Eficiență energetică
6 minutes min

Creșterea eficienței energetice acasă

Creșterea eficienței energetice acasă

Pentru a reduce consumul de energie, trebuie să ne implicăm cu toții: nu numai companiile și autoritățile locale, ci și noi, ca indivizi. Așadar, care sunt cele mai bune practici privind eficiența energetică? Și cum putem reduce facturile de energie? Iată câteva soluții...

Totul începe ... acasă!

Locuințele noastre funcționează ca niște veritabile "organisme vii" și, la fel ca oamenii, trebuie să fie și să rămână sănătoase pentru a avea o durată de viață cât mai mare. O structură veche, un sistem de ventilație defectuos, un sistem de încălzire cu consum mare de energie sau o izolație necorespunzătoare, toate acestea pot fi considerate "traume" care au un impact negativ asupra eficienței energetice a clădirii. Dar ce anume înțelegem prin eficiență energetică? Ei bine, este raportul dintre cantitatea de energie consumată și volumul de energie furnizat de un sistem bazat energie.

Să luăm ca exemplu sportivii de elită. Pentru ei, victoria este imposibilă fără un antrenament regulat. Același lucru este valabil și pentru casele noastre. Va fi imposibil să ne reducem facturile de energie dacă locuințele noastre nu se află într-o stare bună. Așadar, trebuie să ne întrebăm: funcționează sistemul de încălzire așa cum ar trebui? Sunt ferestrele performante? Este clădirea bine izolată și etanșă? Toate acestea sunt similare cu "organele vitale" care ne mențin locuințele în condiții optime de funcționare. Prin urmare, verificările regulate sunt esențiale.

Primul lucru care trebuie verificat este calitatea izolației. Într-o casă neizolată sau izolată necorespunzător, acoperișul poate fi considerat răspunzător pentru 25-30% din pierderile de energie din casă, pereții exteriori pentru 20-25%, ventilația și infiltrațiile de aer pentru 20-25%, ușile și ferestrele pentru 10-15% și orice spațiu de sub pardoseală pentru 7-10%.

Izolația este elementul cheie pentru obținerea unei bune eficiențe energetice   

Constant supuse condițiilor meteorologice, acoperișurile sunt cele mai afectate. Fiind cea mai vulnerabilă componentă a oricărei clădiri, este foarte importantă izolarea corespunzătoare pentru a menține niveluri de temperatură constante. Printre soluțiile recomandate,  enumerăm soluţia Mansarda Perfectă Plus,  cu care se poate economisi peste 40% din factura anuală de energie pentru încălzire sau răcire, beneficiind în același timp și de confort acustic. În plus, soluţia împiedică apariţia condensului, prevenind dezvoltarea sporilor și a mucegaiului. Astfel, elementele constructive şi sănătatea ocupanților sunt protejate.

În ceea ce privește pereții, trebuie să luăm în considerare izolarea exterioară. Printre soluțiile oferite de Saint-Gobain România, sistemele pe bază de vată minerală bazaltică Isover Profi Fassade Therm sau webertherm prestige, de exemplu, oferă niveluri garantate de performanță termică și acustică care pot aduce economii reale la facturile de energie, asigurând totodată și o foarte bună siguranţă la incendiu. 

Nici performanța vitrajelor nu trebuie neglijată. Vitrajele cu performanțe energetice superioare atât vara, cât și iarna, cum ar fi Planistar SUN PLUS de la Saint-Gobain Glass, favorizează pătrunderea unei cantități mari de lumină naturală. Optați pentru vitraje duble sau triple, verificați starea garniturilor de etanșare și înlocuiți-le dacă este necesar pentru a minimiza pierderile de căldură.   

