From Knowledge to Making, proiectul echipei din Franța, s-a remarcat prin elaborare riguroasă și o prezentare convingătoare. Juriul a apreciat modul în care designul reușește să conecteze armonios cele două situri, întărind relația dintre teritoriu și locuitori. Abordarea „learning by doing”, susținută de ateliere mobile, etape de construire bine gândite și folosirea inteligentă a materialelor locale și a unor elemente arhitecturale distinctive, a spus o poveste convingătoare prin design.
Premiul II - Sense of Community, Estonia
Sense of Community, proiectul echipei din Estonia, a creat o atmosferă imersivă și echilibrată între cele două situri, exprimând un puternic „simț al comunității”. Juriul a remarcat eleganța și coerența designului, precum și calculele privind emisiile de CO2 pentru diverse tipuri de clădiri. Integrarea reușită a elementelor noi și reutilizate, alături de unitățile de cazare armonios integrate în peisaj, a făcut ca proiectele să rezoneze perfect între ele.
Premiul III - Energy Anchor, China
Energy Anchor, proiectul echipei din China, s-a remarcat prin implicarea profundă a comunității, invitând oamenii să participe la co-crearea proiectului prin conceptul „Energy Anchor”. Proiectul a inclus turnuri energetice inovatoare, care nu doar furnizează energie, ci devin și catalizatori pentru coeziune socială. Juriul a apreciat scăderea amprentei de carbon și consumului energetic, precum și atenția acordată modularității și flexibilității construcției.
Premiul Studentului - Yellow, România
Yellow, proiectul echipei din România, este un proiect coerent și îndrăzneț, reușind să conecteze în mod clar cele două situri. Utilizarea simbolică a culorii galben în context istoric a fost considerată interesantă și provocatoare. Prin reinterpretarea acoperișului în două ape - un motiv arhitectural recognoscibil - echipa a redat arhitectura locală în tipologii noi. Această abordare a generat spații fluide și polivalente, într-o structură clară și simplă. Proiectul a valorificat topografia naturală, propunând un design peisagistic elaborat, în dialog permanent cu spațiile construite.



Premiul Profesorului - Emboîté Nomad, Columbia
Echipa columbiană a primit Premiul Profesorului pentru proiectul „Emboîté Nomad: un refugiu mobil, cuibărit în mișcare”. Proiectul a demonstrat o înțelegere profundă a arhitecturii sustenabile și holistice, adaptată schimbărilor climatice și anotimpurilor. Juriul a fost impresionat de analiza bioclimatică riguroasă și dimensiunea profund umană și orientată către utilizator.
Mai multe detalii despre Concursul de Arhitectură pentru Studenți, aici.

Câștigătorii Concursului de Arhitectură pentru Studenți, ediția a XX-a
Ajuns la a XX-a ediție, concursul reflectă angajamentul Saint-Gobain față de dezvoltarea clădirilor sustenabile și oferă viitorilor arhitecți, designeri, sau ingineri în construcții șansa de a-și demonstra creativitatea și viziunea, indiferent de anul de studiu.
Competiția își propune să stimuleze inovația în construcții, promovând proiecte sustenabile, eficiente energetic și prietenoase cu mediul.
Te-ar mai putea interesa ...
Câștigătorii Concursului de Arhitectură pentru Studenți la etapa națională, 2023
Saint-Gobain România anunță câștigătorii celei de-a 18-a ediții a etapei naționale a Concursului de Arhitectură pentru Studenți, o competiție bazată pe viziunea Saint-Gobain asupra clădirilor durabile, la care pot participa studenți din domeniul arhitecturii, designului, ingineriei construcțiilor sau alte discipline conexe, indiferent de anul de studiu.
O nouă ediție a Concursului de Arhitectură pentru Studenți
Saint-Gobain România anunță lansarea celei de-a XIX-a ediții a Concursului Internațional de Arhitectură pentru Studenți, o competiție bazată pe viziunea Saint-Gobain asupra clădirilor durabile. În această competiție se pot înscrie studenți din domeniul arhitecturii, designului, ingineriei construcțiilor sau alte discipline conexe, indiferent de anul de studiu. Proiectele participante pot fi înscrise în concurs, la faza națională, până pe 29 februarie 2024.
Câștigătorii Concursului de Arhitectură pentru Studenți, ediția 2024
Saint-Gobain România anunță câștigătorii celei de-a XIX-a ediții a etapei naționale a Concursului de Arhitectură pentru Studenți, o competiție bazată pe viziunea Saint-Gobain asupra clădirilor durabile, la care pot participa studenți din domeniul arhitecturii, designului, ingineriei construcțiilor sau alte discipline conexe, indiferent de anul de studiu.
Proiectele câștigătoare la Concursul de Arhitectură pentru Studenți, etapa națională, 2024
Faceți cunoștință cu proiectele câștigătoare ale celei de-a 19-a ediții a etapei naționale a Concursului de Arhitectură pentru Studenți, o competiție bazată pe viziunea Saint-Gobain asupra clădirilor durabile, la care pot participa studenți din domeniul arhitecturii, designului, ingineriei construcțiilor sau alte discipline conexe, indiferent de anul de studiu.
Cea de-a XX-a ediție a Concursului Internațional de Arhitectură pentru Studenți
Saint-Gobain România anunță lansarea celei de-a XX-a ediții a Concursului Internațional de Arhitectură pentru Studenți, o competiție bazată pe viziunea Saint-Gobain asupra clădirilor sustenabile.
Câștigătorii Concursului de Arhitectură pentru Studenți, ediția a XX-a
Ajuns la a XX-a ediție, concursul reflectă angajamentul Saint-Gobain față de dezvoltarea clădirilor sustenabile și oferă viitorilor arhitecți, designeri, sau ingineri în construcții șansa de a-și demonstra creativitatea și viziunea, indiferent de anul de studiu.
Competiția își propune să stimuleze inovația în construcții, promovând proiecte sustenabile, eficiente energetic și prietenoase cu mediul.