Una dintre cele mai frecvente greșeli este aceea de a neglija importanța ventilației atunci când ne axăm atenția asupra izolației și a protecției împotriva curenților de aer. Pentru ansamblurile rezidențiale, Saint-Gobain România propune pieței din România soluția CLIMAVER® Neto. CLIMAVER® este un sistem de conducte autoportante, pentru aer condiţionat, sisteme de ventilaţie şi încălzire care oferă un nivel înalt de performanţă termică şi etanşeitate la aer, pentru un sistem energetic eficient. CLIMAVER® Neto oferă un confort acustic superior prin reducerea nivelului de zgomot generat de ventilatoare şi unităţile de aer condiţionat.

Prin urmare, să ne amintim analogia cu casa ca fiind un organism viu supus unui schimb constant de fluxuri de aer. Un sistem eficient de Ventilație Mecanică Controlată (VMC) va revigora aerul, limitând în același timp consumul de energie și eliminând umiditatea și/sau poluanții din aerul interior al casei. Blocarea acestor mici orificii de intrare a aerului cu scop de limitare a curenților de aer în timpul sezonului rece, este o greșeală. În realitate, sistemele sunt concepute pentru a garanta un nivel ridicat de confort termic, permițând gestionarea optimă a fluxurilor de aer admis și evacuat. 
 

ȘTIAȚI CĂ

7%

Fiecare grad în plus crește consumul de energie cu 7%. 

Pentru a facilita controlul consumului de energie și al bugetului, sistemele de automatizare a locuinței sunt acum accesibile direct de pe telefonul mobil. Termostatele inteligente oferă acces la o gamă largă de funcții (controlul încălzirii, activarea de la distanță, oprirea sistemului etc.) menite pentru a evita consumul excesiv și pentru a programa diverse setări de temperatură pentru diferite intervale ale zilei. O altă soluție foarte bună pentru a evita orice risipă de energie este închiderea ușilor din încăperile cu aport redus de căldură.

Electricitatea

După ce am analizat cele mai importante aspecte fundamentale legate de izolare și încălzire, să abordăm subiectul consumului de electricitate, care reprezintă numărul 1 în ceea ce privește consumul de energie și, prin urmare, costurile aferente. În 2019, consumul anual de energie electrică pe cap de locuitor în Europa a fost de 6 107 kWh; o cifră cu 87% mai mare comparativ cu nivelul mondial. Așadar, pe măsură ce prețurile energiei cresc vertiginos, este destul de clar că trebuie să adoptăm cu prioritate cele mai bune practici care să reducă consumul.

Dar de unde să începem? Cel mai simplu punct de pornire este să verificăm etichetele de eficiență energetică ale echipamentelor. Afișate în mod vizibil în magazine, aceste criterii permit facilitarea comparării echipamentelor și estimarea consumului estimativ de energie. Noua etichetă energetică europeană (cu clasificări de la A la G) permite identificarea celor mai eficiente produse din punct de vedere energetic. De exemplu, un frigider de 250-300 de litri, tip clasificare A va consuma 108 kWh pe an, în timp ce o alternativă cu tipul de clasificare G va consuma mai mult de 315 kWh pe an. Calculul nu durează mult!

În timp ce unele pierderi de energie par evidente, altele sunt mult mai greu de identificat. Știați, de exemplu, că un televizor în modul standby sau un prăjitor de pâine nefolosit continuă să consume energie? Același lucru este valabil și pentru încărcătoarele de telefon conectate permanent la o priză de curent... Această "sarcină de energie fantomă" are un cost semnificativ, care poate fi controlat cu ușurință prin utilizarea de prize cu comutație. De asemenea, este o măsură rezonabilă să stingem luminile atunci când părăsim o încăpere și să înlocuim becurile cu halogen sau cu incandescență cu LED-uri, care consumă de 15 ori mai puțină energie electrică.

Când le puneți toate la un loc, aceste acțiuni ecologice reduc consumul de energie. Împreună cu materiale eficiente, aceste bune practici pot constitui o contribuție reală în ceea ce privește reducerea facturilor de energie.